Jenny Strömstedt utsattes för våldtäkt som ung – nu bryter hon tystnaden

Foto: TV4

”Nyhetsmorgon”-programledaren Jenny Strömstedt är en av Sveriges mest folkkära profiler.

Men i alla år har hon burit på en skam – efter att ha utsatts för våldtäkt i ungdomen. Det berättar hon i sitt ”Vinter i P1”.

– I mitt fall tog det ända till metoo innan jag insåg att jag inte behövde känna skam över det han gjorde, säger hon i sitt ”Vinter i P1″.

Jenny Strömstedt är ett av Sveriges mest kända ansikten – efter att ha jobbat som programledare för ”Nyhetsmorgon” sedan 2005. Genom åren har hon vant guidat tittarna genom allt från partiledardebatter till skrapning av trisslotter i TV4-huset.

På ett mer privat plan har tittarna fått följa henne och maken Niklas i programmet ”Tillsammans med Strömstedts”. I programmet besöker de andra svenska kändispars hem och diskuterar relationer.

Och i höstas kom nyheten om att den omtyckta programledaren ska få göra sitt eget ”Vinter i P1”.

Jenny Strömstedt. Foto: TV4

Jenny Strömstedt berättar om övergreppet i ungdomen

I programmet, som har publicerats på Sveriges Radios hemsida, berättar Jenny Strömstedt om ett övergrepp i ungdomen som satte djupa spår i henne.

Övergreppet inträffade på en studentfest, och Jenny berättar om händelsen i tredje person.

– Den unge mannen, som under middagen har fyllt på glaset, lyfter upp den halvt medvetslösa kroppen i vita Converse och tajta blå jeans och bär den bort mot huvudbyggnaden. Ingen reagerar. På ungdomsfesterna i studentens tid är gränslösheten ett mål i sig.

När de kommit till ett loft, där ingen ser, tar mannen av henne skorna, jeansen och trosorna, berättar Jenny.

– Under hela denna process måste han ha bibehållit någon slags lust, det är det mest anmärkningsvärda, säger hon i ”Vinter i P1”.

Foto: SVT

Jenny Strömstedts ord om skammen

Jenny Strömstedt berättar vidare att hon vaknar till under övergreppet.

– Kvinnan på golvet vaknar till när akten inleds, mannen har problem att penetrera eftersom den halvt medvetslösa kroppen han lagt framför sig inte är inställd på sex.

En person kommer in för att hämta en filt vilket avbryter händelseförloppet, och ”akten fullbordas aldrig”, enligt Jenny.

– Våldtäkten, här vill jag göra en samtida notering att jag fortfarande drar mig för att använda ordet, eftersom jag fortfarande brottas med idén att hans försök till samlag med en lealös kropp egentligen var en rimlig följd av hon hade flörtat vid bordet, säger hon.

Skammen över övergreppet tyngde Jenny Strömstedt i många år – och hon vill nu berätta om det för att brotten fortfarande sker ”varje dag, varje år”.

– I mitt fall tog det ända till metoo innan jag insåg att jag inte behövde känna skam över det han gjorde. Att jag inte behöver trivialisera övergreppet.

Programmet sänds i P1 på Nyårsafton klockan 13.00, men har publicerats på Sveriges Radios hemsida.

Exit mobile version