Foto: TV4

Gunde Svan om hälsan – går på kontroller för hjärtat

Innan Gunde Svan blev en folkkär programledare, regerade han skidspåren och räknades till en av Sveriges främsta längdskidåkare någonsin.

Men alla år av intensiv träning har lämnat sina spår på hälsan, vilket nu gör sig påmint i hans senare år.

I en intervju med Aftonbladet berättar Gunde öppet om sina hälsoproblem, där särskilt hjärtat har tagit skada av den långa elitkarriären.

– Jag har ett hjärta som är lite märkt av idrottskarriären, säger han till tidningen.

Gunde Svan är Sveriges gladaste programledare. Han blev ett välkänt ansikte för svenska tv-tittare när han för 32 år sedan debuterade som programledare för ”Fångarna på Fortet”. Sedan dess har han, tillsammans med kollegan Agneta Sjödin, varit en återkommande profil i programmet.

Dessutom har han lett flera andra produktioner, som ”Sverige mot Norge”, ”Gladiatorerna” och det egna realityformatet ”Kompani Svan”, där en ny säsong nyligen haft premiär..

Dessutom har han styrt skutan i program som ”Sverige mot Norge” och ”Kompani Svan”, där han i det sistnämnda dessutom är aktuell med en ny säsong.

Gunde Svan talar ut om hälsan

Innan Gunde Svan gjorde karriär som programledare, var han en av Sveriges största inom längdskidåkning. Hans framgångar i spåren resulterade i en rad guldmedaljer, men 1991 valde han att avsluta sin aktiva karriär och lägga skidorna på hyllan.

Att Gunde är en riktig vinnarskalle har han visat gång på gång, något som även syns i programmet ”Kompani Svan”. Men idag märker han att kroppen inte längre orkar på samma sätt som förr.

– Det är inte samma klipp i steget längre och jag är inte på samma nivå som jag har varit. Jag läser med glasögon och hör säkert också lite sämre. Men det är väl bara att acceptera., säger han till Aftonbladet.

Förutom att åldern tagit ut sin rätt, har hans år som elitidrottare också satt sina spår på hälsan, särskilt på hjärtat.

– Jag har också ett hjärta som är lite märkt av idrottskarriären. Vi har ju oftast väldigt stora hjärtan då vi tränar så enormt mycket. Gör man det år ut och år in får man en upptränad muskel som är enormt stark. Om hjärtat sedan inte behöver göra det jobbet blir det förslappat på något sätt och det slits en hel del., förklarar han.

Lyckligtvis håller Gunde sin hälsa under uppsikt och går regelbundet på kontroller.

– Nej, men jag har varit på kontroller och läkarna har mig under uppsikt. Det känns skönt att de har koll. Att vara elitidrottare på den nivån är kanske inte så hälsosamt, avslutar Gunde.

Vi håller tummarna för att Gunde fortsätter hålla sig frisk och aktiv!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev