Erika Åbergs svåra kamp – gripande orden om dolda sjukdomen: ”Somnar jag nu så dör jag”

Under flera år har hon lett tittarsuccén ”Det sitter i väggarna” i SVT, och har blivit en stor favorit hos tittarna.

Men bakom framgången har också Erika Åberg kämpat med sin hälsa.

Nu öppnar hon upp om svåra kampen.

– Jag kräktes rakt ut och kunde inte röra mig. Jag låg i sängen och tänkte: ”Somnar jag nu så dör jag”, säger hon till Allas.

När SVT kom med beskedet att tittarfavoriten ”Det sitter i väggarna” skulle läggas ned, tog det inte lång tid innan kritiken vällde in.

Programmet som sedan starten har lockat miljonpublik, skulle försvinna från tablån för att göra plats för andra program.

 Vi pausar tre program nästa år för att lyfta fram medel till några online/playsatsningar på SVT . Våra programmedel är en fördelningsekonomi , om Vi /SVT ska göra nya satsningar behöver vi hitta medel från redan befintliga program, sa Micael Lekberg, programchef på SVT då till Nöjeslivet.

Snart vällde kritiken in från tittarna, och efter att ha uppmärksammats stort i media, ändrade SVT sitt beslut.

”Det sitter i väggarna” får en till efterlängtad säsong, och efter en tid meddelade SVT att produktionen hade startats.

”Det blir inga förändringar i denna serie. Vi kör på som vanligt. Planerad start för serien ligger efter sommaren 2021”, skrev SVT:s pressdesk i ett mejl till Nöjeslivet.

Programledarna Erika Åberg och Rickard Thunér
Foto: Maria Rosenlöf /SVT

SVT:s plötsliga vändning blev också ett glädjefullt besked för de båda programledarna Erika Åberg och Rickard Thunér som nu kan blicka fram emot ännu en säsong.

Men även om succéserien är tillbaka, berättar först nu Erika Åberg om den tuffa tiden och hur hennes hälsa förändrades under inspelningarna.

Svåra sjukdomen bakom kulisserna

Det var 2017 och Erika blev allvarligt sjuk.

Serien kunde ha slutat redan där, om inte hon hade återhämtat sig från den svåra hälsokampen.

– Jag hade varit på vårdcentralen och fått veta att jag hade öroninflammation. Men dagen därpå fick jag sådana vansinniga smärtor. Jag kräktes rakt ut och kunde inte röra mig. Jag låg i sängen och tänkte: ”Somnar jag nu så dör jag”, säger hon till Allas.

Foto: SVT

Hennes make Björn ringde genast på ambulans, och Erika hamnade på intensivvårdsavdelningen.

Väl på sjukhuset konstaterades det att hon hade drabbats av hjärnhinneinflammation, bihåleinflammation, inflammation i övre luftvägarna och bakterien mastoidit.

– Mastoidit är en ovanlig följdeffekt av öroninflammation, där inflammationen sprider sig till skelettet bakom öronen. Det var en extremt stark smärta, säger Erika.

Lever än i dag med biverkningar

Efter en tid på sjukhuset kunde hon återvända hem, och först efter ett par månader kunde Erika återvända till tv-inspelningarna.

Hon berättar att hon den första tiden efter sjukdomen var försvagad i benen, och även om det har gått tre år sedan händelsen – lever hon fortfarande med biverkningar som tinnitus och hjärntrötthet.

– Jag är så otroligt tacksam över sjukvården och att min kropp klarade av sjukdomarna. Utan behandling hade jag dött, säger Erika Åberg.

Vi är så glada över att du mår mycket bättre i dag Erika! Alla våra styrkekramar till dig!