Foto: Frankie Fouganthin /Wikimedia commons & TV4/Youtube

Helena Bergström ryter ifrån mot åldersfixeringen: ”Vi som syns i tv – låt rynkorna få finnas!”

Här är Helena Bergströms upprop till alla erfarna skådespelare.
– Jag hoppas verkligen att vårt samhälle är på väg i alla fall att omfamna kvinnors åldrande på ett annat sätt, och då måste ju vi gå i bräschen, säger hon i Nyhetsmorgon.

Helena Bergström, 57, har varit en del av det svenska kulturlivet ända sedan sent 1970-tal när hon debuterade i tv-serien ”Hem, ljuva hem”. Där spelade hon med bland andra Svante Thuresson, Nils Eklund och Peter Harryson.

Sedan dess har det hänt massor i Bergströms långa och framgångsrika karriär. Det stora publika genombrottet kom givetvis i och med den stora biosuccén ”Änglagård”, 1992. Även om hon redan två år dessförinnan också hade en stor roll i den närmast kultförklarade dansbandsfilmen ”Black Jack”.

Helena Bergström
Foto: Frankie Fouganthin/Wikimedia commons

På senare tid har Bergström bland annat setts i biosuccéer som ”En underbar jävla jul” och ”Tårtgeneralen”. Den förstnämnda stod hon även bakom som regissör och manusförfattare, en roll som blivit allt vanligare för den Teaterhögskoleutbildade Bergström.

2019 skrev hon tillsammans med maken Colin Nutley, 77, manuset till TV4:s dramasatsning ”Bröllop, begravning och dop”. Serien, där bland andra Maria Lundqvist, 57, och Molly Nutley, 26, har ledande roller, belönades med två Kristallennomineringar.

Maria Lundqvist, Helena Bergström och Marie Göranzon i den nya säsongen av ”Bröllop, begravning och dop”. Foto: Jan Töve / Sweetwater Production / C More / TV4

Då måste vi gå i bräschen

Hon är i dag aktuell med en ny filmatisering av dramaserien, och gav i samband med detta en intervju i Nyhetsmorgon nyligen.

Där lyfte Bergström återigen frågan om åldersfixering – ett ämne hon även tidigare berört.

– Jag hoppas verkligen att vårt samhälle är på väg i alla fall att omfamna kvinnors åldrande på ett annat sätt, och då måste ju vi gå i bräschen. Vi som syns på film och tv – låt dom här rynkorna få finnas. Låt oss omfamna det precis som männen har fått göra, säger Helena Bergström i Nyhetsmorgon.

Bergström beskriver i intervjun med Nyhetsmorgon hur hon tidigare tyckte det var jobbigt att åldras, men att hon nu fått en annan inställning till det – och även en acceptans. Detta gjorde också att Bergström enklare kunde ta till sig sin rollfigur i ”Bröllop, begravning och dop”, där hon i karaktären ska bli mamma vid 50.

– När den kom till mig så kände jag att det är klart jag ska kunna vara 50 år och få ett barn och göra den här serien. Inte minst för att vi ska kunna ta upp åldrandet på det sättet, säger Bergström i Nyhetsmorgon.

Filmen har biopremiär 22 oktober.

Vad tycker du om det som Helena Bergström berättar om? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida!