GW:s syrliga pik till Jan Guillou – efter frostiga kommentaren

Leif GW Persson och Jan Guillou har haft en vänskap som sträcker sig långt bak i tiden. Men när det kommer till vin, är de båda profilerna långt ifrån överens.

Efter att Jan Guillou nyligen gått ut och öppet kritiserat Leif GW Perssons nya rödvin, slår professorn nu tillbaka – med en syrlig pik.

Det var i tidningen Aftonbladet som författaren och journalisten Jan Guillou nyligen tog sig an uppdraget att betygsätta olika kändisviner. Och han var inte nådig – något som professor Leif GW Persson fick känna på när hans nya succévin ”GW:s röda” skulle provsmakas.

Ett vin som sålt slut tre gånger under sommaren och toppat försäljningen i både prisklass och kategori… men som inte föll Guillou i smaken.

”Obestämd men inställsam karaktär, förmodligen tänkt att passa till allt och alla. Det något höga kändispriset förvånar”, kommenterade Guillou och gav vinet blygsamma två plus av fem möjliga.

jan guillou
Foto: Pontus Lundahl / TT

Men GW är inte sen att svara på kritiken. Professorn tar visserligen det hela med ro, men passar också på att skicka en syrlig passning i motsatt riktning när chansen ges i en färsk intervju med Expressen. För GW har då inte glömt när Jan Guillou själv gjorde en vinsatsning i början av 2000-talet.

– Guillou har ju faktiskt haft ett sådant där kändisvin själv. Och det var liksom så där så att folkhälsoinstitutet borde ha dragit in det, säger Leif GW Persson till Expressen och fortsätter:

– Jag tröstar mig med mina försäljningssiffror. Jag säljer mer vin i minuten än vad han gjorde på hela tiden.

leif gw persson
Foto: Anders Wiklund / TT

Huruvida de forna vännerna kan stryka ett streck över händelsen och ses över ett glas vin, återstår att se. Men visst är det befriande med lite vänskapligt käbbel ibland!

Dela gärna artikeln om du också tycker att fler borde läsa GW:s sköna svar till Jan Guillou.