Maria Lundqvists föreställning ”om att våga flyga” tar nu ett jättekliv från scenen upp på bioduken.
I en intervju med Nöjeslivet berättar skådespelerskan om arbetet bakom föreställningen, och hur hon hoppas att den ska göra varje åskådare lite modigare.
– Det är inte alla föreställningar som gör sig som biofilm, teater är teater och bio är bio. Men det jag har suttit och klippt och sett nu blir otroligt bra, och passar så fint, säger hon.
Maria Lundqvist är en av våra mest folkkära och hyllade skådespelarstjärnor, och genom åren har hon minst sagt hunnit med mycket.
Hon har synts i mängder av filmer och serier, och karriären har minst sagt varit en framgångssaga.
”Heartbreak hotel,” ”Änglagård”, ”30 grader i februari”, och ”Bröllop, begravning och dop” är bara några av alla succéer i Maria Lundqvists meritlista.
Mellan 2019 och 2022 ställde hon upp på olika scener runtom i landet med föreställningen ”Om att våga flyga” tillsammans med fästmannen Kristoffer Hellström.
– Föreställningen om att våga flyga började egentligen för många år sedan när jag gjorde en föreläsningsserie. Då fick jag i uppgift att hålla föreläsning i en timmes tid, ibland 45 minuter. Då samlade jag på mig lite nummer, texter, sånger och så hade jag samma musiker som sen var med i föreställningen. Så då gjorde jag det och Kristoffer var ofta med, och körde lite ljus och stöttade. Då sa han att “det här är bra, det här skulle vi kunna bygga ut och göra en föreställning av,” berättar hon för Nöjeslivet och fortsätter:
– Då så kände jag att det skulle vara kul, och hans förutsättning var att han skulle få vara med. Så han är sångare, skådespelare och är med i föreställningen. Så då byggde vi ut den här och så blev det en teaterföreställning.
Teaterföreställningen blev både populär och hyllad av publiken, och nu kommer ännu fler få möjlighet att ta del av den.
Maria Lundqvist med ”Om att våga flyga”
Sista föreställningen på Lorensbergsteatern i Göteborg 2022 spelades nämligen in, och nu står det klart att ”Om att våga flyga” kommer visas på biosalonger runtom i landet.
– Det blev ju många städer som man inte kunde komma till beroende på att vi sålde så bra, så vi var tvungna att ha stora teatrar. Men det finns inte alltid stora teatrar i hela landet, och vissa platser ligger ganska svåra att komma till. Vårt land är högt. Så när vi gjorde sista föreställningen på Lorensbergsteatern förra året, och vi bandade den, så sa vi att “tänk om vi kunde få Folkets hus och Parker att köpa in den.” För då når man. Då kan folk få gå och se den här föreställningen om de vill på platser där de kanske bara har en biograf. Eller kanske har en biograf nästgårds, säger hon och fortsätter:
– Sen är det upp till biografen att köpa in föreställningen, att ta in den. Det finns möjligheter för 600 biografer att plocka in den här föreställningen. Så jag säger på mina sociala medier att “vill ni se den här, gå till er biograf och då kan de plocka in den.” Det här finns möjlighet att göra fram till nästa sommar.
Vill att publiken ska känna mod
Hon beskriver att grunden till ”Om att våga flyga” är nyfikenhet, och att våga fråga sig själv det Maria beskriver som de fem ”v-frågorna.”
– Jag tror att jag alltid tyckt om att berätta om möten med människor. Hur jag från början liksom har luktat på folk som går förbi när jag suttit på spårvagnen hemma i Göteborg. Både luktat rent bokstavligt, men också bildligt försökt att förstå hurdana vi är. Vem vi är, vart vi kommer ifrån, vart man är på väg, vart man vill och varför. De fem “v-frågorna” var utgångspunkten för föreläsningen, och de fick vara fortsatt kvar i att göra teaterföreställningen.
Förhoppningen och målsättningen är att publiken som besöker biograferna ska gå därifrån med större mod, och våga lite mer än vad de gjorde när de klev in i salongen.
– Jag hoppas att de blir lite modigare. Känna tillförsikt i de nya val man vågar göra med sig själv, utifrån de förutsättningar man lever. Ibland kan det handla om att byta jobb, byta lägenhet, byta stad, våga konfrontera en gammal konflikt, lyssna in sig själv. Det kan vara att att göra upp med sin farsa, prata med sin morsa som man aldrig gjort förut. Eller byta plats i sängen bara. Att få ett nytt perspektiv på sig själv. Våga vara modigare med kläder, eller ta på sig lite extra.
”Den är väldigt närvarande”
Maria beskriver det som en salig mix av allvar och humor.
– Den är väldigt rolig och den är väldigt närvarande. Jag berättar ganska mycket om mig själv, min dröm och om de gånger då jag varit rädd eller de gånger jag vågat beträda de där gräsmattorna som man inte vågar eller tänker att “det är ingen idé, de är inte grönare bara för att de är där borta.” Men när man går till de där gräsmattorna och ser att de kanske är både grönare och frodigare och härligare, så är det ett modigt steg. Och ibland måste man våga tänja på sina gränser för vad man gör. Det pratar jag jättemycket om i föreställningen, att försöka vara modig med sig själv.
Karaktären ”Sally” som Maria burit med sig under stora delar av sin karriär och gärna plockar fram emellanåt finns självklart med.
– Hon är med i föreställningen och det blir väldigt, väldigt roligt. Hon går liksom på folk på ett sätt som jag aldrig skulle våga. Så det finns ganska mycket i föreställningen att både skratta och lyssna på, och tycka om.
Att gå från scenen till bioduken
Men att gå från teater till inspelat material som ska upp på en bioduk kommer också med sina utmaningar.
– Nu har vi ju bandat den och klippt föreställningen, och vissa delar är ganska mycket närbild. Jag har varit ganska rädd för det, för när man är skådespelare och jobbar med både film och tv och teater så vet jag ju om att på teatern sträcker jag ut mitt uttryck mycket kraftfullare, medan på film måste jag omvandla intensiteten och viljan till mindre uttryck. Det var svårt, berättar Maria för Nöjeslivet och fortsätter:
– Det är inte alla föreställningar som gör sig som biofilm. Teater är teater och bio är bio. Men det jag har suttit och klippt och sett nu blir otroligt bra, och passar så fint. Biopubliken kommer få sitta lugnt kvar i sina stolar medan jag går och lyfter upp folk från salongen för att de ska vara med på en balett uppe på scenen. Och så får de en snabbfilm innan, och en liten “bakom”-film i pausen. Så de kommer kunna sitta gott och ha det väldigt roligt, få mycket för pengen.
Premiären för ”Om att flyga” på bio är den 6 oktober.
Vi önskar dig allt gott, Maria!