Lasse Berghagens stora vrede – efter intima ryktet: ”Heligt förbannad”

Lasse Berghagen befann sig på solsemester i USA när dottern Maria ringde i panik.

På en löpsedel hemma i Sverige stod det att han hade blivit mördad. Nu berättar han 17 år senare om händelsen.

– Jag har försökt att förtränga det för det var så chockartat, säger han i ”Lasse Berghagen & Olof Röhlanders Podcast – En blandning av sött och salt”.

Mycket folkkära och populära Lasse Berghagen är van vid att stå på kvällstidningarnas löpsedlar. Men en har särskilt stått ut i mängden. Under 2002 gick då reportern Filip Hammar runt på Skansen och ropade ut att dåvarande ”Allsång på Skansen”-programledaren hade mördats under en shoppingrunda på Saluhallen på Östermalm.

I podcasten som Lasse Berghagen har tillsammans med vännen Olof Röhlander berättar han nu 17 år senare om hur han först fick beskedet.

– Maria min yngsta dotter ringde mig, jag var i Amerika och jobbade. Hon hade åkt med någon buss längst med gatan i stan där det först stod med liten text: ”ryktet spreds” och sen med stora bokstäver: ”Lasse Berghagen mördad”, säger han och fortsätter:

Foto: Leif R Jansson / TT

– Så hon fick ju en smärre chock. Så hon ringde mig och sa att ”hon ville bara höra min röst pappa”.

”Heligt förbannad”

Men som tur var levde han och mådde bra men det gjorde inte löpsedeln mer acceptabel. En kvällstidning som hade tagit del av avsnittet innan det sändes, satte det på deras löpsedlar.

När vännen Olof Röhlander frågar Lasse Berghagen om tidningen inte hörde av sig först till honom, är svaret enkelt.

– Nej nej det är väl onödigt, är man död så är man, säger Lasse Berghagen i podcasten.

Sedan berättar han vidare om hur han försökte stämma tidningen men att det inte gick, då enligt han ”i Sverige kan man inte stämma någon tidning för här finns det fria ordet, så här skriver de precis vad de vill”.

Han spar heller inte på orden över hur han kände över löpsedeln.

– Jag blev ju heligt förbannad på dem (de som gått runt på Skansen) och tidningen. Jag försökte få ut någon slags skadeersättning då det tog veckor för oss att ringa runt till bekanta och dementera att jag inte var död, säger Lasse Berghagen.

Lasse Berghagen berättar om familjens reaktion över löpsedeln. Foto: Youtube/TV4

”Kunnat dött av chock”

Det är också främst en person som Lasse har i åtanke som kunde tagit riktigt illa vid sig kring lögnesspridningen.

– Jag har tänkt så många gånger, men tänk om de hade gått på min svärmor som ofta gick uppe på Skansen och sagt att ”Lasse Berghagen hade blivit mördad”. Hon hade ju faktiskt kunnat dött av chock, säger Lasse Berghagen i podcasten.

Men de lyfter även fram att det slöts fred mellan Filip, Fredrik och Lasse.

– Jag kan inte gå omkring och va förbannad över saker som hänt, så när de hörde av sig till mig tänkte jag: ”okej då kan vi städa upp det här”, säger Lasse Berghagen.

Det var ändå att gå för långt! Vi backar alltid upp dig Lasse! Gilla och kommentera på vår Facebooksida för att skicka stöd till Lasse.