Foto: TV4

Marie Göranzons önskan inför döden: ”Mina dagböcker kommer aldrig publiceras”

Marie Göranzon är en enormt uppskattad skådespelerska som briljerat i mängder av olika roller genom åren. Nu har hon hunnit fylla 81 år, och i en intervju med Allas har hon tidigare berättat om en specifik önskan hon har inför den dag hon ska lämna jordelivet.

Det är få svenska teatertalanger som hunnit med lika mycket som Marie Göranzon. I flera decennier har hon briljerat i oförglömliga roller både på scenen och framför kameran. Hon har varit med i allt ifrån ”Göta kanal” till ”Alla älskar Alice”, ”Bert – den siste oskulden” och ”Beck”. Men självklart också på Dramaten med klassiker såsom ”Fanny och Alexander” och ”Ett dockhem.”

– Men jag kan tacka livet för att jag har fått vara med, sade hon i samband med att hon tog hem Guldbaggens hederspris i början av året.

På det privata planet lever hon sedan många år tillbaka sida vid sida med sin stora kärlek Jan Malmsjö. I en intervju med Allas berättade Marie år 2022 att hon Jan med åldern blivit mer noggranna med hur de spenderar sin tid.

– Jag tror att det är ett väldigt behagligt sätt att åldras på. Vara sparsmakad och inte slösa bort en fin stund. Det är därför jag tycker det är viktigt att ge alla gamla som bor på äldreboenden lite guldkant på tillvaron. Ge dem riktig gräddsås och pressgurka till kalvsteken! Wienerbröd till kaffet och ett glas rödvin om de vill ha det. Det är en grymhet att ständigt snåla in på de äldre, sade hon då.

Marie Göranzons önskan för den dag hon dör

I samma veva berättade hon att hon växlar mellan ilska och rädsla vad gäller tankarna kring döden. Men först och främst att det känns märkligt att allt bara ska ta slut.

– Jag vet att det är samma för alla människor, men jag kan inte förstå poängen med det hela. Vart tar all min kunskap vägen? Allt som jag lärt mig, ska det bara ut i rymden? Och alla andras erfarenheter? Samtidigt kommer det nya människor som ska göra samma misstag. Det är de här tankarna som skrämmer mig. Vad var det till för nytta?

Den dagen det väl är dags har hon dock en specifik önskan, och det är att hennes dagböcker som hon skrivit under många års tid inte ska leva vidare när hon själv inte gör det. Anledningen är att mycket av det som står där i har skrivits i känslosamma ögonblick, och inte är menat för någon annan att läsa.

– Mina dagböcker kommer aldrig publiceras utan de ska brännas när jag dött. Dagböcker skrivs i stunden och många ord skrivs i affekt. Det är onödigt att såra och förarga en massa människor. Jag kan vara förbannad idag men imorgon är det som bortblåst. Om några år har jag glömt händelsen helt och dagböcker ska inte redigeras i efterhand, har hon sagt till Allas.

Vi tycker du är fantastisk, kloka Marie!

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev