Gustav Mandelmann bryter tystnaden – gripande orden om sjukdomen: ”Vill inte leva”

Gustav Mandelmann, 56, lider av bipolär sjukdom.

I en intervju med Tv4 Nyhetsmorgon berättar han för första gången om symptomen, självmordstankarna och behandlingen.

Genom åren har det underbara paret Gustav och Marie Mandelmann spridit ljus och värme genom tv-rutan.

De har vunnit flera Kristallen och under tisdagskvällen var det dags att återigen bänka sig framför en ny säsong av deras hyllade program.

Precis som vanligt får tittarna följa paret på gården nere i Skåne och se hur de jobbar och med huset, djuren och trädgården.

Men den här säsongen är en ny person på plats på gården. Nämligen deras vän Håkan Andersson som arbetar som arbetar som psykiatriker, vilket Expressen rapporterat om.

För det är inte bara ren och skär lycka och solsken alla dagar. När vännen Håkan kommer på besök avslöjas en ny sida av paret.

– Varför gör vi det? För att försöka må bättre. Alla har vi ju saker som skaver och som man kämpar med, säger paret i en intervju med Expressen.

Har bipolär sjukdom

Faktum är att Gustav Mandelmann kämpar med psykisk ohälsa. Och i en intervju med Tv4 Nyhetsmorgon berättar han om hur han ibland kan infinna sig ett totalt mentalt mörker.

– Tankarna är ju förstås att man inte vill leva kort och gott – att jag vill avsluta livet. Det är jättehemskt att säga och dem som är runt omkring mig tycker nästan det är ännu jobbigare. Folk blir oroliga och vill vara med hela tiden. Ibland går jag även runt och tänker på hur jag ska ta mitt liv, säger han i Nyhetsmorgon.

Tidigare har han inte berättat om tankarna för någon, men på senare år har han öppnat upp om sjukdomen allt mer.

Psykiatrikern Håkan fyller i.

– Jag har mött dig när du är så där nere, du är ju nästan oförmögen att koka dig en kopp kaffe där på morgonen. Sedan har jag ju sett när du kommer ut till tv-teamet som ska filma, hur du vaknar till liv liksom och blir den där strålande Gustav igen, säger Håkan.

Gustav är just nu i ett skede av att lära sig att hantera sin sjukdom. Att se att han inte är sin sjukdom utan har symptom på sin sjukdom, är ett steg i rätt riktning förklarar Håkan Andersson.

Gustav berättar också hur symptomen har påverkat hans äktenskap med Marie Mandelmann, 57.

– Jag gör mycket dumheter och vill inte alls lyssna på någon, det vill säga Marie, ger Gustav som exempel.

Gustav berättar avslutningsvis att han medicinerar med litium och att han idag mår bra.

Hyllas i sociala medier

Efter inslaget i Nyhetsmorgon har Gustav fått stor respons och många hyllar honom för att han vågar berätta om sin sjukdom.

”Blev berörd av det ni talade om på Nyhetsmorgon. Viktigt och modigt att prata om. Du är en fin människa.Önskar dig en fin kväll”, skriver en person.

”Tack för inslag i Nyhetsmorgon. Så starkt och modigt att berätta så öppet om bipolär sjukdom. Det tar bort skam och skuld. Allt gott!”, skriver en annan.

Hit kan du höra av dig om du mår dåligt

Angående självmord och psykisk ohälsa. Det går att vara anonym och även en anhörig kan höra av sig till dessa nummer. Var inte rädd för att be om hjälp! 

Om du mår så dåligt att det känns outhärdligt eller du har självmordstankar eller självmordsplaner ska du direkt ta kontakt med en psykiatrisk akutmottagning eller ringa 112.

Hjälplinjen, tillfälligt psykologiskt stöd, telefon 0771-22 00 60 alla dagar öppet klockan 13.00-22.00.

Mind Självmordslinjen, chatta på mind.se eller telefon 90101 alla dagar öppet klockan 06.00-24.00.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt alla dagar mellan klockan 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80 alla dagar mellan klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via telefon 112 alla dagar mellan klockan 21.00-06.00.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver veta var du kan söka vård.

Källa: SVT.

All vår kärlek och styrkekramar till dig Gustav. Vi tänker på dig! Så starkt att berätta om detta!