Foto: TT

Marie Göranzons nya besked om maken Jans hälsa – förändringen efter alla år

I fem decennier har Marie Göranzon, 81, kilat stadigt med sin älskade Jan Malmsjö, 91.
Nu ger hon en uppdatering om makens hälsotillstånd – och berättar hur deras liv förändrats på senare år.
– Han kämpar på, säger Göranzon till Hänt.

Marie Göranzon blev ordentligt överraskad när hon i början av året fick kliva upp på Cirkus scen i Stockholm och ta emot Guldbaggens hederspris.

För sin långa karriär inom såväl teatern, film och tv hyllades Göranzon med stående ovationer.

– Jag kan inte tacka någon speciell, det skulle ta hela kvällen. Men jag kan tacka livet för att jag har fått vara med, sa hon i sitt tacktal.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM, SVERIGE 20240115 Marie Göranzon tar emot hedersguldbaggen för lång och trogen tjänst inom svensk film under Guldbaggegalan på Cirkus i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer / TT
STOCKHOLM, SVERIGE 20240115 Marie Göranzon tar emot hedersguldbaggen för lång och trogen tjänst inom svensk film under Guldbaggegalan på Cirkus i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Även Göranzons make, skådespelaren Jan Malmsjö, har genom åren fått ta emot en mängd priser. Stjärnparet har levt ihop i över 50 år, och på senare tid har åldern tagit ut sin rätt vad gäller en del av deras förehavanden, berättar Marie.

– Sista två åren har blivit annorlunda men mycket finns kvar. Jag menar, värmen mellan oss, hela den erfarenhet vi har av varandra, våra barn, barnbarn. Men det vi gör i det vardagliga livet ser ju annorlunda ut, sade Marie Göranzon i TV4:s ”Malou möter” som hon gästade för en tid sedan.

Skådespelaren, som är tio år yngre än sin make, berättade då att hon varje morgon slås av insikten att Malmsjö inte längre kan ta sig igenom vardagen med lika alerta steg som de gjorde när de var yngre.

– Det hinner gå igenom mitt huvud tills jag plötsligt tänker: nej, men det går ju inte. Det kan vi inte. Vi måste göra det mycket långsammare. Det tar tid. Sen kanske man behöver rullator och käpp. Man kanske inte orkar gå lika långt. Det är ett gammalt liv i slow motion på något sätt, sade Göranzon.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 2023-02-03 Jan Malmsjö och Marie Göranzon anländer till Lasse Lönndahls begravning i S:t Matteus Kyrka. Foto: Caisa Rasmussen/TT
STOCKHOLM 2023-02-03 Jan Malmsjö och Marie Göranzon anländer till Lasse Lönndahls begravning i S:t Matteus Kyrka. Foto: Caisa Rasmussen/TT

Skådespelarparet ventilerar detta sinsemellan. Göranzon menar att det är sunt att de kan uttrycka sin irritation gentemot varandra, och sen släppa detsamma.

– Vissa dagar känns det helt normalt och bra. Jag vill inte mista honom för allt i världen. Det är hela mitt liv. Andra dagar är det frustrerande att det går så långsamt och tar sån tid. Sen tillåter jag mig bli arg och irriterad, och det blir han med. Vilket jag tycker är jätteskönt. Han är fortfarande på bettet, säger hon.

Nuförtiden tillbringar Malmsjö två dagar i veckan på en daglig verksamhet.

– Han är två dagar på en dagverksamhet som är jättebra på Gärdet och där de är likasinnade, fullt kristallklara människor men lite äldre. De läser, musicerar, lyssnar på musik, får god mat. Det är en samvaro två dagar i veckan. Han älskar att vara där. Jag tror han sjunger där också, jag misstänker att han fått en ny publik. Men det är ju bra! säger Göranzon i TV4.

Sedan intervjun sändes i tv har det gått en tid, och nu ger Marie en uppdatering om läget.

– Han kämpar på. Alla kämpar på i den här familjen, säger Marie till Hänt.

För egen del ser Göranzon fram emot en ledig sommar – innan hon fortsätter sikta in sig på teaterscenen lagom till hösten.

– Det är helt okej. Jag har slutat spela just nu, så jag väntar in hösten. Det är som vanligt. Jag kommer att tillbringa sommaren i Roslagen. Det är väl ungefär det jag har att säga om mitt liv just nu. Jag är ledig tills mitten på augusti, då jag ska börja repetera.

Vi önskar er allt gott, bästa Marie och Jan!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev