Henrik Kruusvals ödesbesked – så länge kommer han leda Landet runt: ”Jag har alltid…”

Henrik Kruusval är en oerhört folkkär programledare som varje söndag tar oss med ut i landet.

I 13 års tid har han lett nyhetsprogrammet Landet runt – så ser han på framtiden.

Året var 1988 när programmet Landet runt sändes för första gången under ledning av Larz-Thure Ljungdahl.

Genom åren har programmet förnyats på flera sätt – olika programledare har kommit och gott, signaturmelodin har förändrats, inspelningsstudion har bytt plats runt om i landet – men konceptet har alltid varit detsamma.

Landet runt har beskrivits som ”mjukt, lite töntigt och lite tramsigt”. Programmet tar med tittarna runt om i landet och presenterar i regel lättsammare inslag kring olika ämnen.

Programmet är populärt och ses av såväl gammal som ung. Tittarna beskrivs som engagerade då de varje vecka skickar in tonvis med material på roliga skyltar och egna tolkningar på den klassiska signaturmelodin med mera.

Henrik Kruusval från Landet runt
Henrik Kruusval. Foto: Adam Ihse/TT

Varje vecka förekommer även en tittartävling dit svaren skickas via vykort eller mejl och man har då chansen att vinna en bok.

– Det är ett exempel på vad som är så fint med programmet. Vi uppmuntrar verkligen tittarna att skicka in saker och vi har satt ribban ganska lågt, vi ställer inga höga kvalitetskrav. Snittåldern på tittarna är runt 60–70 år och de måste ju tas på samma allvar som de yngre trots att de inte har den tekniska kunskapen, säger Henrik Kruusval i en intervju med Dagens Nyheter.

Hittade tidigt till journalistiken

Året var 2010 när Henrik Kruusval tog över facklan som programledare för programmet. Än i dag leder han programmet med sin karismatiska, trevliga och humoristiska personlighet.

Det var när Henrik vann en uppsatstävling i gymnasiet som han förstod att han ville göra karriär inom skrivandet. Han läste senare på journalistlinjen vid Nordiska folkhögskolan i Kungälv.

Sedan 2003 har han jobbat på SVT där han bland annat jobbat på Västnytt. Sedan 13 år tillbaka har kommit att bli en riktig trotjänare för Landet runt.

Henriks syn på framtiden med Landet runt

Nöjeslivet har varit i kontakt med Henrik som verkligen tycks stortrivas med sin programledarroll på Landet runt. Det verkar som att han kommer fortsätta att leda programmet i många år framöver.

– Landet Runt är så enastående varierande att jag inte ser någon bortre gräns. Om innehållet någon gång känns lite småtrist så är det mitt jobb att göra det intressant. Jag har alltid som utgångspunkt att inga ämnen KAN vara totalt ointressanta, skriver Henrik Kruusval i ett mejl till Nöjeslivet och frotsätter:

– Om jag har gått igenom ett uppslag och känner att det här är så tråkigt att jag håller på att somna. Då sover jag en stund och sedan går jag igenom det en gång till. Skidvalla kan vara kul, redovisning och distribution kan vara kul, till och med tekniken i en gammal växellåda kan vara kul.

Henrik Kruusval från Landet runt
Foto: Adam Ihse/TT

Härligt att höra att du trivs bra med Landet runt Henrik! Hoppas att vi får se dig som programledare i många år till framöver!

Dela gärna den här artikeln om du också älskar att spendera söndagen framför Landet runt!