Inger Nilssons tuffa öde efter tiden som barnstjärna – tröttnade på Pippi-stämpeln: ”Det har varit svårt”

Pippi Långstrump är vår största svenska barnklassiker genom alla tider.

Skådespelarstjärnan Inger Nilsson gav karaktären liv redan som åttaåring, något som präglat hela hennes liv.

Så här lever hon idag.

”Här kommer Pippi Långstrump,
tjolahopp tjolahej tjolahoppsan-sa
Här kommer Pippi Långstrump,
ja, här kommer faktisk jag.”

Melodin till den klassiska ”Pippi-Låten” kan nog kännas igen av såväl stora som små i hela landet.

Prinsessan Diana: Vad var det egentligen som hände? Vem bar skulden? Och vad blev hennes sista ord? Lyssna på Nöjeslivets nya podcast här:

Det är en sann barnfilmsklassiker som inte gått någon förbi och som gjort succé i stora delar av världen.

Astrid Lindgren har en förmåga att skapa just såna enorma barnsuccéer och Pippi var definitivt inget undantag.

Sagorna om Bröderna Lejonhjärta, Ronja Rövardotter, Emil i Lönneberga – de är alla odödliga historier och karaktärer som vi älskar lika mycket i dag som när vi läste de för allra första gången.

Det är berättelser som vi delar med oss av till våra barn, precis på samma sätt som våra föräldrar gjorde med oss.

Pippi blev känd över hela världen

Men just Pippi Långstrump har något alldeles speciellt. Det har blivit Astrids allra kändaste karaktär internationellt och en historia som väldigt många barn, världen över, har vuxit upp med.

Astrid Lindgrens officiella hemsida beskivs Pippi Långstrump så här:

”Pippi Långstrump är en nioårig flicka som en dag ensam flyttar in i Villa Villekulla i den lilla staden. Med sig har hon sin apa, Herr Nilsson, och sin häst, Lilla Gubben. Dessutom har hon en kappsäck full med gullpengar. Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump är en märkvärdig flicka.

Hon har en mamma som är en ängel i himlen och en pappa som är kung på Kurrekurreduttön i Söderhavet – dessutom är hon starkast i världen.  Pippi är oberoende av vuxna, hon klarar sig utmärkt själv. Hon behöver aldrig göra något hon inte vill, bara för att andra säger åt henne att göra det, och hon visar ingen respekt för saker och personer som hon inte tycker förtjänar det. Pippi är fri.”

Pippi Långstrump
Foto: Jan Collsiöö/TT

De allra flesta är bekanta med de olika karaktärerna och upptågen från filmerna.

Tommy och Annika, Kling och Klang, Dunder-Karlsson och Blom, ”Prussiluskan” och Kapten Efraim Långstrump.

Och självklart också Pippi Långstrump själv.

Läs mer: För 52 år sen tog ”Emil i Lönneberga” alla med storm – flydde sen från snickerboa och försvann helt

Så sökte hon rollen som Pippi

Den lilla flickan som gav liv åt Pippi i filmerna var Inger Nilsson, och redan som åttaåring axlade hon rollen som skulle göra henne känd globalt.

– Sommaren 1967 hade vi varit på semester till Gotland hela familjen. Och när vi kom hem så frågade man på TV efter tre barn som kunde spela Pippi, Tommy och Annika. På den tiden fanns det bara en TV-kanal och det var ”Hallåan” mellan två program som läste upp detta meddelandet. Min pappa, han tittade på mig och sa ”vad säger du Inger, ska vi skicka in ett foto på dig?” ”Ja, det kan vi väl,” svarade jag. Och så tänkte jag inte mer på den saken, berättade hon i sitt sommarprat i P1 2021.

Pippi Långstrump
Foto: BO-AJE MELLIN /SVT

”Tyckte att det var vansinnigt roligt att stå framför kameran”

Hon förklarade även då att hon vid den här tidpunkten hade ett munsår på läppen. Hennes mamma tyckte därför att de skulle vänta med att skicka in en bild på henne, så de slapp skämmas över munsåret.

Men det läkte långsamt och tillslut knäppte hennes pappa en bild ändå. En bild hon har kvar än idag och själv beskriver som ”rysligt.”

Munsår eller inte, så blev hon i alla fall kallad till en uttagning som gick väldigt bra. När det sedan endast var fyra flickor kvar fick hon åka upp till Stockholm och provfilma.

– Jag tyckte att det var vansinnigt roligt att stå framför kameran. Men mellan tagningarna- så tråkigt, säger hon i P1.

På inspelningarna förklarar hon i sitt sommarprat hur barnen brukade springa och leka i klädförrådet. Och att det var precis det de gjorde den dagen hon för allra första gången träffade Astrid Lindgren.

Läs mer: Allan Edwall dog plötsligt – dagarna efter bekräftade Astrid Lindgren det många misstänkt om stjärnan

Fina relationen till Astrid Lindgren

Det blev en dag som Inger minns än idag och början på en väldigt fin relation med Astrid Lindgren, som hon förklarar fanns där för henne så länge hon levde.

– Jag minns att någon stack in huvudet och ropade ”skynda er ner till ateljén för nu är Astrid här.” Nu skulle vi äntligen få träffa hon som hade skrivit alltihop. Och vi barn vi rusar in i ateljén och där står hon. Mitt inne i Pippis kök, och när vi kommer in så stäcker hon ut armarna och säger ”kom i min famn, mina kära filmbarn.” Och den famnen var öppen resten av hennes liv, berättar hon i sitt sommarprat.

I stort minns Inger inspelningarna som härliga och roliga, men att bli känd för hela världen som ”Pippi” hade också sina konsekvenser.

Inger Nilsson, Beppe Wolgers
Foto: TV4/CMore

Istället för att vara bara Inger blev hon ständigt igenkänd som Pippi, och det blev som att det var det mest intressanta med henne. Även senare under livet.

Tufft att bli av med ”Pippi-stämpeln”

Hennes relationer med både vänner, arbetskamrater och partners har påverkats av rollen som Pippi.

– Mitt liv förändrades helt. Uppmärksamheten var ibland för stor, och det har varit svårt att bli av med ”Pippi-stämpeln,” berättade hon i en intervju med Expressen 1997.

Men även om det av många olika anledningar inte alltid varit enkelt med de framgångar som Pippi innebar för Inger redan som barn så ångrar hon det inte.

Det gjorde ju trots allt att hon fick lära känna Astrid.

– Nej, för det gav mig chansen att få känna Astrid, något som jag önskar att alla fick. Jag får fortfarande brev från barn i hela världen som vill skriva till ”Pippi.” Det säger väl en del om Astrids storhet, berättade hon i samma intervju.

Pippi, Tommy och Annika
Foto: Jan Collsiöö / TT /

Efter Pippi Långstrump fortsatte Inger Nilsson arbeta inom filmbranschen.

Läs mer: ”Ronja” flydde rampljuset efter tiden i Mattisskogen – så lever barnstjärnan 39 år efter försvinnandet

Fortsatte karriären som skådespelerska

1984 gjorde hon sin första dag på scenskolan i Göteborg.

Men även då fanns det en del som gav onda blickar och ansåg att hon bara kommit in på grund av rollen hon gjorde som liten.

Inger var dock fast besluten om att göra sin grej, och strunta i det.

– Det är ett bevis på att jag klarar av att göra något annat än det folk alltid tjatar om, sade hon i en intervju med Expressen dagen efter att hon hade börjat och fortsatte:

– Vill folk sedan acceptera mig som en riktig skådespelerska är det deras sak, jag bryr mig inte.

Inger Nilsson
Foto: Frankie Fouganthin/Wikkicommons

Som vuxen har vi haft ynnesten att få se henne i stora filmer och tv-serier såsom ”Jägarna”, ”Efterskalv” och ”Svart cirkel”.

– Jag har ju varit i den här situationen sedan jag var åtta år. Jag vet inte om något annat liv. Jag har bara lärt mig att leva med det, för det måste man, säger hon och påpekar att det finns fördelar och nackdelar med allt, i SVT:s serie ”Svenska tv-historier”.

”Skulle nog gärna velat haft barn, men nu blev det inte så”

Hon blev Sveriges mest älskade stjärna redan som barn. Men för henne själv blev det inga barn, även om hon gärna hade blivit mamma.

 Det är tråkigt att vara ensam. Jag skulle gärna vilja leva med någon, har hon berättat i en intervju med Aftonbladet och fortsatt:

– Jag skulle nog gärna velat haft barn, men nu blev det inte så. Jag har haft relationer så det är inte det, men det har inte varit läge att skaffa barn och visst är det tråkigt så här i efterhand. Men det var inget aktivt beslut att inte skaffa barn.

Inger Nilsson
Foto: Christine Olsson/TT

Inger har fortsatt i underhållningens bana och i maj 2023 fyller hon 64 år.

Vi önskar dig allt gott i framtiden, Inger!