Fredrik Lindström tilldelas ärofylld utmärkelsen ”Årets alumn” av Uppsala Universitet

För många är Fredrik Lindström som busringaren i ”Hassan” eller domaren i ”På Spåret”.

Men en gång i tiden var han som många andra endast en student med drömmar om en framgångsrik karriär.

Nu får han ett bevis för sitt hårda arbete genom en ärofyllt utmärkelse av Uppsala Universitet.

Fredrik Lindström, fick sitt genombrott i karriären som en av busringarna i det omåttligt populära radioprogrammet ”Hassan”.

Då var Fredrik 30 år gammal och det skulle bli starten på en lång och framgångsrik karriär som komiker, programledare, författare och filmregissör.

Genom åren har han synts i en rad olika program. Han har bland annat lett ”Kvällstoppen”, ”Värsta språket” och ”Svenska dialektmysterier”. Fredriks största framgång som programledare är dock ”På spåret” som han lett med Christian Luuk sedan 2008.

Duon tog över frågesportprogrammet 2009, efter att Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg valde att kliva åt sidan och har med åren blivit en folkkär tv-duo.

Fredrik Lindström tilldelas pris av Uppsala Universitet

Men innan alla filmer, och tv-program var Fredrik Lindström en student med drömmar om att en gång få dela med sig av sin kunskap till en bred publik.

Fredrik har alltid varit intresserad av det svenska språket och dialekter och valde därför att att studera en kandidat på Uppsala Universitet, där ämnena nordiska språk, litteraturvetenskap och idéhistoria ingick.

Efter examen ingick även ett planerat avhandlingsämne om ”riksspråksutvecklingen i Mälardalen från Gustav Vasa och framåt”, men hans tv-drömmar hamnade i vägen.

Nu, flera år senare ska han hyllas av universitetet med ett ärofyllt utmärkelse – han är nämligen utsedd till ”Årets Alumn” 2024.

– Det är väldigt hedersamt och roligt. Jag är ju liksom en frifräsare som har ägnat mycket tid åt akademiska studier men har gjort mycket annat också. Så det är väldigt roligt att få den här typen av bekräftelse, säger Fredrik i en intervju med Uppsala Universitet.

Priset ”Årets alumn” delas ut den 7 oktober 2024 och Fredrik Lindström ska hålla en offentlig föreläsning i Uppsala den 18 mars 2025.

Stort grattis, Fredrik Lindström!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev