”Kapten von Trapp” dog vid hustruns sida i hemmet – hur han hade önskat att få dö är upprivande

Christopher Plummer, skådespelare känd från "Sound of Music". Foto: Shutterstock/Wikimedia commons/20th Century Fox

Christopher Plummer, skådespelare känd från "Sound of Music". Foto: Shutterstock/Wikimedia commons/20th Century Fox

Christopher Plummer, född 13 december 1929, gick ur tiden 2021.
Sound of Music-stjärnans sista tid i livet präglades av ett fall.
Han efterlämnade sig en kulturskatt som aldrig kommer att glömmas.

Familjen von Trapp fångade tittarnas hjärtan i mitten på 1960-talet när filmen ”The Sound of Music” såg dagens ljus.

Speciellt karaktären Maria, spelad av Julie Andrews, föll inte bara för barnens charm utan även deras pappa, kapten Georg von Trapp, spelad av Christopher Plummer.

Kapten Georg von Trapp var i filmen en före detta sjöofficier och dessutom änkling när Maria kom in i hans liv.

Han hade låtit flera guvernanter ta hand om hans sju barn, men det var svårt att hitta någon som han kunde trivas med och lita på.

Alla som sett filmen kommer förmodligen ihåg scenen när Maria får möta barnen för första gången och de kallas på, genom pappa Georgs visselpipa.

Men även om han verkade vara tuff på ytan, fanns det också ett hjärta bakom Georgs hårda fasad. Och Maria lyckades tränga sig igenom den.

Snart 60 år sen premiären av Sound of Music

I år har det gått 58 år sedan filmen hade premiär. Kanadensiske skådespelaren Christopher Plummer som spelade självaste Georg von Trapp gick ur tiden i början av 2021. Han blev 91 år.

Totalt stod han i strålkastarljuset som skådespelare under sju decennier, och vann mängder med priser under sin fantastiska karriär.

År 2011 skrev han historia. Plummer blev då, 82 år gammal, den äldste skådisen genom tiderna att vinna en Oscarsstatyett. Detta i kategorin Bästa manliga biroll för sin insats som den homosexuelle fadern Hal i filmen ”Beginners”.

Christopher Plummer gjorde comeback – med Sean Connery

Dessutom har han fått ta emot två Tony Awards och två Emmys.

Artikeln fortsätter under bilden.

Christopher Plummer år 2018. Foto: Shutterstock

Detta innebär att Plummer ingår i en exklusiv skara av skådespelare som har gjort en ”Triple Crown of Acting” – ett slags hattrick inom den amerikanska skådisbranschen. Alltså att ha fått ta emot de finaste priserna inom såväl film, tv respektive teater.

För faktum är att Plummer också var en mycket erkänd och respekterad skådespelaren inom teatervärlden. ”Sound of Music” fick från början inte riktigt det starka mottagande som sedan skulle följa. Därför återvände Plummer efter inspelningarna till teatern.

Det var först tio år efter ”Sound of music”-premiären som han återvände till filmbranschen och var med i rullen ”Mannen som ville bli kung” tillsammans med legendaren Sean Connery, skriver Vanity Fair.

Artikeln fortsätter under bilden.

Christopher Plummer, som spelade kapten Georg von Trapp i ”Sound of Music”, här fotograferad i samband med en filmpremiär i New York 2017. Han avled år 2021 och blev 91 år. Foto: Ron Adar / Shutterstock

Ärliga orden om Sound of Music

Men det är förstås i rollen som Georg von Trapp som Plummer går till historien.

Vid flera tillfällen har Christoffer dock berättat om sina delade känslor kring ”Sound of music”. När han först fick frågan om att vara med ställde han tveksam. Anledningen? Han var orolig för att den kunde förstöra hans rykte.

Men med tiden förändrades stjärnans bild av filmen, till det positiva. För några år sedan uttalade han sig om filmen med glädje men också med lite tveksamhet, och förstås med glimten i ögat.

– Den var så hemsk, sentimental och mjuk. Du fick arbeta hårt för att bara kunna få in en liten bit humor i rollen, har han tidigare sagt, uppger Hollywood Reporter.

I filmen spelade Plummer mot skådespelarkollegan Julie Andrews, och de båda har senare i intervjuer medgivit att de hade starka känslor för varandra. Men relationen stannade på ett vänskapligt plan.

Artikeln fortsätter under bilden.

Christopher Plummer och Julie Andrews i ”Sound of Music”. Foto: Wikimedia commons/20th Century Fox

– Vi borde ha blivit tillsammans. Vi borde ha haft en affär. Men det fanns ingen tid för det eftersom hon hade sina barn med sig och det skulle vara lite opassande, har Christopher tidigare sagt till ABC.

Christopher Plummer dödsorsak – ville dö på scen

I stället hittade Christopher sin stora kärlek i hustrun Elaine som han var gift med från år 1970. Han fick dottern Amanda med ex-hustrun Tammy Grimes.

I en intervju med CTV News år 2017 sade Plummer, då 87, att han inte hade några planer på att avsluta sin karriär.

– Jag älskar mitt arbete. Jag älskar det jag gör. Och jag är så ledsen för en majoritet av människor som inte gillar sina jobb och inte kan vänta på att få gå i pension, vilket naturligtvis är döden. Jag kommer aldrig att gå i pension. Jag hoppas kunna falla ihop och dö på scenen. Det är vad jag verkligen vill göra, sade han då.

Oscarsvinnaren avled några år senare, fridfullt i sitt hem” som det hette i medierapporteringen, i Connecticut, USA, med hustrun Elaine vid sin sida i början av 2021.

Elaine berättade då i en intervju med New York Times att dödsorsaken var av ”till följd av ett slag mot huvudet efter ett fall”. Enligt CBS News somnade Hollywoodstjärnan in två och en halv veckor efter att han ramlade. Det enligt ett uttalande från stjärnans vän och manager, Lou Pitt.

– Chris var en extraordinär man som djupt älskade och respekterade sitt yrke på ett fantastiskt, gammaldags manér, självironisk humor och ordmusik. Han var en nationalskald och njöt på djupet av sina kanadensiska rötter, sade Lou Pitt till CBS.

Christopher Plummer blev 91 år.

Shirley MacLaine, Christopher Plummer, Elaine Taylor och William Shatner fotograferade vid en ceremoni vid TCL Chinese Theater i Los Angeles, våren 2015. Foto: Kathy Hutchins/Shutterstock

Plummer är evigt saknad av en hel filmvärld, men aldrig glömd.

Tack för alla dina fantastiska rollprestationer, som för alltid kommer att leva vidare!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Exit mobile version