Foto: Youtube, TV4/Jan Collsiöö TT/Wikimedia commons

Lasse Berghagens starka känslor – öppnar upp om sorgen efter ”Lill-Babs” och Magnus Härenstam

Lasse Berghagens självbiografi kommer ut i oktober.
Nu berättar författaren Marcus Birro om frågorna som fick den folkkäre artisten att öppna upp om det allra svåraste – saknaden efter bortgångna vännerna.
– Han har varit befriande öppen och ärlig om det, säger Birro till Expressen.

I höst väntas Lasse Berghagens självbiografi, ”Hej Livet”, skriven av författaren Marcus Birro, ges ut. Nu berättar författaren om de starka känslorna bakom sidorna – och vad läsarna kan förvänta sig.

Den folkkäre artisten och programledaren Lasse Berghagen föddes den 13 maj 1945 i sitt älskade Stockholm – staden han bland annat skildrat i den odödliga melodin som också blivit signatur till Allsång på Skansen, ”Stockholm i mitt hjärta”.

STOCKHOLM 19940616. Arkivfoto: Lasse Berghagen poserar med två av artisternas i 1994 års Allsång på Skansen – Barbro ”Lill-Babs” Svensson och ”Babsan” (Lars-Åke Wilhelmsson). Foto: Jan Collsiöö/TT

Han ska ha upptäckts redan när han var 19 år av skivproducenten Curt Pettersson som såg Berghagen på ett framträdande vid en NTO-fest i Enköping. Sedan dess har det hänt mycket.

Första skivan kom 1965 och fyra år senare gavs ”Teddybjörnen Fredriksson” ut. Han har bland annat samarbetat med storheter som Benny Andersson och Magnus Härenstam. Den senare framför allt kring skådespeleriet, som blev en självklar del av Berghagens repertoar lite senare i karriären. År 2003 satte de upp Chinarevyn på Chinateatern tillsammans med Härenstam och skådespelaren Sissela Kyle.

Magnus Härenstam blev 73 år. Foto: Wikimedia commons

Den forne allsångsledaren – Berghagen ledde SVT-klassikern 1994-2003 – ger nu alltså ut sin självbiografi under hösten, och nu berättar författaren Marcus Birro om de starka känslorna bakom sidorna.

Enligt Birro var det till en början i arbetet svårt för Berghagen att öppna upp om just Härenstam, som gick bort sommaren 2015 – men också om tidigare hustrun tillika artisten Barbro ”Lill-Babs” Svensson.

– Känslorna som du har kring Magnus Härenstam, Barbro och alla de här grejerna. Du behöver ställa ditt skrivbord i det mörkret någon gång och skapa utifrån det. Det har han varit tveksam till, säger Marcus Birro till Expressen.

Lasse och Barbro var gifta mellan åren 1965–1968 och förblev goda vänner till ”Lill-Babs” avled våren 2018. Deras fina relation kunde tv-tittarna bland annat se när de båda medverkade i den allra första upplagan av ”Så mycket bättre” i TV4.

Birro har haft många samtal med Berghagen under skrivprocessen.

– Man får ställa andra typer av frågor gällande saker som de flesta kanske vet om. Den fantastiska succén på allsången, men: ”hur var det då att kliva av?”, ”Var du orolig?”, säger Marcus Birro till Expressen och fortsätter:

– Att fråga om känslolägen i situationer och brytpunkter, det tycker jag har varit spännande. Men också att vara rak och ärlig och prata om åldrandet, vänner som dör, och inte ställa frågan en gång utan tio gånger, och tvinga honom att svara på hur det var när Magnus Härenstam gick bort. Att det inte bara var sorg utan att det fan i mig var livskris. Han har varit befriande öppen och ärlig om det, det tycker jag känns bra.

Boken om Lasse Berghagen – ”Hej livet” väntas komma ut i oktober på Bonniers Forum.

– Jag är också oändligt imponerad över hur Lasse låtit mig få tillträde till sitt liv och för att han givit mig det oändligt stora förtroendet att skiva om hans känslor med mina ord. Det är faktiskt svårt att ens föreställa sig det storslagna i ett sådant förtroende, skriver Marcus Birro på Instagram.

Den folkkäre artisten har tidigare gett ut flera barnböcker, en diktsamling och en antologi.

Dela gärna inlägget om du också vill visa ditt stöd till Lasse Berghagen – en av våra mest folkkära artister genom tiderna!