Foto: TV4, TT

Malin Berghagens erkännande om ”En kväll i juni” – verkliga historien bakom svenska visklassikern

Lasse Berghagen hyllades nyligen i ”Allsång på Skansen” med bland annat två av låtarna han ägnade åt dottern Malin Berghagen.

Även om Malin såg samlad ut, berättar hon nu att det hade brustit bara en vecka tidigare på allsången i Svärdsjö – en plats där Lasse brukade sjunga på.

Samtidigt avslöjar dottern även sanningen om den klassiska låten ”En kväll i juni”.

Det har varit några svåra år för Malin Berghagen, som har förlorat båda sina föräldrar på kort tid.

Men hennes föräldrar var inte vilka som helst, hon är nämligen dotter till två av Sveriges allra mest folkkära artister Barbro ”Lill-Babs” Svensson och Lasse Berghagen.

Lill-Babs somnade in i april 2018. En månad tidigare hade hon plötsligt fått hjärtsvikt och åkte akut in till sjukhuset. Väl på plats fick 80-åriga Lill-Babs reda på att hon även hade cancer och att hon inte skulle ha långt kvar att leva.

Det blev en svår period för familjen som var samlad när sångerskan tog sina sista andetag.

Fem år senare, alltså förra året, gick även Malins pappa, Lasse Berghagen bort. Lasse hade en sommar full med spelningar framför sig – men fick avbryta tunrnén då han fick problem med hjärtat.

Därefter skulle hans hälsa snabbt försämras och redan på hösten gav hjärtat upp. Lasse somnade in den 19 oktober 2023, 78 år gammal.

Malin Berghagen om allsångshyllningen för Lasse – då brast det totalt

Under sommaren har Lasse Berghagen hyllats i ”Allsång på Skansen”. Men bara en vecka innan var Malin med familjen på en annan allsång, i Svärdsjö i Dalarna.

Det är en plats där Lasse själv brukade hålla i allsång och där Malin och familjen brukade tillbringa somrarna när hon var yngre.

– Jag har varit där sen jag var bebis. Jag är till och med gjord där, har jag fått höra, säger Malin i podcasten ”Berghagen och Tess”.

Skillnaden den här gången var att Malin var där utan sin pappa. Hon åkte dit med sin son Isak och bodde hos sin faster, som är den enda kvar av syskonen i Lasses familj. Malin berättar att det väckte gamla minnen från ungdomens somrar i Svärdsjö.

– Vi sov på madrasser, precis som när vi var små, överallt! Kusiner och barn, allt var överallt och min faster gick omkring där och hon är liksom 82 bast.

Senare mot kvällen var släkten samlad på allsången i Svärdsjö Gammelgård, där Lasse tillbringat många kvällar på scenen som allsångsledare.

Nu var det istället Bengan Janson som fick leda föreställningen, och han hade ett nummer förberett i ära av Lasse Berghagen. Det var då som det brast det helt för Malin.

– När han säger ”Nu ska vi tillsammans sjunga En kväll i juni som avslutningslåt”, då gick det inte, säger Malin i podden.

Malin Berghagen avslöjar sanningen om ”En kväll i juni”

Det är känt att Lasse Berghagen skrev ”Teddybjörnen Fredriksson” och ”En kväll i juni” åt dottern Malin. Men nu avslöjar hon hur det egentligen gick till.

Det var ett dansnummer mellan Malin och Lasses pappa Nils Berghagen som var ögonblicket som inspirerade sångaren att skriva den svenska klassikern.

– Han blev inspirerad att skriva den när jag och farfar dansade, och jag var ju jätteliten då. Jag stod på farfars stora fötter och han var ju en stor man, en lång man. På kvällen, så har han (Lasse reds.anm) berättat att, då gick han och skrev den här låten, och mamma var också där.

Vidare berättar Malin att ”En kväll i juni” även handlar om alla midsommar som har tillbringats i Svärdsjö med fastrarna och familjen Berghagen som har präglat hennes liv starkt.

Allsången i Svärdsjö väckte starka minnen hos Malin vilket gjorde att känslorna inte längre gick att hålla i styr.

– Då kom minnena som en våg, eftersom jag också var på där och allt jag hade upplevt hos faster. Jag hade jättesvårt att hålla tillbaka tårarna för det blev en sån enorm saknad men också så mycket kärlek. Och jag förstod att det här är en så stor del av den jag är, säger Malin och fortsätter:

– Och jag tänker att när man har väldigt mycket minnen från en viss del av sin barndom så måste det betyda att man var väldigt lycklig där.

Att det blev en så känslosam kväll på allsången i Svärdsjö gjorde att Malin var mer förberedd när det var dags för stora hyllningen i ”Allsång på Skansen”.

– Jag kände kanske att när vi kom till allsång på Skansen, så var jag lite mer förberedd när ”En kväll i juni” kom. Även om det var berörande så var jag lite mer förberedd, tack och lov, säger Malin i podden.

Tack för att du delar med dig, Malin.

Vi alla saknar Lasse Berghagen så mycket.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev