Lee Christiernssons ärliga ord om hotbilden: ”Tragiskt”

Lee Christiernsson

Foto: instagram/TV4

Lee Christiernsson, tidigare känd som ”Snickar-Björn” från ”Äntligen hemma”, har öppenhjärtligt delat med sig av sin resa som transperson och ickebinär.

Men även om det varit många lyckliga stunder sedan profilen kom ut så finns det även en mörkare sida av saken.

I en intervju med Expressen berättar Lee nu om tankarna kring hotbilden mot transpersoner.

När Lee Christiernsson kom ut offentligt som trans i en intervju med QX och sedan TV4-dokumentären ”Att bli Lee” var det många som blev berörda.

Profilens berättelse fick stor spridning och redan från start har Lee valt att öppenhjärtligt dela med sig av hur det varit.

– Plötsligt slog det mig bara, det var en insikt och en känsla som nästan var fysisk: Jag är transsexuell. Och jag vet vad jag måste göra, för att bli fri, för att rädda mitt liv – jag behöver komma ut. Det var som att jag fick ett extra liv där och då. ”Vad är det du inte fattat?” tänkte jag. All denna smärta jag gått igenom för att komma på det som mitt ex redan sagt till mig för flera år sen, hur korkad får man vara? Jag behöver komma ut och jag vill göra det här stolt, friskt och hälsosamt, berättade Lee för QX.

På sin hemsida beskriver Lee sig själv som ickebinär transperson med ett kvinnligt könsuttryck, men i första hand bara som människa.

Lee Christiernssons resa

Dokumentären på TV4 gav tittarna en inblick i utmaningarna som funnits längst vägens gång, men också vikten av att få vara sig själv.

”Jag har fått så otroligt mycket glädje, kärlek och respekt. Inte bara från grannar, kompisar, alla möjliga. Det är också från sådär Lasse som har en sprängfirma, killen som har massa grävmaskiner. Det här är råbarkade grabbar som jag vet äter taggtråd till frukost”, sa Lee bland annat i sitt tal på QX-galan.

– Jag kan inte tala för alla transpersoner, men just för mig har den här resan varit full pott. Jag är så nöjd och glad, och känner att min könsdysfori, i det stora hela, är botad, berättar profilen nu i en stor intervju med Expressen i samband med sin nya bok ”För alltid Lee.”

Men även om det såklart varit en lättnad att komma ut som trans så har det även inneburit utmaningar.

Läs mer: Nya bilderna på Lee Christiernssons utseende – har gjort nya ingrepp: ”Smärtsamt”

”Är vaksam och känner in stämningar”

I intervjun förklarar Lee att det känns som en tidsfråga innan hot eller våld blir en verklighet.

– Jag har personligen upplevt ingenting av hat, hot och våld. Tyvärr tror jag att det är en tidsfråga innan nåt händer. Frågan är bara när och hur. Det är bara tragiskt. Men jag kommer inte sluta att vara mig eller sluta tro på mänskliga rättigheter och demokrati, säger profilen.

Hotbilden är inte något som Lee reflekterar över speciellt ofta, även om det finns i bakhuvudet.

– Inte så ofta. Samtidigt som jag alltid har koll, är vaksam och känner in stämningar. Sen är det inte som att jag alltid går runt ett gäng av framför allt män i klunga som är lite berusade, utan jag kan lika gärna sträcka på mig, titta dem i ögonen, och gå rakt igenom.

Vi tycker du är fantastisk, Lee! Tack för att du delar med dig!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Exit mobile version