Foto: Magnus Lejhall/TT

Eva Röses ställningstagande på Kristallen-galan – detaljen med klänningen alla pratar om

Här tar Eva Röse över showen på Kristallengalan.
Med en klänning gjord av återvunna skinnjackor.
– Det är viktigt med återbruk men framför allt att minska på klädkonsumtionen och öka medvetenheten kring återbruk, säger designern Emelie Norberg till Femina.

Skådespelaren Eva Röse, 50, är en mångsidig skådespelare som svenska folket har fått se både på teaterscener som Dramaten och i filmer och olika kriminal-tv-serier genom åren.

Men det var redan 1993 som hon först gjorde sig ett namn som programledare för SVT:s barnprogram ”Disneyklubben”som hon ledde tillsammans med Alice Bah Kuhnke, senare toppolitiker för Miljöpartiet, och Johan ”Café Bärs” Petersson.

Många minns förmodligen även tv-programmet ”Knesset”, som sändes på ZTV med bland andra Kristian Luuk och Erik Haag. Men starkast intryck har Röse förmodligen ändå gjort i rollen som kriminalkommissarie Maria Wern i filmserien med samma namn. Med maken Jacob Felländer, fotograf, konstnär och musiker, har hon fyra barn.

Eva Röse är också känd för att kämpa för jämställdhet och skriver ofta om feminism på sina plattformar. Hon var en av de främsta företrädarna i #metoo-uppropet ”Tystnad, tagning”, som uppmärksammade kvinnors situation i skådespelarbranschen.

På torsdagkvällen fick Röse ta emot pris på Kristallengalan. Detta för Årets underhållningsprogram som gick till produktionen ”LOL: Skrattar bäst som skrattar sist” (Prime Video). ”Idol”-programledaren Pär Lernström delade ut priset på scenen till Eva Röse och seriens producent Johan Stemme.

Därför kom Eva Röse till galan med klänning gjord av gamla skinnjackor

Redan innan galan drog igång hade Röse skapat rubriker via sin klänning som snabbt blev omtalad i rampljuset.

Anledningen? Den är gjord av gamla skinnjackor.

– Klänningen är skapad från gamla skinnjackor som jag har köpt på Sellpy. Släpet hade ett tidigare liv som sängöverkast, vilket jag fyndade i somras på en secondhand butik i den norrländska byn jag är uppväxt i. Stenarna och pärlorna som pryder släpet kommer från gamla trasiga smycken, säger designern Emelie Norberg till Femina.

Hon vill med detta lyfta fram vikten av återbruk och second hand.

– Det har alltid varit naturligt för mig, jag är uppvuxen med återbruk. Det är viktigt med återbruk men framför allt att minska på klädkonsumtionen och öka medvetenheten kring återbruk (remake) och second-hand för alla, säger hon.

Stort grattis säger vi till alla vinnare på Kristallen-galan!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev