”Malin” tog farväl av Saltkråkan och försvann – håll i hatten när du får se hur Louise Edlind Friberg ser ut idag

Oavsett ålder finner många av oss glädje i att kunna drömma sig bort i Astrid Lindgrens magiska värld. En av hennes mest älskade berättelser är den om ”Saltkråkan” som gjorde Louise Edlind Friberg till ”Malin” med hela svenska folket. Så här ser stjärnan ut idag.

Trots att många år har gått sedan Astrid Lindgren lämnade jordelivet så lever hennes otroliga verk vidare.

Barn växer fortfarande upp med författarens älskade och hyllade berättelser och generation efter generation får lära känna Ronja, Pippi, Emil och barnen i Bullerbyn.

Men även karaktärer som Tjorven, Stina och farbror Melker från omåttligt populära ”Vi på Saltkråkan”.

Serien som skildrar den vackra miljön och livet under somrarna på skärgården kom 1964 och blev snabbt omtyckt av stora som små.

Louise Edlind Friberg i rollen som Malin

En av de mest uppmärksammade karaktärerna som vi alla minns är såklart ”Malin Melkersson,” spelad av Louise Edlind Friberg.

ARKIV 1963 Louise Edlind spelar Malin på ”Saltkråkan” Foto: TT Kod: 190 COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN

När Louise tog sig an rollen var hon endast 16 år gammal.

– Det glömmer jag aldrig. Det var ju som att vinna högsta vinsten på lotto, har Louise Edlind Friberg sagt i en intervju med SVT.

Till en början ska Astrid Lindgren ha uttryckt att Louise var lite väl ung för rollen. Men efter att ha fått se hennes fina kemi med Maria Johansson, ”Tjorven,” lät hon sig övertalas.

ARKIV 19640415. Astrid Lindgren i centrum av gänget som spelade in hennes TV-serie ”Vi p SaltkrÂkan”. FrÂn v‰nster: Stephen Lindholm (Pelle i serien), Kristina J‰mtmark (Stina, i Astrid kn‰), Louise Edlind (Malin), Maria Johansson (Tjorven) och Lillemor ÷sterlund (Teddy). Foto: Jan Bjˆrsell / SVD / SCANPIX

Idag är det många år sedan ”Vi på Saltkråkan” spelades in, men än idag ser Louise tillbaka på det hela med stor glädje.

– Det var väldigt roligt att spela in både tv-serien och filmerna, en fantastisk tid, har hon sagt i en intervju med Aftenposten.

Det gjorde hon efter ”Vi på Saltkråkan”

Efter succén började den unga stjärnan utbilda sig inom teater. Hon anslöt till Lilla komediteatern på Gröna Lund och därefter väntade Folkan och Riksteatern.

Saltkråkan Malin, Louise Edlind
1963. Louise Edlind spelar Malin på ”Saltkråkan”. Foto: Pressens Bild / TT / Kod: 190

Under tiden som hon studerade fortsatte hon också jobba som skådespelerska.

Hon har axlat flertalet roller inom film och tv-branschen och synts till i allt ifrån Morden i Sandhamn till Vänner och fiender.

Men det var inte endast teatern och skådespeleriet som intresserade henne.

Louise valde nämligen också att engagerade sig inom politiken och Folkpartiet (Liberalerna). Hon anslöt till partiet och valdes senare in i riksdagen.

Just rollen som Malin är dock det som de allra flesta kopplar samman henne med de gånger hon blir igenkänd på stan.

– När någon undrar om det inte är jag som är Malin svarar jag ”joo”, har hon sagt till SVT.

Så ser Malin från Saltkråkan ut idag

På det privata planet gifte sig Malin 1966 med Sten Friberg, och tillsammans fick de två barn. Han avled dessvärre år 2017 efter en tids sjukdom.

Louise Edlind Friberg, Malin, Saltkråkan
Louise Edlind gifter sig med Sten Friberg. Foto: Kod: 190 COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN

Idag är Louise mormor och farmor till flera barnbarn och har berättat att det känns viktigt att få fortsätta njuta av livet bäst hon kan.

– Vi ska ju alla dö och han var svårt sjuk. Vi fick 50 år tillsammans, och jag hoppas att jag är redo när den dagen kommer för mig. Men där är jag inte än, jag vill leva och ha roligt, efterrätten är kvar, har hon sagt till Svensk Dam.

Så här ser hon ut idag:

Louise Edlind Friberg, Malin, Saltkråkan, idag
Foto: MAJA SUSLIN / TT

Att få ha familjen nära är det hon prioriterar absolut högst.

– Familjen är det absolut viktigaste för mig, att de mår bra och att man får träffas. Det är så roligt att följa barnbarnen och allt som händer i deras liv, säger hon till Senioren.

Vi önskar dig allt gott, Louise!

Läs mer:

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev