Lee Christiernsson bryter tystnaden – enorma prislappen för behandlingen: ”En mörk sanning”

Lee Christiernsson var känd för hela Sverige som ”Snickar-Björn” innan profilen i början av året kom ut som trans. Nu berättar Lee om kampen med att få vård, och de stora summorna som hen lagt själv på behandling.

För Lee Christiernsson som kom ut som trans i början av året har det hänt väldigt mycket på kort tid.

Hen har talat på QX-gaygala, släppt en dokumentär, och öppenhjärtligt låtit svenska folket få en inblick i sin resa.

Lee Christiernsson. Foto: TV4
Lee Christiernsson. Foto: TV4

Det var i QX som profilen valde att berätta hur det låg till.

– Plötsligt slog det mig bara, det var en insikt och en känsla som nästan var fysisk: Jag är transsexuell. Och jag vet vad jag måste göra, för att bli fri, för att rädda mitt liv – jag behöver komma ut. Det var som att jag fick ett extra liv där och då. ”Vad är det du inte fattat?” tänkte jag. All denna smärta jag gått igenom för att komma på det som mitt ex redan sagt till mig för flera år sen, hur korkad får man vara? Jag behöver komma ut och jag vill göra det här stolt, friskt och hälsosamt, sa Lee då.

Ex-fruns ord

Därefter släpptes dokumentären ”Att bli Lee” i TV4 som berörde väldigt många.

Bland annat ex-frun Karolina berättade om sina tankar kring det hela.

– När jag träffade Björn så var han snickar-Björn från Äntligen hemma. Jag tror att jag kände ganska snabbt från att jag träffade Björn att han var väldigt fascinerad över hur jag klädde mig. Inte så långt visade han att han hade högklackade skor, korsetter och så vidare. Jag älskade Björn för den personen han var och sen spelade det inte så stor roll om han hade kvinnokläder eller inte, säger Karolina i programmet.

Fått mycket kärlek

Under sitt tal på QX-galan berättade Lee om glädjen över allt det stöd som hen fått av svenska folket.

”Jag har fått så otroligt mycket glädje, kärlek och respekt. Inte bara från grannar, kompisar, alla möjliga. Det är också från sådär Lasse som har en sprängfirma, killen som har massa grävmaskiner. Det här är råbarkade grabbar som jag vet äter taggtråd till frukost”, sa Lee i talet.

Lee Christiernsson. Foto: TV4
Lee Christiernsson. Foto: TV4

Men även om det varit en lättnad för Lee att få komma ut så har det också varit en rejäl kamp för att komma dit hen är idag.

Står i vårdkö

På sin Instagram berättar nu profilen hur svårt det är att få vård.

”Lägger här några ’fin’ bilder men vill med det belysa en mörk sanning,” börjar hen.

För en tid sedan fick Lee nämligen frågan av en följare gällande huruvida hen är sponsrad i sin transition, och som ifrågasatte varför de som behöver mest hjälp inte får det.

”Vem som behöver mest hjälp är såklart omöjligt att svara på, men troligt är att alla som ställer sig i kö till könsdysforiutredning behöver någon typ av hjälp för att ta sig vidare. Jag har i detta nu stått 24 månader i kö för att bli utredd för ev könsdysfori men kön sägs nu vara ca 28 månader.”

”Min personliga investering”

Lee delade även med sig av hur mycket pengar hen själv lagt på att ta sig hit.

”Min personliga investering till dags datum är drygt 400 000 kr fördelat såhär: Mediciner 48 000 kr, Operationer 213 000 kr, Hårborttagning 64 000 kr, Terapi 88 000 kr. Varför terapin är en så stor summa är för att jag ville lära mig allt om mig själv under dessa två år jag gått där.

Min poäng är att sponsorer inte finns i denna kategori utan det kallas samhällskontrakt. Att staten ska ombesörja tex vägbyggen och en fungerande sjukvård gentemot att vi medborgare betalar skatt. Utifrån mitt perspektiv så existerar inte detta avtal vad gäller min och andra i min situation. Vårdgaranti? Jag är rädd för att medmänniskor dör i denna vårdkö och det är ett strukturellt hån mot oss som söker vård i detta sammanhang!,” skriver hen på Instagram.

Vi tycker du är fantastisk, Lee!