Leif GW Perssons lön: Så mycket tjänar GW på vin, böcker, bolag och tv

Det finns många anledningar att älska Leif GW Persson. Förutom att han är en erkänd kriminolog och författare så räds han inte att trampa någon på tårna med sina offentliga uttalanden. GW har en attityd som om han inte bryr sig, och det med all rätt, livsnjutaren tjänar nämligen svindlande summor varje år. 

Vin, böcker och tv-uppdrag. Leif GW Persson är sitt eget varumärke och på det tjänar han bra. Men hur bra? Här är allt vi vet om GW:s kassakor. 

Leif GW Persson, 77, föddes i Stockholm 1945 och växte upp på Gärdet. Mellan åren 1967 och 1977 arbetade GW som expert och rådgivare åt rikspolisstyrelsen. Efter det tillbringade han flera år som lärare på Stockholms universitet, och som professor i kriminologi med inriktning mot polisforskning hos Rikspolisstyrelsen. 

LÄS MER: Camilla Kvartofts ärliga ord om Leif GW Persson – så är relationen i dag: ”Speciellt…”

Hur blev GW känd?

GW har skrivit flera romaner som blivit storsäljare. Han har även skrivit två självbiografier, och några jakt- och kokböcker. 

GW:s kändisskap hos allmänheten har dock mycket att göra med hans tv-uppdrag. Mellan åren 1998 och 2010 var GW kriminolog i programmet Efterlyst, där han utmärkte sig och blev folkkär. 

2010 lämnade han Efterlyst och blev istället en del av Veckans brott, fram till 2018. Sedan dess florerar han i Brottsjournalen

GW. Foto: SVT

GW är ständigt aktuell, och samtidigt som tv-uppdrag haglar och böckerna säljer så är han också en fena på investeringar. 

LÄS MER: Leif GW Persson fick inte träffa vännen Sven en sista gång – tunga sorgen: ”Det är jobbigt nu”

Hur mycket tjänar Leif GW Persson?

Under 2019 hade Leif GW en taxerad inkomst på 2 288 800 kronor. Slår man ut det på tolv månader ger det GW en månadslön på 190 700 kronor, det visar en kartläggning av Nyheter24.

Leif GW:s lön

I en Aftonbladet-artikel från 2021 avslöjar GW att omsättningen i hans  investeringsbolag ökat med nästan 80 procent det senaste året. 

I investeringsbolaget Arastoupour & Persson Investment AB, steg omsättningen från ungefär 8 miljoner kronor 2019 till 14,2 miljoner år 2020, och kurvan fortsätter uppåt. 

Kriminologens största företag är Leif GW Production AB, som kontrollerar hans varumärken. Dit går också intäkterna från försäljning av viner, köttprodukter och andra konsumtionsvaror. 

Leif GW Persson.
Leif GW Persson. Foto: Erik Simander/TT

GW tjänar miljoner på vin

Enligt Di Weekend är det just försäljningen av GW:s vin som är en stor kassako. 

I en artikel från 2020 berättade GW att bolaget drog in 16,5 miljoner kronor under det just avslutade räkenskapsåret, vilket är en tredubblad summa sedan starten 2017. 

– Det har tripplats och då har vi ändå plockat ut sex miljoner i löner, jag och hustrun. Jag vill påstå att det är en bra affär, sa GW till Di Weekend då. 

Sedan 2020 har GW:s bolag haft en omsättning på runt 42 miljoner kronor, och en vinst som landar på nästan 10 miljoner kronor.

Köpte tavla för en halv miljon

Bolagens totala tillgångar uppmäts till 36,9 miljoner kronor.

Men trots att miljonerna rullar in så är det inga extravaganta vanor som präglar GW:s liv. 

– Tja, till vardags lever jag väl ungefär som alla andra, men vill jag verkligen ha något så köper jag ju det. Jag blev till exempel väldigt förtjust i en tavla som kostade en halv miljon, och då köpte jag den, säger Leif GW Persson till Svensk Dam

– Och så tycker jag om att dricka riktigt gott vin, så det får kosta. Ofta finns det ju tyvärr en korrelation mellan pris och smak när det kommer till vin.