GRATTIS: Gina Dirawi fyller 32 år – berättar om nyfunna lyckan: ”Upptar hela mitt liv”

Gina Dirawi fyller 32 år på söndagen.

Efter en tuff tid utanför rampljuset är hon nu tillbaka – och det med besked. I en intervju med DN har profilen berättat att hon är glad över att äntligen göra mer av det hon älskar:

– Nu har jag hittat mitt folk, säger Gina Dirawi till tidningen.

Gina Dirawis meritlista är lång: Hon kan tituleras journalist, programledare, komiker, skådespelare, författare och musiker.

Hennes karriär fick sin början 2009 då hon startade videobloggen ”Ana Gina”.

I humorvideorna gjorde hon satiriska parodier på stereotyper som folk har fördomar om. En av hennes mest uppskattade karaktärer var Syster Khadidje – en muslimsk kvinna.

Det dröjde inte länge innan SVT fångade upp den uppkommande stjärnan, och hon fick sitt eget underhållningsprogram.

Efter detta började karriären rulla på, med bland annat sommarprat i P1 och programledarskap för Musikhjälpen tillsammans med Jason Diakité (Timbuktu) och Kodjo Akolor.

Stora genombrottet i Melodifestivalen

Men det stora genombrottet fick Gina Dirawi 2012 när hon ledde Melodifestivalen tillsammans med Sarah Dawn Finer och Helena Bergström. Då var hon endast 21 år.

Och hon uppskattades stort i rollen som programledare – så pass mycket att hon fick leda musiktävlingen året därpå och återkom dessutom 2016.

Uöver det har hon genom åren lett en rad program, utsetts till Årets kvinnliga programledare två gånger, släppt musik och spelat teater.

Men 2015 fick hon uppdraget som årets julvärd 2015 – den yngsta julvärden någonsin. Och med det kom ett stort bakslag.

Hon utsattes för mordhot, vilket till slut ledde till att SVT kopplade in livvakter.

Efter den omtumlande tiden flydde Dirawi rampljuset – och Sverige.

I samma veva fick Gina också det tuffa beskedet om att hon drabbats av PTSD och fibromyalgi.

Gina Dirawi
Guldbaggegalan 2022 leddes av Gina Dirawi. Foto: SVT

LÄS MER: Därför lämnade Gina Dirawi rampljuset – folkkära tv-profilens gripande ord om plötsliga försvinnandet

Drog sig tillbaka från rampljuset

Den uppskattade mångsysslaren har därefter främst hållit sig borta från tv-tittarna. Men nu verkar hon vara tillbaka – och det med besked.

I våras släppte hon serien ”Gina Dirawi lever och dör” där hon utforskar sin existentiella ångest. Hon ledde även årets Guldbaggegala.

Och i en intervju med Dagens Nyheter har profilen berättat att livet har börjat se ljusare ut – den kroniska smärtan av fibromyalgin har lugnat ner sig.

Dessutom har hon börjat satsa mer på sin musik – något hon alltid längtade efter under åren i rutan.

– Hotgrejen var mer ett bekräftande av att det kostar för mycket. Under de åren ville jag hålla på med musik eller skriva. Det var alltid något som skavde med tv-grejen, säger hon till DN.

I nya dokumentären ”Gina lever och dör” utforskar stjärnan existentiell ångest. Foto: SVT

Stora lyckan i musiken: ”Kan fortsätta bygga på det”

Enligt Gina var det ohälsosamt att exponeras så mycket i så pass ung ålder. Nu vet hon vad hon vill satsa helhjärtat på.

– Jag tar det nog på alldeles för stort allvar. Det upptar hela mitt liv. Jag har varit livrädd för att släppa musik i 30 år. Jag gör ju jobbet, med musiken och med skrivandet. Jag vet vad som krävs, och det har tagit tid. Jag gillar att inte ’fastfooda’ grejer.

Och även om Gina troligtvis alltid kommer att vara en mångsysslare stortrivs hon just nu i musikens värld.

– Nu har jag hittat mitt folk, och då kan jag fortsätta bygga på det. Jag hoppas kunna göra 5 000 plattor till, säger Gina Dirawi.

Vi önskar dig stort lycka till med musiken – grattis på födelsedagen, Gina!