Janne Loffe Carlsson

Janne ”Loffe” Carlsson planerade sin egen begravning – sista hälsningen på kistan lämnar ingen oberörd

Janne ”Loffe” Carlsson hade många strängar på sin lyra.

Han underhöll svenskarna i flera decennier och är idag en av våra mest älskade profiler genom tiderna.

I augusti 2017 tog Janne ”Loffe” Carlsson sitt sista andetag. På begravningen, några veckor senare, skickade han en sista hälsning till nära och kära.

Jan Edvard Carlsson föddes den 12 mars 1937 på Södermalm i Stockholm och har varit ett känt namn i den svenska underhållningsbranschen sedan 1950-talet.

Under de tidiga åren höll han främst på med musik. Han spelade bland annat trummor trummor på Pugh Rogefeldts två första album ”Ja, dä ä dä” och ”Pughish”.

Men mest känd var han kanske för att vara den ena hälften i duon ”Hansson och Karlsson” som slog igenom stort i slutet av sextiotalet.

Mitt bland popsnören och jazzmusiker klev ”Hansson och Carlsson” in och vevade loss så det bara sjöng om det. De stack ut och folk blev begeistrade. 

– De blev imponerade av att det svängde så inåt helvete, sedan började folk upptäcka oss och då var vi i ropet så inåt helvete. Det skrev om oss, fick beundrarpost från Honolulu, säger Janne i Musikbyrån på SVT från 2002.

Janne spelade även trummor tillsammans med stora stjärnor som Dexter Gordon, Jimi Hendrix och Johnny Griffin och tillsammans med Bo Hansson drömde dem om en karriär utomlands.

Men så blev det inte. Efter tre år och tre skivor splittrades Hansson och Carlsson. Men för Bo blev drömmen så verklighet, däremot som soloartist.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Så slog Janne ”Loffe” Carlsson igenom

För Jan blev det däremot en annan väg. Så småningom började Janne ställa sig på teaterscenen för diverse uppdrag och snart var succén ett faktum.

Han briljerade tidigt i sina roller i filmer som ”47:an Löken”, ”Repmånad” och ”Rallybrudar”.

Men riktigt folkkär blev han i rollen som ”Loffe” i serien ”Någonstans i Sverige” från 1973.

Och från och med den dagen var han Janne ”Loffe” Carlsson med hela svenska folket.

Under 70 och 80-talet medverkade Janne ”Loffe” Carlsson i ett 20-tal filmer, bland andra den svenska filmklassikern, ”Göta kanal” från 1981.

I filmen gjorde han karaktären Janne Andersson och spelade bland annat mot Kim Anderzon och Magnus Härenstam.

– Vi hade väldigt trevligt när vi gjorde den. Jag kände alla skådespelare sedan innan, det var många roliga med, sade ”Loffe” häromåret till Expressen och fortsatte:

– I grund och botten är det en jäkligt bra gjord film.

Janne improviserade en del och en av Loffes, numera klassiska replik, ”Nu jävlar har de skitit i det blå skåpet”, kan idag räknas som ett svenskt ordspråk.

– Det kom från min pappa. Då visste man att man låg illa till, berättar Janne ”Loffe” Carlsson enligt Allas i boken ”Hela svenska folkets Loffe”.

Tage Danielsson
Barnskådespelarna i ”Karlsson på taket” (nere fr.v.) Lars Söderdahl, i rollen som Lillebror och Mats Wikström i rollen som Karlsson på taket tillsammans med artisten och skådespelaren Janne ”Loffe” Carlsson och komikern och författaren m.m. Tage Danielsson efter premiären av teaterföreställningen ”Karlsson på taket” på China i Stockholm 8:e december 1974. Foto: Bertil Ericson / TT

Drabbades av levercancer

Det blev över tjugo filmer och flera musikprojekt till för Janne Loffe Carlsson. Det sista uppdraget gjorde han 2009 i tredje Göta kanal-filmen.

Han hade då diagnostiserats med levercancer, och insåg tidigt allvaret i sjukdomen.

– Janne fick veta att behandlingen som han fått inte hjälpte. Det blev ingen framgång utan snarare tvärtom. Det hade kommit en tumör till i levern, sade sambon Gurianne Sandven häromåret till Expressen.

Behandlingen avbröts och den sista tiden tillbringade Janne ”Loffe” Carlsson och sambon Gurianne Sandven tillsammans. Bland annat genom att lämna Sverige och resa utomlands.

– Han kunde vara dyster ibland, gillade inte den mörka årstiden här. Janne ville spela golf och njuta av den sista tiden. Vi åkte till Spanien i november och åkte hem till Sverige i mars för att fira hans 80-årsdag, har Gurianne Sandven sagt till SVT.

– Efter det kom våren här hemma, han spelade golf så gott han kunde. Sen kom syrenerna och den härliga sommaren. Den fick han uppleva och det är jag glad över.

Janne Loffe Carlsson blev 80 år

Den 31 augusti 2017 somnade Janne ”Loffe” Carlsson in, 80 år gammal. Hans död kom som en chock för sambon.

– Kvällen innan badade vi bastu och simmade i bassängen, åt kräftor och tittade på solnedgången och hade det jättefint, sade hon till Aftonbladet strax efter beskedet.

Gurianne Sandven trodde aldrig hon skulle träffa kärleken igen efter att Janne ”Loffe” Carlsson gått bort. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Innan han somnade in, uppfyllde hon ”Loffes” sista önskan.

Den sista tiden i livet hade ”Loffe” och musikern Max Lorentz nämligen bestämt sig för att spela in en skiva. Kort innan ”Loffe” avled bad han att få höra musiken de skapat tillsammans.

– Han älskade det. Det sista han bad i går kväll, via sin sambo, var att jag skulle skicka över ledmotivet till det vi spelat in. Så mycket älskade han det vi gjort. Det spelades om och om igen sedan, har Max Lorentz sagt till Expressen.

Den 25 september 2017 fördes Janne ”Loffe” Carlsson till sista vilan. begravningen ägde rum i Katarina kyrka i Stockholm, på plats fanns hans familj, kollegor och nära och kära.

Enligt hans sambo hade ”Loffe” själv varit delaktig i planeringen av begravningen.

Enligt Aftonbladet inleddes begravningen med låten ”Did you give the world some love today baby”, därefter började kyrkklockorna ringa och avslutades med att spela ”What a wonderful world” medan kistan, en ljus träkista med rosor på locket, bars ut.

Även låten ”Tillbedjan av jorden” , en låt från Carlssons sista skiva, som då inte hade släppts ännu spelades.

Loffes sista hälsning på kistan

Men Janne ”Loffe” Carlsson tog även farväl av jordelivet på sitt eget speciella sätt.

Men det var inte allt Janne ”Loffe” Carlsson planerat in för sitt sista farväl.

När begravningskistan bars ut ur kyrkan kunde nämligen nära och kära skymta ett allra sista minne av honom.

Målat i vitt, på en militärgrön skiva, stod det ”Helikopter” – en blinkning till den klassiska scenen ur filmen ”Repmånad” där Loffes rollfigur ihop med sitt gäng vill ta sig över en bro, men nekas på grund av att bron i en övning är ”sprängd av fienden”.

Då kontrar de med att skriva helikopter på bilen och blåser förbi.

– Tankarna går främst till familjen. Det var en fin begravning. Och att de skrivit ”helikopter” på kistan fångar precis humorn i hans person, säger vännen Christian ”Kicken” Lundqvist.

Foto Fredrik Sandberg/TT