Lasse Kronérs stora sorg efter Dagebys död – sista mötet med vännen

I veckan fick Lasse Kronér ett samtal som vände hans värld upp och ner – nära vännen Ulf Dageby hade plötsligt gått bort.

Samtalet kom från tidningen ETC som frågade Lasse om han kunde skriva en krönika om den legendariska musikern, och Lasse tvekade inte ens sekund.

– Jag visste inte ens att han hade gått bort. Der var lite beklagligt, men jag kände att jag verkligen ville skriva. Det var skönt att göra det och sätta ord på det, säger Lasse till Expressen.

Det var den 17 juli som nyheten om kompositören Ulf Dagebys död bröt ut. Det var i ett uttalande tillsammans med Nöjet AB, som vännen Birger Hult bekräftade den sorgliga nyheten.

– Det måste hänt hastigt. Vi träffades senast i förra veckan för en fika i Majorna. Vi planerade inför kommande spelningar men pratade även om sådant som vänner gör, sa Birger Hult hos Nöjet AB.

Enligt GP hittades Ulf i sommarstugan på Skaftö under tisdagskvällen – han blev 80 år gammal.

Lasse Kronér visste inte att Dageby hade gått bort

Ulf hade många vänner i branschen och en av de var den folkkära programledaren Lasse Kronér. De träffades för första 1993, på musikaffären MUG i Göteborg, samma år som Lasse var programledare för ”Melodifestivalen”.

– Han gick fram och gratulerade och sa att det var väldigt roligt och tyckte att jag var rätt man för jobbet, säger Kronér om första mötet med Dageby, till Expressen.

Därefter skulle Lasse komma att se sin vän vid flera tillfällen på Nationalteatern i Göteborg och de skulle hålla kontakten i under hela deras 31 år långa vänskap.

När nyheten om Dageby bröt ut, visste Lasse ingenting. Det var först när tidningen ETC ringde och frågade om han kunde skriva en krönika som han förstod.

– Jag visste inte ens att han hade gått bort. Der var lite beklagligt, men jag kände att jag verkligen ville skriva. Det var skönt att göra det och sätta ord på det, säger Lasse till Expressen.

Lassé Kroners sista möte med Ulf Dageby

Den sista gången de träffades var i september 2022, där de både medverkade i en hyllningskonsert för Bruce Emms. Han var mannen bakom musikaffären MUG, där Lasse och Ulf hade träffats för första gången.

För Expressen berättar Lasse att de pratade om musik, livet och en konsert på Nationalteatern som Lasse nyligen hade sett.

Kronér hade även en idé om att inkludera sin vän i allsången på Tjolöholms slott, men det var inte något som intresserade Ulf.

– Jag kör just nu allsång nere på Tjolöholms slott, där jag har hemliga gäster. Då hade jag faktiskt en idé om att Ulf skulle vara hemlig gäst. Då sa han ”det är så svårt att göra det”, så han ville inte riktigt. Det var sista gången jag träffade honom, säger Lasse till tidningen.

Saknaden efter sin vän är stor för Lasse Kronér som menar att en av ”de riktigt stora” har lämnat oss.

Tack för att du delar med dig Lasse Kronér.

Du är saknad Ulf Dageby, vila i frid.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev