Lasse Holms stora sorg efter vännen Lasse Berghagens död

Lasse Holms sista samtal med Berghagen – talar ut om stora sorgen: ”Förstod att det var jävligt illa”

Den folkkäre och älskade sångaren Lasse Berghagen, 78, har gått bort. Nu hyllas han av hela det svenska folket – däribland vänner och artistkollegor. Lasse Holm har känt Berghagen i över 50 år.

Trots att han pratade med sin vän för ett par dagar sedan fick han en chock när han nåddes av dödsbeskedet.

– Jag hörde hans röst och förstod att det var jävligt illa. Men ändå blir det en chock och ett tungt slag, säger han.

Lasse Berghagen dog vid elvatiden under torsdagen. Hans familj meddelade det tragiska beskedet i ett mejl till TT.

Lars Berghagen, vår Larsan, har i dag stilla somnat in efter en längre tids sjukdom. Som vi tidigare berättat genomgick han en hjärtklaffsoperation i september som kroppen aldrig återhämtade sig ifrån”, skrev de.

Lasse Berghagen blev 78 år gammal.

Läs mer: Lasse Berghagen har dött – blev 78 år gammal

Lasse Holm och Lasse Berghagen på ”Allsång på Skansen”-scenen. Foto Bertil Ericson/TT

Lasse Holms ord om Berghagen

När vännen och artistkollegan Lasse Holm, 79, fick höra om sin kamrats död fick han en stor chock – trots att han redan för ett par dagar sedan fick känslan av att Berghagen inte alls mådde bra.

– Jag har följt händelseförloppet in i det sista. Min sista kontakt med Lasse och hans fru, via mobilen, var för tio dagar sedan. Jag hörde hans röst och förstod att det var jävligt illa, säger Holm till Nöjeslivet.

– Men ändå blir det en chock och ett tungt slag, fortsätter han.

Lasse och Lasse går lång väg tillbaka. 1971, när Lasse Holm träffade sin fru Kerstin som han varit gift med i 50 år, var Berghagen med ute på krogen där de sågs första gången.

De hade alltså ett speciellt band.

– Jag är bedrövad, självklart. Det är en fantastisk person som gått ur tiden. Jag har känt Lasse i 50 år, så det känns väldigt tungt, säger Holm.

Lasse Berghagen och Lasse Holm repeterar inför turnépremiären av Diggiloo 2007. Bilden är tagen i Brunnsparken i Ronneby.
Foto: Charlotta Bäckström

Turnerade och skrev ihop

De var inte bara vänner privat, de jobbade även ihop och skapade och skrev musik och texter. Det täta samarbetet grundade sig i vänskap, men de trivdes också väldigt bra ihop som arbetskamrater. Bland annat åkte de ihop på Diggiloo-turnéer.

– Vi jobbade tillsammans i tio år. Vi har skrivit låtar ihop och åkt på turné. Så det här är en mycket tung dag i livet, säger Lasse Holm.

Så otroligt sorgligt att Lasse Berghagen gått ur tiden. Vi minns alla låtar och all glädje han gett oss. Våra tankar är med hans familj och vänner.