Efter direktsändningen – nu skapar TV4-profilens uttalande rubriker: ”Menat att skaka om lite”

Anders Krafts uttalande väcker reaktioner. Foto: Youtube/TV4

Kalla fakta granskade under det senaste programmet om hur människor upplever sig diskriminerade på grund av hudfärg och etnicitet. I vanlig ordning följde en nyhetssändning efter programmet, då Anders Kraft var nyhetsankare i TV4-studion.

I sändning kommenterar han Kalla faktas program, med att själv lyfta fram fördomar om hudfärg och etnicitet, vilket har skapat starka reaktioner hos tittare.
– Om jag ser blonda grabbar köra runt i en stor, dyr ”Merca” (Mercedes reds anm.) tänker jag bortskämda skitungar som kör pappas bil. Om jag ser unga mörkhyade killar köra runt i en likadan bil tänker jag kriminella. Det betyder att jag rasprofilerar. Det är inget jag är stolt över, men till skillnad från svenska polisen så erkänner jag att jag gör det, säger han i sändningen enligt Aftonbladet.

Anders Krafts uttalande i nyhetssändning har väckt starka reaktioner. Foto: TV4

Väcker reaktioner

På twitter har flera personer skrivit hur uttalandet har upprört dem och att de blev chockade över Anders Krafts ord.
”Hur lämpligt är det för en journalist att säga såhär om rasprofilering? (Vet att själva fenomenet är supervanligt o inte gör en till rasist osv). Men är det bara jag som blir förvånad över ’ärligheten’ här hos Anders Kraft?”, skriver en person på Twitter enligt tidningen.

”Menat att skaka om lite”

För Aftonbladet berättar Anders Kraft att han sa det för att ”belysa de strukturer som ofta är svåra att upptäcka som jag själv är en del av”.

– Frågan är viktig, och inslaget handlar just om att en del av problemet är att vi inte ser eller erkänner strukturer, och då inte förmår göra något åt dem, säger han till tidningen.

Och att han i sin roll som opartisk journalist, tycker Anders Kraft går väl ihop med uttalandet.

– Jag tror att tittarna förstår att det var menat att skaka om lite för att väcka tittarna i en viktig fråga. Jag tror att objektiviteten och opartiskheten tål det.

Vad tycker du om detta? Lämna en kommentar på vår Facebook-sida.

[arve url=”//csp.screen9.com/iframe/W60icHsjV21kdCKQHhXzTpiiAMNsLxHven4nv3EPIxkf28OHsF2uCsB_58o4q5zq?autoplay=1&mute=1″ aspect_ratio=”1:1″ /]

 

 

Exit mobile version