Ewa Frölings gripande ord om kollapsen – stjärnan blev inlagd på klinik: ”Om jag inte får hjälp så dör jag”

Ibland säger kroppen stopp.

Det hände skådespelerskan Ewa Fröling, som i ”Renées brygga” berättar om den svåra tiden på psykklinik.

– Jag kände att om jag inte får hjälp, då dör jag. För då kollapsar kroppen, säger hon i programmet.

Ewa Fröling kan stoltsera med en lång och framgångsrik skådespelarkarriär. Bland annat blev hennes roll som Emelie i ”Fanny och Alexander” en internationell succé.

Genom åren har hon spelat i ett femtiotal filmer och belönats med filmpriser i både Kanada och Frankrike.

Ewa har ändå inte bara synts på vita duken, utan även briljerat på Sveriges stora teaterscener. Och inte bara som skådespelare, utan även som regissör. Bland annat satte hon upp pjäsen ”Finns vi?” på Dramaten för ett antal år sedan.

Numera har 70-åriga Ewa lagt skådespelarkarriären på hyllan. Men slutat jobba har hon inte för det – numera skriver hon böcker.

Nyligen släppte hon sin andra bok ”Att störa ett väsen”, som handlar om en svår tid i hennes liv.

Ewa Fröling lades in på psykiatrisk klinik

I boken beskriver Ewa Fröling hur hon i tre månader var inlagd på en psykiatrisk klinik. När hon gästar TV4:s ”Renées brygga” under onsdagskvällen frågar Renée Nyberg hur det kom sig att hon hamnade där.

– Livet trycker på ibland, verkligen. Det blir för mycket av saker och ting, och där var jag lite dålig på att känna mina gränser. Det är inte frågan om att jag hade någon mental kollaps, utan det var kroppen som sa ’nu räcker det Ewa’, jag kunde inte hålla uppe mitt huvud, svarar Ewa och tillägger:

– Jag kände att om jag inte får hjälp då dör jag. För då kollapsar hela kroppen.

Ewa Fröling i ”Renées brygga” 2023. Foto: TV4

Skådespelarens vänner tog avstånd

Ewa Fröling beskriver också att folk tog avstånd till henne efter kollapsen, som inträffade strax efter en tuff skilsmässa och efter att hon fött sitt andra barn.

Ewa jämför bemötandet med det hon upplevde när hon fick cancerdiagnos som hon fick 2016.

– Då finns det mycket skam. Att få cancer är en sak men att gå sönder i själen är tuffa grejer. ’Gud hon sitter ju däruppe, och hon är ju…’, säger Ewa och snurrar fingrarna runt huvudet.

– Då backar man, säger Ewa.

Programledaren Renée Nyberg pratar med Ewa Fröling. Foto: TV4

Kritiken mot psykvården

Resan tillbaka från kollapsen var inte heller lätt. Ewa riktar kritik mot den vård hon fick.

– Det var inget trevligt ställe. Det var inte ett ställe där man kände att nu faller jag bakåt, och så tar nån hand om mig. Snarare uppbådade jag de sista krafterna för att hålla mot en riktigt katastrof, nämligen att bli felbehandlad, säger hon.

Efter att ha blivit utskriven berättar Ewa att hon tvingades ”erövra verkligheten” steg för steg. Bland annat innebar det att öva på att åka buss och gå och handla.

Men i dag mår Ewa ändå bra.

– Eftersom jag inte fick en adekvat behandling låg det i mig en massa konstiga saker. Fick för mig massa grejer, som att saker var förgiftade. Det tog evigheter att handla, säger Ewa.

Så starkt att du berättar, Ewa.

”Renées brygga” sänds på TV4 med start klockan 21.00 på onsdagar. Programmet går även att se på TV4 Play och Cmore.