Kändismännen som uppvaktade Monica Zetterlund: ”Fick hjärtat att picka lite extra”

Monica Zetterlund Foto: TT

Monica Zetterlund Foto: TT

Kändismännen flockades runt Monica Zetterlund.
I sina memoarer beskrev den värmländska stjärnan hur de uppvaktade henne.
En svensk skådespelare ”fick hjärtat att picka lite extra”, skrev hon, enligt Svenska öden & äventyr.

Den 20 september 1937 föddes en flicka i värmländska Hagfors, och det visade sig snabbt att hon hade ett alldeles särskilt öra för musiken. Något som skulle hålla i sig ett helt liv – och ge henne en alldeles lysande karriär.

Generationer svenskar har växt upp med Monica Zetterlunds magiska låtskatt.

Hon var sannerligen en svensk musikikon – och hennes fantastiska låtar älskas än i dag. Låtar som ”Gröna små äpplen” och ”Sakta vi gå genom stan” är två klassiker som nog de flesta gått och nynnat på någon gång. Den värmländska jazzsångerskan gav liv åt dessa hits som i dag måste betraktas som svenska klassiker.

Dessutom hann hon också med att skriva in sig i den svenska Melodifestivalhistorien. Det blev tredje gången gillt när Zetterlund 1963 vann den svenska uttagningen med låten ”En gång i Stockholm”, skriven av bland andra Beppe Wolgers. Bidraget hamnade dock på en delad jumboplats i den stora Eurovisionsschlagerfinalen senare samma år i London.

Under sin långa och framgångsrika karriär hade Zetterlund inte bara en låtskatt att känna sig stolt över.

Nej, för stjärnan var också en hyllad skådespelare och medverkade bland annat i klassiska serien ”Utvandrarna” tillsammans med andra legendarer som Max von Sydow och Allan Edwall. Zetterlund blev också vida uppskattad för sitt samarbete med Hasse Alfredson och Tage Danielsson. Det resulterade först i många hyllade revyer med AB Svenska Ord. Och så klart även älskade filmklassiker som ”Att angöra en brygga” och ”Äppelkriget”.

Monica Zetterlund syntes också i en av sin tids allra största och mest populära tv-serier: nämligen SVT:s kultförklarade ”Söderkåkar”.

Hennes liv har också uppmärksammats i den hyllade filmen ”Monica Z” där skådespelaren Edda Magnason gestaltade Zetterlund.

Artikeln fortsätter under bilden.

19960828 – Monica Zetterlund. Foto: Hans T Dahlskog/TT

Monica Zetterlund charmades av kändismännen

Monica Zetterlund charmade fans över hela landet – och själv charmades hon av flera kändismän genom åren. Om detta har hon ärligt och öppenhjärtigt berättat i sina uppskattade memoarer ”Hågkomster ur ett dåligt minne”, vilket uppmärksammas i tidskriften Svenska öden & äventyr.

”Jag har alltid haft lätt för att bli förälskad. Tycker jag om någon slår jag till”, skrev Zetterlund i boken enligt Svenska öden & äventyr, och listade flera av de kända männen som hon hade ett gott öga till.

Bland dessa: ”Gudfadern”-stjärnan, Oscarsbelönade Marlon Brando, som enligt Zetterlund hade egenskaper som ”rar, ömsint och ägde en fantastisk utstrålning”.

Artikeln fortsätter under bilden.

1972. Aktören Marlon Brando som Don Corleone i filmen Gudfadern. Vid skrivbord med penna i hand. Foto: TT

Amerikanske underhållaren Sammy Davis Jr. ska ha uppvaktat den värmländska skönsångerskan.

Enligt Svenska öden & äventyr var hans recept alltid detsamma för att försöka charma Zetterlund: en röd ros och champagne.

Artikeln fortsätter under bilden.

Den amerikanske, framgångsrike sång- och dansmannen Sammy Davis Jr ses här 1967 under ett av sina gästspel i Sverige. Han var gift med svenska May Britt Wilkens. Foto 1967-06-06: Jan Collsiöö/TT

Men det var en svensk skådespelare som fick Zetterlunds hjärta att slå lite extra. I boken beskriver hon nämligen Per Oscarsson med orden: ”fick hjärtat att picka lite extra”.

Artikeln fortsätter under bilden.

19480000 Per Oscarsson, skådespelare. Foto: SvD/TT

Även Ingemar Johansson ska ha uppvaktat Zetterlund. Enligt tidskriften blev hon bjuden på hummer av ”Ingo”, världsmästaren i tungviktsboxning från Göteborg.

Artikeln fortsätter under bilden.

1959-08-23. Ingmar -Ingo- Johansson och Jack Dempsey. De lämnar London-planet på Torslanda flygplats. Ingo (t.v.) håller någonting ihoprullat i händerna. Dempsey (även: William Harrison, Manassa Mauler) går bredvid. Ett flygplan skymtar bakom dem. Foto: TT

På 1960-talet åkte Zetterlund på turné med dåvarande statsministern Tage Erlander, och i sina memoarer beskrev Zetterlund sina intryck av hans äktenskap med Aina.

”Hans och hustrun Ainas relation var för övrigt något jag avundades. Tänk att kunna leva i harmoni med samma människa ett helt liv. Det kunde aldrig jag”, skrev Monica i boken.

Monica Zetterlunds äktenskap

Genom livet var Zetterlund gift tre gånger.

Tillsammans med sin första make Thorbjörn var Monica bara 18 år gammal när hon fick dottern Eva-Lena.

Tre år senare gick artisten och maken skilda vägar, och dottern följer senare med sin mamma till Stockholm där hon bodde, skriver Femina. Därefter blev det ytterligare två äktenskap för Monica.

Mellan 1964 till 1966 var hon gift med basisten Göran Pettersson och 1974 till 1983 med jazz- och revymusikern Sture Åkerberg.

Hur minns ni älskade Monica Zetterlund? Skriv gärna en kommentar!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Exit mobile version