Foto: Pressens bild/TT & Caisa Rasmussen/TT & Getty Images

Jan Malmsjös tid med ex-hustrun Barrie Chase i USA

Innan Jan Malmsjö träffade sitt livs kärlek Marie Göranzon, var han gift med den amerikanska stjärnan Barrie Chase.
Så gick här det sen för ex-hustrun – efter uppbrottet från Jan.

Jan Malmsjö är utan tvekan en av våra mest kända skådespelare – med världen som sitt arbetsfält. Han föddes i Lund, växte upp i Trelleborg och fick redan i unga år följa med sina skådespelande föräldrar till Malmö där de tjänstgjorde vid Hippodromen-teatern.

– Som femåring stod jag ensam framför speglarna i artistfoajén på Hipp och spelade med stora gester. Ja, när jag inte var inne hos balettflickorna och studerade deras kroppar. Då var jag alltså fem, men fullt klar över, har Malmsjö berättat Kvällsposten.

Han har uppträtt sen barnsben och är känd för sin mångsidighet. Komedier, dramer, musikaler och operetter … allt klarar han av!

Jan Malmsjös sagolika karriär började tidigt

Redan 1950 kom han in på Dramatens elevskola, någonting som hans sedermera blivande fru Marie Göranzon förövrigt också skulle komma att göra år senare.

– Nu blev jag ju stoppad på mitt första inträdesprov för då hade jag ingen undervisning alls. Jag lärde mig på egen hand, jag stod och orerade för mig själv. Men efter att jag fick nobben gick jag till Axel Witzanskys teaterskola, där även Marie gick, och jag lyckades sedan komma in på Dramatens elevskola året därpå. Marie fick precis som jag avslag första gången, men då sa jag åt henne att försöka igen vilket hon gjorde och kom in, sade Jan Malmsjö i en intervju med Östermalms Saluhall Magasin.

Resten är, som det brukar heta, historia. Malmsjö har underhållit oss sen 1950-talet. Åren 2001–2013 var han dessutom hela Sveriges nyårsfirare när han läste Tennysons ”Nyårsklockan” på Skansen i Stockholm i SVT:s direktsändning.

Jan Malmsjö har varit gift tre gånger

Förutom ovan nämnda Göranzon, som Malmsjö varit gift med sen 1974, har Janne dessutom två tidigare äktenskap. Dels med Lena Malmsjö, som han fick tre döttrar och en son tillsammans med. Med Marie Göranzon har Jan sonen Jonas Malmsjö, också han skådespelare.

Åren 1966–1968 var Malmsjö gift med den amerikanska dansaren och skådespelaren Barrie Chase. Hon föddes i New York 1933 och är således 90 år. Hon medverkade bland annat i ett avsnitt i den klassiska tv-serien ”Bröderna Cartwright” och har arbetat med Fred Astaire.

Det var när Malmsjö gjorde underhållningsprogram tillsammans med producenten Åke Falck i Danmark och Tyskland som han mötte ex-hustrun första gången.

 – Vi jobbade tillsammans och så åkte jag till New York och hon mötte mig, har Jan Malmsjö berättat för Kvällsposten.

Jan Malmsjö och Barrie Chase levde tillsammans i USA

Även Jan Malmsjö har faktiskt dansat med musikalstjärnan Fred Astaire en gång i tiden.

– Ja, jag har till och med en bild på när vi dansade. Det var inte steppdans, utan vi tog några vanliga danssteg. På den tiden bodde jag i USA och levde tillsammans med en dansös, Barrie Chase, som har dansat med bland andra Fred Astaire, har Jan Malmsjö berättat för Östermalms Saluhall Magasin.

Efter det att Malmsjö och Chase gick skilda vägar efter två år som gifta träffade hon läkaren James Kaufman som hon sen gifte sig med. Chase drog sig tillbaka från offentlighetens ljus i början av 1970-talet.

LÄS MER: