Foto: Instagram, Wikkicommons/Mynewsdesk, Anders Wiklund / SCANPIX/ TT

Johannes Brosts död skakade familjen – döttrarna om saknaden

Johannes Brost var en av Sveriges mest älskade skådespelare, känd för sina minnesvärda roller i filmer och tv-serier som ”Rederiet” och ”Jönssonligan”. Hans karisma och energi var något utöver det vanliga, både på scen och i privatlivet. 

Men den 4 januari 2018, efter en lång kamp mot cancer, lämnade han tragiskt nog jordelivet. Hans bortgång skakade inte bara familjen utan hela Sverige, som förlorade en av sina folkkäraste stjärnor. 

Självklart var det extra tufft för barnen, som talat ut om saknaden efter sin far vid flera tillfällen efter hans bortgång. 

Som bartendern Joker i ”Rederiet” fick Johannes Brost en särskild plats i svenska folkets hjärta. Även för honom själv var det en speciell karaktär. I podden ”Nemo möter en vän” delade Johannes med sig av hur karaktären fick sitt unika utseende och hur han tillsammans med regissören Mikael Ekman prövade sig fram för att hitta den rätta stilen.

– Vi hade möten och ändrade karaktären. Vi provade oss fram hur han skulle se ut, vi kammade håret hit och dit, upp och ner, sa Johannes Brost i podcasten enligt Expressen och fortsatte:

– Till slut kom vi fram till den tidiga Beatles-luggen. Sedan hittade vi de där blåa glasögonen. Då kände vi bägge två att ”där är han”.

Rollen i ”Rederiet” blev en succé, och resten är, som man brukar säga, historia. Efter det följde flera minnesvärda roller i både filmer och tv-serier. Meritlistan kan göras lång och Johannes skördade stora framgångar med sin fantastiska skådespelartalang. 

Läs mer: Yvonne Schaloske flydde rampljuset efter Rederiet – år senare gick hon ett tragiskt öde till mötes

Avled år 2018

År 2017 medverkade han tillsammans med Jasmine Takacs i TV4:s långkörare Let’s dance, men under tiden i programmet försämrades hans hälsa drastiskt. Och efter att han spelat in ”Fångarna på fortet” samma år tvingades stjärnan söka sjukvård.

– På dotterns studentmottagning var jag tvungen att gå och vila, jag som alltid haft järnkondition. När jag senare kom till Fångarna på fortet tittade Gunde på mig och konstaterade att jag måste till läkare, berättade Johannes Brost för Expressen 2017.

En tid därefter somnade stjärnan in för gott.

Trots den offantliga sorgen har Johannes Brosts barn hållit minnet av sin far vid liv på ett personligt och kärleksfullt sätt. På galan ”Tillsammans mot cancer” år 2019 delade dottern Joanna Sundström med sig av sina känslor kring förlusten av sin far:

– Framförallt var han min pappa, men också en väldigt fin morfar och vän. Han var väldigt full av liv, vilket smittade av sig till alla. Det har gått ett år nu, och det har varit tufft och väldigt mycket tråkigare, sa hon enligt Expressen, och hennes ord fångar den djupa sorg men också den starka kärlek familjen fortfarande känner.

Läs mer: Lisa Marie Presleys sista önskan för dottern Riley Keough – så uppfylls hennes dröm

Döttrarnas känslosamma ord

Även dottern Ella, Johannes yngsta dotter, har beskrivit hur saknaden är ständigt närvarande. På sin Instagram, i samband med vad som skulle ha varit Johannes födelsedag, delade hon sina tankar:

”Idag är det pappas födelsedag: Detta är det 7e året som vi inte får fira det med dig. Det är så knäppt hur tiden bara fortsätter gå, som inget har hänt. Men idag skålar vi för dig och tänker på dig dubbelt. Fan vad jag saknar dig. Världens bästa pappa,” skrev hon då. 

I samband med farsdag hyllade hon också Johannes med varma ord på Instagram: 

”Vi fick 19 år tillsammans, och dom fyllde du med kärlek som kommer att värma mig en hel livstid. Du var alltid den bästa pappan till mig. Jag saknar dig hela tiden. Grattis på farsdag”

Det är tydligt att Johannes Brost, trots sin berömmelse och framgång, alltid var något mer än bara en skådespelare för sina nära och kära. Hans döttrar påminner oss om att bakom de stora rollerna fanns en älskad pappa och morfar.

Barnens tankar efter arvet

När Johannes Brost gick bort lämnade han inte efter sig någon stor förmögenhet, enligt Aftonbladet. På banken fanns bara drygt 400 kronor, och totalt efterlämnade han cirka 110 000 kronor. För familjen har dock det ekonomiska aldrig varit viktigt. 

Joanna berättade öppet för tidningen:

– Nej, det har aldrig varit viktigt, varken för honom eller för oss. Det är ingen stor grej, det är inget som varit jobbigt i familjen överhuvudtaget.

Johannes Brost levde ett liv rikt på kärlek och upplevelser, och det är såklart de minnena familjen vårdar mest. Hans närvaro, även om den nu är i form av minnen och det stora filmarv han lämnat bakom sig, fortsätter att påverka både hans familj och fans. Hans livsverk på och utanför scenen kommer för alltid att leva vidare genom de som älskade honom mest.

Johannes var, och förblir, en stjärna som berörde många – både som en offentlig person och som den pappa, morfar och vän hans barn nu minns med värme.

Vila i frid, Johannes. Du är evigt saknad, aldrig glömd. 

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

 

Läs mer om...