GRATTIS: Peter Haber fyller 70 år – här är stjärnans pengaregn efter alla år som Beck

Han har gett liv åt den virriga pappa Rudolf, den plågade sambon Janne, och den målmedvetna kommissarien Beck.

På måndagen fyller Peter Haber 70 år.

Och han behöver inte oroa sig över skral pension – så här mycket tjänar den folkkära skådespelaren.

Skådespelaren Peter Haber var 39 år när han fick sitt stora genombrott.

I rollen som den något förvirrade pappan Rudolf i SVT:s julkalender 1991 gjorde han succé. Och bara några år senare återkom han i långfilmen ”Sunes sommar”, och nominerades då för en Guldbagge.

Resten är historia.

På julafton ser vi fortfarande honom som Janne i filmen ”Tomten är far till alla barnen”.

Och mest känd är den folkkära skådisen för rollen som detektiven Martin Beck. I en rad filmer har vi fått följa Beck utreda mordfall, mystiska försvinnanden och nysta upp narkotikanätverk.

Och trots att det har gått över 30 år sedan Peter Habers stora genombrott, har han inga planer på att gå i pension.

Peter Haber. Maja Suslin / SCANPIX / TT

Orden om framtiden för Martin Beck

Peter Haber, som fyller 70 år på måndag, är nämligen filmaktuell – igen.

I fjol meddelade C More att man ska spela in fyra nya ”Beck”-filmer. Och nu på juldagen har den första premiär – ”Dödsfällan”.

Och de stora Beck-älskarna behöver inte vänta längre än till våren på nästa film, då ytterligare en väntas släppas.

Peter Haber fortsätter alltså i rollen han spelat sedan 1997. I en intervju med Expressen har Peter Haber reflekterat kring hur länge han kan tänka sig att fortsätta spela Martin Beck.

– Skulle det komma fler manuskript som jag tycker är intressanta så kan jag mycket väl tänka mig det. Men ingenting får gå på rutin. Man måste hela tiden uppleva att det finns en inbyggd utmaning i det man läser. Så länge det gör det, då kan jag tänka mig det, säger Peter Haber och tillägger: 

– Det gäller att hela tiden, så att säga, skala löken och hitta nya lager och nya personliga omständigheter och känslor. Däri, tycker jag, ligger utmaningen och ibland är det intressantare än själva kriminalhandlingen. 

Martin Beck återkommer på juldagen i filmen ”Dodsfällan” – den 47:e Beckfilmen. Foto: C More/Youtube

Så mycket tjänar Peter Haber

Ja, med sina gamla klassiker som fortfarande spelas på teve och med nya filmer som släpps har Peter Haber många bollar i luften.

Därtill driver han det produktionsbolaget ”Antingeneller AB” tillsammans med frun Lena Hansson. De bedriver verksamhet inom film, television och teater.

Så det kommer kanske inte som en överraskning att den folkkära skådespelaren slipper bli besviken när han loggar in på nätbanken.

Enligt uppgifter från Skatteverket hade Peter Haber en förvärvsinkomst på 777 400 under inkomståret 2020, skriver Nyheter 24.

Det innebär att han har en, minst sagt, bekväm månadslön på 64 783 kronor.

Dessutom omsatte skådespelarens produktionsbolag drygt 4,8 miljoner kronor under 2020, och har totala tillgångar på närmare 5,8 miljoner kronor, enligt sajten.

Vi önskar dig ett stort grattis på födelsedagen, Peter! Hoppas du får en härlig dag!