Jessica Almenäs anmäld till socialen – nu talar hon ut om tuffa tiden

Alla som har barn vet att prestationsångest och känslan av att inte räcka till är en del av föräldraskapet. Att kombinera småbarnslivet med en karriär är inte enkelt, och det har programledaren Jessica Almenäs minst sagt fått känna på. Nu öppnar hon upp om de tuffaste tiderna som mamma.
– Jag har till och med blivit anmäld till socialen av folk som tror att jag inte tar hand om mina barn, säger hon.

Jessica Almenäs, 42, är en av Sveriges mest kända programledare och har närmare hundratals tv-timmar på sitt CV. Hon har bland annat lett flera säsonger av Let´s Dance, hon har jobbat på Nyhetsmorgon, Vinnare V75, samt varit värd för Kristallen.

Men Jessica är också mamma till tre barn. På grund av att hon så ofta syns i tv och mediala sammanhang har flera hört av sig till henne för att ifrågasätta hur närvarande hon är som mamma.

Foto: Christine Olsson/TT

”Du ska inte tro att du är oumbärlig”

I boken ”Dålig mamma… eller superkvinna?”, avslöjar Jessica den kritik som sårat henne mest genom åren. ”Det finns väldigt många förväntningar och krav på en som mamma. Det är så många som lägger sig i som inte ens känner mig – de vet inte hur mycket jag kämpar och sliter. Ändå ska de lägga skuld på en. Varför jobbar du så mycket? Du ska inte tro att du är oumbärlig i det du gör. Det finns väl ingen som ställer samma krav på en pappa.”

I boken berättar Jessica om hur hon ett flertal gånger fått kritik för att hon jobbat så mycket när hon har barn att ta hand om. Och en gång gick det så långt att hon till och med blev anmäld till socialen för att någon tyckte att hon var olämplig som förälder.
”Det är fruktansvärt att folk tror att de har rätt att lägga sig i på det sättet. Ibland vill man bara sätta sig och gråta, man tycker ju att man slår knut på sig själv för att få ihop det och så får man sån skit kastad på sig” skriver hon i sin bok.

Tycker du att människor är för snabba med att döma småbarnsmammor? Dela gärna för att lyfta diskussionen.