Leif GW Perssons syrliga svar – efter författarens utspel

Foto: TT

David Lagercrantz menar att Leif GW Persson är ”mindervärdig” och ”grandios”.
Nu svarar kriminologen.
– Jag tror ju inte rubriken kommer handla om honom, utan om mig, säger GW till Expressen.

David Lagercrantz, 59, är en av landets mest omtalade författare de senaste åren. Han har skapat rubriker bland annat med ett uppmärksammat ordkrig med Leif GW Persson, 76.

Det hela grundar sig i att Lagercrantz lånade GW:s karaktär Bäckström som namn i en roman, enligt Lagercrantz som en hyllning till Persson.

STOCKHOLM 20150828 Författaren David Lagercrantz Foto: Fredrik Sandberg / TT

Detta föll dock inte GW i smaken – och när Lagercrantz skrev bok nummer fyra, fem och sex i ”Millennium”-serien efter Stieg Larssons bortgång var Persson inte sen med kritik.

– Det är ingen som läser David Lagercrantz egna historier så skadan är ju minimal. Således känns det onödigt att börja bråka om saken. Men nu har han väl så att han klarar sig ett tag. Annars får han väl hitta någon annan döing att ta över, sa Leif GW Persson då, till Svenska Dagbladet.

I en stor intervju med magasinet King ger nu Lagercrantz sin syn på saken, flera år senare.

– GW är briljant förstås på många vis. Men han är också grandios och mindervärdig. Han angriper det som hotar honom, och han passar alltid på när folk ligger. Hans ärende var att skada, inget annat. Han ville vara med och hoppa på mig med alla de andra, säger David Lagercrantz till King.

När Leif GW Persson får höra om Lagercrantz nya uttalanden reagerar han.

– För mig är han en ointressant person och som författare finns han inte på min karta. Men jag har inte uppfattat det som att Lagercrantz ligger ner, han verkar vara välmående, säger GW Persson till Expressen.

Han skickar också en pik till sin författarkollega.

– Det här blir ju lite reklam för honom. Men jag tror ju inte rubriken kommer handla om honom, utan om mig, säger GW.

STOCKHOLM 20210831 Leif GW Persson och Robert Gustafsson aktuella med andra säsongen av tv-serien ”Det som göms i snö”. Foto: Henrik Montgomery / TT
Exit mobile version