Kikki Danielsson om dåliga samvetet för sina barn – gripande orden efter år av kamp

Den folkkära artisten Kikki Danielsson jobbade hårt under småbarnsåren samtidigt som hon kämpade med alkoholmissbruket.

Sedan tio år tillbaka är hon helt nykter, och barnen har växt upp.

Men trots att tiden har gått finns det dåliga samvetet kvar, berättar hon i en intervju för Hemmets Journal.

Få har gjort ett sådant intryck på den svenska musikvärlden som Kikki Danielsson.

Hon har vunnit Melodifestivalen två gåner, hon har sålt guld, och hennes låtar har legat veckor i rad på Svensktoppen.

Den folkkära stjärnan slog igenom redan på 1970-talet som dansbandssångerska. 15 år senare tog hon hem vinsten i Melodifestivalen med låten ”Bra vibrationer”.

Men hon har också haft tuffa motgångar i livet som har lett till uppmärksammade skandaler – ofta rörande hennes alkoholmissbruk.

Kikki Danielsson efter lördagens första deltävling i Melodifestivalen 2018 i Löfbergs Arena. Foto: Fredrik Sandberg / TT

LÄS MER: Därför splittrades Kikki, Bettan och Lotta – tragiska sanningen bakom beslutet: ”Kämpigt”

Dåliga samvetet för barnen

I en intervju för Hemmets Journal berättar Kikki att hon under en tuff tid i livet började använda alkoholen som ”självmedicinering”.

Och samtidigt som Kikkis kamp med alkoholen prydde löpsedlarna växte hennes barn, Emma och Viktor, upp.

Kikki berättar för Hemmets Journal om ett minne hon har från när sonen Viktor var barn. Han gick då till bensinmacken med några kompisar.

– Sedan ställde de sig framför löpsedeln med mitt namn på för att dölja vad det stod. Han försökte skydda mig till varje pris, säger hon.

LÄS MER: Kikki Danielsons panik – folkkära artistens akuta ingrepp på sig själv: ”Vittrat sönder”

”Kan inte göra det ogjort”

Även om Kikki i dag är nykter sedan tio år tillbaka har hon dåligt samvete över vad hennes barn har gått igenom. Men relationen mellan dem och henne är ändå god – och barnbarnen får hon träffa ofta.

– Alla gör vi fel, jag kan inte göra det ogjort. I stället får vi försöka lära oss något av det. Jag kan hoppas på förståelse och kanske förlåtelse.

Ett steg i den riktningen hoppas Kikki att hennes bok ”Du vet ingenting om mig” ska vara. Och efter en lång karriär i rampljuset känner hon nu en stark längtan efter att gå i pension för att få mer tid med familjen, berättar stjärnan.

– Jag känner att det börjar bli bråttom att hinna med allt. Framför allt vill jag få tid för barn och barnbarn och lära känna dem. Jag som varken har haft mormor eller farmor vet hur viktigt det är, säger hon och fortsätter:

– Men tyvärr har jag inte riktigt råd att gå i pension än, det är den enkla sanningen. Det är inte helt ovanligt när man har varit frilansande musiker i hela sitt yrkesliv.

Vi önskar dig glada pensionsdagar, Kikki – när det är dags!