Malin Berghagen slår tillbaka mot hårda kritiken – efter detaljen i bilden: ”Varför säger man så?”

I ett långt inlägg skriver Malin Berghagen om vikten av att lyfta fram varandras olika utseende och självbild på Instagram. Men efter bilden publicerats är det flera personer som kritiserat henne för hennes öppenhet. Nu ryter Malin Berghagen ifrån.

”Det var precis det här svaret jag väntade mig att få av någon”, skriver Malin Berghagen på Instagram där hon riktar kommentaren mot följarna.

Att gilla sin kropp precis som den är och motverka kroppshets, är något vi alla borde uppmärksamma mer. I ett öppet och personligt inlägg på sin Instagram skriver Malin Berghagen ärligt den kamp man kan känna inför sin egen kropp för hur den ser ut eller hur man skulle vilja se att den ser ut.

I inlägget skriver hon hur hon känner sig ”sårbar” inför att publicera en bild på sig själv, men att hon behöver det för att ”för att kunna älska mig själv där jag är”.

”I en 52 årig kvinnas kropp. Ni vet att man ibland säger ” Du ser ju fantastisk ut för din ålder”. Och jag tänker varje gång, ” Varför säger man så? Som ett slags förmildrande. Varför kan jag inte bara se fantastisk ut i min ålder?? På min kurser försöker jag att få mina elever att älska sig själv. Och jag lovar att jag kämpar varje dag med allt som förändras i min kropp. Varje muskel jag behöver träna mer. Varje rynka jag måste älska lite mer. Det är en ständig berg och dalbana mellan dålig dag och bra dag för mig också”, skriver Malin Berghagen.

Hon skriver också om hur hon befinner sig i Costa Rica där stränderna ständigt utmanar ”50 åringar med ungdomliga kroppar överallt”.

”Jag vill inte bli älskad för att jag är snygg för min ålder. Jag vill bli älskad för att jag är vacker, snäll, omtänksam, ärlig, modig, klok, lojal, kärleksfull och glad. Ja lite sexig också skulle kännas skönt. Och det i sin tur gör att även min kropp älskas. Så jag tittar på bilden… en mage som fött fyra barn. Ett ansikte som har skratt rynkor synliga och veck mellan ögonbrynen. Jag hade lätt kunnat retuscherat bilden för att orka se den bara inför mig själv. Jag är inte annorlunda någon annan. Jag är full av osäkerhet i åldrandet och kämpar varje dag med min spegelbild”.

View this post on Instagram

Sårbarhet… jag ber @martinliveit ta kort på mig där jag sitter. Jag vet att jag inte kommer tycka om bilden men jag behöver den för att kunna älska mig själv där jag är. I en 52 årig kvinnas kropp. Ni vet att man ibland säger ” Du ser ju fantastisk ut för din ålder”. Och jag tänker varje gång, ” Varför säger man så? Som ett slags förmildrande. Varför kan jag inte bara se fantastisk ut i min ålder?? ” På min kurser försöker jag att få mina elever att älska sig själv. Och jag lovar att jag kämpar varje dag med allt som förändras i min kropp. Varje muskel jag behöver träna mer. Varje rynka jag måste älska lite mer. Det är en ständig berg och dalbana mellan dålig dag och bra dag för mig också. Costa Ricas stränder utmanar oss 50 åringar med ungdomliga kroppar överallt. Jag vill inte bli älskad för att jag är snygg för min ålder. Jag vill bli älskad för att jag är vacker, snäll, omtänksam, ärlig, modig, klok, lojal, kärleksfull och glad. Ja lite sexig också skulle kännas skönt. Och det i sin tur gör att även min kropp älskas. Så jag tittar på bilden… en mage som fött fyra barn. Ett ansikte som har skratt rynkor synliga och veck mellan ögonbrynen. Jag hade lätt kunnat retuscherat bilden för att orka se den bara inför mig själv. Jag är inte annorlunda någon annan. Jag är full av osäkerhet i åldrandet och kämpar varje dag med min spegelbild. Att älska henne lite extra dom där dåliga dagarna. Jag vet att jag en dag kommer ta bort lite här och där i någon skönhets operation. Jag är inte bättre än någon annan. Men jag vet också att det inte kommer ta bort rädslan att inte vara tillräcklig. När Martin tagit bilden ser jag ner mot vattnet och bestämmer mig för att gå ner i min bikini med min 52 åriga kropp bland de yngre. Nästa som att provocera bort min egen rädsla över att Martin ska upptäcka att det finns bättre kroppar än min. Jag gör mig själv modig, jag bestämmer att äga min kropp, mitt goda hjärta och min livslust. Jag bestämmer att tyst viska, ” Vem som än sviker dig det minsta och får dig att känna att du inte är tillräcklig som du är, GÅ. ” Och just denna dag lämnade jag nästan mig själv en stund, tills jag insåg: Jag är ju det bästa som hänt mig.? #nofilter

A post shared by Malin Berghagen (@mberghagen) on

”Förminska mig och mina känslor”

Men alla personer tycker inte om Malin Berghagens öppenhet.

”Men va f..n! Räcker det inte att din Martin ger dej komplimanger. Jag fattar inte grejen”, är en av kommentarerna.

I ett till inlägg svarar Malin Berghagen på kritiken.

”Det var precis det här svaret jag väntade mig att få av någon. Det du just nu gör är att förminska mig och mina känslor. Att det jag känner är fel. Du ger mig inte rätt att få känna det jag känner. Utan jag ska vara tacksam, sluta gnälla och tänka på alla som har det värre”, skriver Malin Berghagen och fortsätter:

”Du dömer mig och förminskar mig när jag pratar om min sårbarhet. I för mig MITT svåraste nakna jag när jag lägger ut en bild på mig oretuscherad. Som i MINA ögon och MIN skeva bild just denna vecka inte är perfekt. Men du fattar inte alls att det är inte har med min kropp på bilden att göra, den är bara verktyget. Utan det är mina nakna känslor som jag delar OM den. De viktigaste att se och hålla om. Och det var detta som var EXAKT det jag ville se i ditt svar och andras. De som kände igen känslorna och förstod känslan”.

View this post on Instagram

Till den det berör gällande texten om åldrande och självkänsla: ?Det var precis det här svaret jag väntade mig att få av någon. Det du just nu gör är att förminska mig och mina känslor. Att det jag känner är fel. Du ger mig inte rätt att få känna det jag känner. Utan jag ska vara tacksam, sluta gnälla och tänka på alla som har det värre. Som min mamma en gång sa ” Ät upp din mat och tänk på barnen i Afrika..” Vilket förmodligen skapade min mat ångest. ? Du dömer mig och förminskar mig när jag pratar om min sårbarhet. I för mig MITT svåraste nakna jag när jag lägger ut en bild på mig oretuscherad. Som i MINA ögon och MIN skeva bild just denna vecka inte är perfekt. Men du fattar inte alls att det är inte har med min kropp på bilden att göra, den är bara verktyget. Utan det är mina nakna känslor som jag delar OM den. De viktigaste att se och hålla om. Och det var detta som var EXAKT det jag ville se i ditt svar och andras. De som kände igen känslorna och förstod känslan. Inte min kropp utan sårbarheten mitt hjärta kände. De vridna tankarna. De där idiotiska överenskommelser vi ger oss själva i tonåren. Att vi inte duger. De där förvridna arvet om kvinnokroppar vi ärver av våra mödrar och generationen över oss. Pga att någon säger till oss vad vi ska känna och tänka. Det lilla barnet som ramlar och skrapar i knät och föräldern säger ” Så ja, inte gråta det där gjorde inte ont.” Och vi lär oss att det vi känner inte är sant. Martin och jag pratade igår om åldrandet , ”Det sägs att män blir bara snyggare ju mer rynkor de får men kvinnor får inte bli äldre. Det är så sjukt konstigt.” Min text utgick från den tanken när jag skrev den. Det är förminskandet som är fel. Från oss själva. Och inte blir det bättre när vi säger åt varandra att inte känna det vi känner. Inför andra! Som om jag skurit mig djupt i handen och det blöder men jag får inte säga aj och känna mig liten för tänk på dom som inte har en hand!!??? Hade jag vägt tio kilo mer, varit blek och grå DÅ är det ok. ?Så då är det alltså sant. Vi har inte rätt att känna som vi känner. Vi kan inte acceptera varandras olikheter utan BESTÄMMER över varandra. Var snäll och läs de sista raderna till bilden igen

A post shared by Malin Berghagen (@mberghagen) on

Följarna backar upp Malin

Och flera personer backar upp Malin Berghagen med fina kommentarer.

”Usch tänk att det finns människor till allt. Strunta i dem Malin. För du är en fin person en jordängel känn bara det i ditt hjärta och njut utav att du är du.”

”Yes!! Bra inlägg! Du är äkta i en värld av kopior! Modigt att vara sårbar och visa känslor det är styrka det! Sedan är du ursnygg!”

”Tack Malin att du vågar dela med dig en liten bit av dig. Modigt! Och jag stärks och jag förstår”, är några av kommentarerna.

Fint av dig att våga vara så personlig och öppen! Tryck på Gilla-knappen om du också stödjer Malin Berghagens kamp mot kroppshetsen.