Jon Henrik Fjällgren rasar – efter nya hånet mot samerna: ”Man blir så förbannad!”

÷STERSUND 2015-02-20 Jon Henrik Fj‰llgren framfˆr lÂten Jag ‰r fri under en repetition infˆr Melodifestivalens delt‰vling tre i ÷stersund. Foto: Jonas Ekstrˆmer / TT / kod 10030

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Jon Henrik Fjällgren har gjort stor succé i både Melodifestivalen och Let’s Dance. Vid sidan av musiken har han visat ett stort engagemang för samernas rätt i samhället. Fjällgren, som själv är same, har flera gånger påpekat de orättvisor som samerna utsätts för.

Han har även uppträtt i klassiska samedräkter vid flera tillfällen.

Jon Henrik rasar mot samehånet

Fjällgren riktar nu skarp kritik mot den norske sportprofilen Tore Løvik. Detta efter att norrmannen klätt ut sig i en clownliknande samedräkt och skämtjojkat under idrottsklubben Kristiansunds Atletklubbs 17-majfirande.

Ett uppenbart hån mot samerna, menar Fjällgren.
Ja, man blir så förbannad när man får höra och se de här och de är inte första gången någon gör så här men jag hade önskat att de var den sista. Hur tänker en del människor egentligen?!” skriver Jon Henrik Fjällgren på Instagram.

”Helt ok att göra narr av oss”

Sångaren kräver nu lagändringar för att komma till bukt med hånen mot samerna.
Det är detta jag snackar om när de gäller oss att de är helt ok idag och göra narr av oss och förlöjliga oss utan att få några större konsekvenser vilket gör att de kommer att fortsätta på de här viset. Mer respekt och lagändringar borde göras och fås”, skriver Jon Henrik Fjällgren på Instagram.

Norska idrottsförbundet har fördömt Tore Løviks agerande.
– En sådan stereotyp framställning av folkgrupper bör idrotten undvika och istället se till att behandla människor med respekt, säger förbundet till NRK.

Dela artikeln för att visa ditt stöd för Jon Henrik Fjällgren och alla samer! 

Exit mobile version