Hasse Alfredsons son Daniel har vuxit upp – ta ett djupt andetag när du får se hur han ser ut idag

Den folkkäre regissören och författaren Hasse Alfredson har haft en stor roll i den svenska underhållningshistorien.

Men förutom att vara en av Sveriges största underhållare var han också en familjefar. Tillsammans med stora kärleken Gunilla Olsson fick han fyra barn. Daniel, Mats, Tomas och Sofi.

Idag har sonen Daniel Alfredson hunnit fylla 62 år och det står klart att han gått i sin pappas fotspår.

Hasse Alfredson har skrivit revyer som ”Gula Hund”, regisserat filmer som ”Ägget är löst”, skrivit barnvisor som ”Blommig falukorv”, skådespelar i allt från ”Dunderklumpen” till ”Utvandrarna” och skrivit manus till en rad filmer och för det har han hyllats otaliga gånger.

Han var också ena halvan i den klassiska humorduon ”Hasse och Tage”.

Tage Danielsson
Foto: Wikkicommons

Den ikoniska humorduon underhöll Sverige med sin humor och samhällskritik i otaliga revyer, filmer, tv-produktioner, böcker och skivor i nästan 25 år.

En era som fick ett plötsligt slut när Tage Danielsson gick bort i sviterna av cancer 1985.

”Det finns ingen som kan fylla tomrummet efter Tage. Det ser grått ut i Sverige”, sa Hasse Alfredson när de tragiska nyheterna om vännens död nådde honom.

Hasse Alfredson blev 86 år

Sitt sista offentliga framträdande gjorde Hasse Alfredson 2013 när han tilldelades Hedersguldbaggen på Guldbaggegalan. Hasse Alfredson höll då ett långt och bejublat tacktal.

Foto: Wikicommons

Och i september fyra år senare kom beskedet att Hasse Alfredson somnat in, 86 år gammal. Han avled på Danderyds sjukhus, där han hade varit inlagd ett antal dagar. Och han begravdes på Skogskyrkogården i Stockholm den 13 oktober.

”Nästan sant blev det som du ville att det skulle stå på din gravsten: ’Log och dog’. Tack till alla ni som hjälpt till den här tiden och till er som tittat, lyssnat och skrattat genom åren”, skrev familjen i ett uttalande till TT.

Daniel Alfredson vann två Emmy

Hasse Alfredsons son Daniel har gått i sin pappas fotspår och har precis som sin far haft många järn i elden. Bland annat har han jobbat som manusförfattare, filmproducent, ljudtekniker, regiassistent och attributör.

Han har bland annat regisserat filmen ”Mannen på balkongen” från 1993 som resulterade i en Guldbagge.

Daneil Alfredson
Foto: Jonas Ekströmer, TT

Han gjorde även stor framgång som regissör till filmerna ”Flickan som lekte med elden” och ”Luftslottet som sprängdes” som baseras på Stieg Larssons böcker med samma namn. 

Filmerna väckte stor framgång och för dessa belönades Daniel med hela två internationella Emmy-statyetter.

Och som om inte det vore nog har han även hunnit med att vara dramachef på SVT och var med och lanserade serier som ”SPUNG” och tog modet till sig att slopa ”Rederiet”.

Berättar om de mörka åren

I en intervju med Dagens Nyheter berättar han om de mörka åren som påverkade hela familjen på djupet. Inte minst Hasse Alfredson själv.

– Jag var bara åtta när min bror dog. En sådan händelse får ju alla leva med resten av livet, men jag vet inte hur det präglade min pappas arbetsliv. Han gjorde senare lite dystrare saker, som boken ”En ond man”. Men jag tror i och för sig inte att det hade med min brors bortgång att göra. Han hade en ganska stor melankolisk sida i sig och den fanns där från början, säger han i intervjun.

Vad tycker ni? Är Daniel lik sin pappa Hasse Alfredson? Lämna gärna en kommentar på vår Facebooksida.