GRATTIS: Anders Glenmark fyller 70 år – så förändrade svåra operationen hans liv: ”Kämpar fortfarande”

I dag säger vi ”hipp hipp hurra” för musiklegendaren Anders Glenmark som fyller 70 år. Han firar födelsedagen nere i Spanien med frun Birgitta och dottern Julia.

Anders Glenmark debuterade som soloartist som 19-åring med singeln ”Någon gång, någonstans”. Samma år hamnade den numera legendariska sångaren, låtskrivaren och producenten på Svensktoppen.

Han har släppt succélåtar som ”Hon sa”, ”Hon har blommor i sitt hår” och ”Mare Mare” under eget namn. Sedan har han också spelat i tre olika gruppkonstellationer.

Läs mer: Orups spricka med Niklas Strömstedt och Anders Glenmark – orden inför alla: ”Allt är ditt fel”

Med systern Karin Glenmark bildade han duon Gemini. Dessförinnan hade de två spelat ihop med sin farbror Bruno Glenmark och hans fru Ann-Louise Hansson i gruppen Glenmarks.

Anders Glenmark, GES
Anders Glenmark. Till höger tillsammans med Thomas ”Orup” Eriksson och Niklas Strömstedt. Foto: TV4 & TT

Sedan har ju Anders, som alla vet, varit en del av GES tillsammans med Thomas ”Orup” Eriksson och Niklas Strömstedt. 1994 skapade trion en odödlig låt för det svenska herrlandslaget i fotboll – ”När vi gräver guld i USA” – när de tog brons i VM i USA.

Firar med en resa

När TV4 når födelsedagsbarnet i dagens avsnitt av ”Nyhetsmorgon” sitter han nere i södra Spanien. Programledarduon Anders Pihlblad och Maria Forsblom gratulerar honom på 70-årsdagen.

– Stort tack, ja herregud. Ni kommer ner till frukostbordet här. Min dotter (Julia) kom ner hit i går och joinade mig och min fru (Birgitta). Vi är på road trip i Spanien. I morse stod det tårta, champagne och blommor här… så det är redan full fart här faktiskt. Det är väldigt omtumlande måste jag säga. Det är väldigt roligt, säger han i programmet.

Han har inga direkta planer på hur han ska fira sin speciella dag med familjen.

– Det blir inga planer alls. Jag vill inte planera någonting. Det känns som hela livet just nu – jag vill bara ta det lugnt och flyta på. Vi går nog ut och tittar på stan här litegrann. Man ska passa på när ens barn kommer och hälsar på. Det är inte så ofta man ser dem nu för tiden. Det är det viktigaste, säger han och fortsätter:

– Jag är en sån människa som inte firar min födelsedag så mycket. Jag vill alltid bara sitta och gömma mig någonstans. Jag är inte så förtjust i stora fester, eller jo gärna fester, men inte för min skull då. Firar gärna andra. Mina födelsedagar brukar jag ta det ganska lugnt på.

Anders Glenmark säger att han varken har längtat eller varit särskilt orolig för att fylla 70. Det är mer någonting ”som ska göras” bara.

Anders Glenmark blommor i sitt hår
Anders Glenmark med ”blommor i sitt hår”. Foto: TV4

– Nu är det tio års lugn och ro, nu är det dags för nästa kliv. Det blir ju ingen jätteskillnad om man säger så. Livet känns bra. Det är varmt och gott. Det är 24 grader här, så vi tycker att det är toppen, säger han i ”Nyhetsmorgon”.

Svårt att spela musik

2018 drabbades Glenmark av extrema ryggsmärtor. Det visade sig vara kavernom, en kärlmissbildning i ryggmärgen. För tre år sedan genomgick han en högriskoperation då han ville ta bort blodkärlet.

Ingreppet var lyckat, men har inneburit att Anders Glenmark lidit av svåra smärtor sedan dess.

– Jag blev lam i hela höger sida och det kämpar jag fortfarande med. Jag låg på sjukhus i tre månader och det är jävligt lång tid, säger han till Aftonbladet.

Smärtan och stelheten har resulterat i att han inte längre kan spela musik.

– Jag blir bättre hela tiden, men att spela gitarr och piano är svårt. Fingrarna funkar inte alls. Styrkan börjar komma tillbaka, jag sitter till exempel och försöker lära mig att spela piano med en hand. Gitarren rör jag tyvärr inte för jag kan inte spela längre så den får hänga på väggen, berättar han.

Stort grattis på din dag, Anders! Hoppas du njuter ordentligt av värmen och solen nere i Spanien.

Du har gjort så mycket för den svenska musikbranschen, utan dig vore världen fattigare.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev