Leif GW Perssons monsterlön – tjänar mångmiljonbelopp varje år: ”Försörjer en halv stam”

Leif GW Persson pengar

Foto: TV4

Han säger själv att han inte tjänar så mycket pengar längre.

Ändå är det ett rätt rejält miljonbelopp vi pratar om. Exakt hur mycket han tjänar kan du läsa längre ner.

– Det funkar alldeles utmärkt att leva på, säger han i Expressen.

Hela Sveriges kriminalprofessor Leif GW Persson, 79, har skrivit mängder av böcker och synts i flera tv-program.

I mars valde han att lämna TV4 efter sex år. Han gjorde bland annat inhopp i ”Nyhetsmorgon” varje vecka där han diskuterade aktuella och kända brott.

– Jag har trivts de här åren. Både med tittarna, speciellt när vi har haft olika uppfattningar om saker. Det är då man får lära sig lite. Sedan har jag trivts alldeles utomordentligt med min arbetsgivare. Vi skiljs som vänner, sa GW när han lämnade TV4.

Några veckor senare stod det klart att han skulle återvända till SVT och göra tv med sina gamla parhäst Camilla Kvartoft. De har tidigare gjort ”Veckans brott” ihop. Nu i höst kommer deras nya program ”Veckan”.

Tröttnade på TV4

Nu när det gått ett par månader har han faktiskt erkänt varför han valde att lämna TV4. Utåt sett berodde det på att han skulle färdigställa en bok.

Men det fanns en annan anledning också. Han tyckte inte att formatet passade honom.

– De var väldigt generösa och snälla, men det blev lite plottrigt. Jag har två minuter på mig att kommentera gängkriminaliteten, det biter inte. Det enda det resulterar i är att om jag kritiserar regeringen flera gånger i rad så blir jag inbjuden till kaffe och kaka med Gunnar Strömmer. Han åt de flesta kakorna själv om ni vill skriva det, sa han nyligen till Aftonbladet.

GW tyckte helt enkelt inte att han hann lägga ut orden tillräckligt om de olika fallen. Oftast hade han bara någon minut på sig per brott.

”Regnade pengar över mig”

Till vardags bor Leif GW med sin fru Kim, 66, i en våning i Solna samt på en stor gård utanför Gnesta. Där kan han syssla med jakt, vilket han älskar.

Men för att ha råd att bo på två så fina ställen krävs pengar. Någonting författaren och tv-personligheten har gott om.

– Just den biten har varit ganska enkel. Jag blev rik tidigt, jag var väl 32 bast när jag blev ekonomiskt oberoende. ”Grisfesten” gavs ut i september 1978 och poff var jag en hyllad kulturpersonlighet. Det blev årets mest sålda bok och plötsligt regnade det pengar över mig, säger han i Expressen.

Han började investera de pengarna som han tjänade och plötsligt var han stenrik, enligt honom själv.

GW:s hisnande lönebesked

I dag tjänar han fortfarande väldigt mycket stålar, trots att han själv inte tycker att han gör det. Allting är relativt.

– Nu tjänar jag inte så mycket. Kanske 25 miljoner per år och så tar jag ut hälften i lön och betalar skatt och sociala avgifter 60 procent. När detta är klart har jag så där sex–sju miljoner kvar att leva på. Det funkar alldeles utmärkt att leva på sex–sju miljoner, säger han.

Expressen-reportern leker med tanken om huruvida Leif GW Persson skulle klara sig på en vanlig folkpension. Han påstår att han själv skulle kunna det, men att människor i hans närhet skulle få det jobbigt.

– Ja, jag skulle klara det men inte de runtomkring mig, som lever på mig. Jag försörjer en halv stam. Men jag ger också bort en förskräcklig massa. Jag har ett barnhem i Ukraina där jag betalar hälften och nu har jag fått en medhjälpare som betalar den andra hälften. Det är Camilla Läckberg, berättar han.

Ja, det är ju ganska mycket pengar ändå, det tycker i alla fall gemene man. Man blir nyfiken på hur många miljoner han tjänat tidigare.

Det ska bli spännande att se Leif GW Persson och Camilla Kvartoft i nya SVT-programmet ”Veckan” i höst.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Exit mobile version