Foto: TV4/TT

Kikki Danielssons varma ord om avlidne kollegan Lasse Lönndahl

Kikki Danielsson sörjer Svensktoppsidolen Lasse Lönndahl.
I ett känslosamt inlägg beskriver den folkkära stjärnan deras möten – och minns honom med värme.
– Han kom alltid fram till mig och pratade, och han fick mig att skratta och må bra, skriver Kikki Danielsson.

Den folkkäre Svensktoppsstjärnan Lasse Lönndahl har gått ur tiden. Det beskedet nådde svenska folket på annandag jul. Han blev 94 år gammal.

Lönndahl hade faktiskt den allra första ettan någonsin på Svensktoppen redan år 1962. Låtens titel är ”Midnattstango”, och kanske minns några av våra mer livserfarna läsare denna melodi med ett leende på läpparna?

Totalt blev det i alla fall hela 37 låtar på Svensktoppen under en lång och framgångsrik karriär för pop- och schlagersångaren som genom åren spelade in uppemot 40 skivor.

Redan tiotalet år tidigare, närmare bestämt år 1949, fick Lönndahl sitt genombrott med låten ”Tangokavaljeren” tillsammans med Thore Ehrlings orkester.

Lasse Lönndahls turnéer med Towa Carson och Gunnar Wiklund

Han gjorde även filmmusik i produktioner som ”Åsa-Nisse flyger i luften” och ”Det svänger på slottet”. I många år var han också på turné i folkparkerna med andra stjärnor som Towa Carson och Gunnar Wiklund.

Den stora populariteten manifesteras kanske främst i att han ska ha vunnit Aftonbladets tävling som Sveriges populäraste sångare hela tio gånger under 1950-, 60- och 70-talet.

LÄS MER: Lasse Lönndahl höll dottern hemlig – familjetragedin förändrade allt för Svensktoppskungen

Under senare år i karriären medverkade han mestadels i olika underhållningssammanhang på tv.

Stockholmaren var en tidig tonårsidol och hade massvis av beundrare.

En av dessa var en ung Kikki Danielsson – som senare i karriären skulle komma att möta Svensktoppsstjärnan då hon själv också skulle bli en prisad artist.

I ett känslosamt inlägg på sin Facebook-sida beskriver Kikki hur hon såg upp till Lönndahl som liten.

– Lasse Lönndahl har gått ur tiden. När jag var barn, var han ev de hetaste artisterna som hördes i radion. Min biologiska pappa påminde mycket om Lasse, och jag minns att jag ofta skröt om min pappa i skolan. ”Han är så snygg, min riktiga pappa! Ja nästan lika snygg som Lasse Lönndahl”, skriver Kikki Danielsson på sin Facebook-sida.

Senare skulle Kikki komma att bli en av våra mest älskade artister. I samband med detta fick hon också möjlighet att möta Svensktoppsidolen – och hon minns nu tillbaka på dessa möten med mycket värme.

– Lasse och jag har träffats på en del fester, när jag skulle hämta något pris. Han kom alltid fram till mig och pratade, och han fick mig att skratta och må bra. Vila i frid, Lasse, och tack för din vänlighet, skriver Kikki.

LÄS MER: Vännernas stora sorg efter Lasse Lönndahls död – sista hälsningen till Towa Carsson: ”Känns så konstigt”

SCANPIX, Stockholm, Sverige, 20010531. Lasse Lönndahl, på Skeppsbron i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT
SCANPIX, Stockholm, Sverige, 20010531. Lasse Lönndahl, på Skeppsbron i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Så fint, Kikki!

Tack för allt, Lasse. Din musikskatt kommer för alltid att leva vidare i våra hjärtan. Vila i frid.