Foto: AP Photo/Spencer Weiner/Los Angeles Times pool/TT

Michael Jackson yttrade ett sista ord vid dödsbädden – vädjan till läkaren

Det är svårt att förstå att det har gått 15 år sedan ”Kungen av pops” död.

Michael Jacksons liv var en berg- och dalbana, av otroligt höga toppar och dalar som i slutändan gjorde honom till en karaktär som blev polariserande.

Det går dock inte att förneka att han var en nästan oöverträffad pionjär inom sitt område. Att han kallades för ”Kungen av pop” bekräftar bara den talang och inflytande han ansågs ha. En sådan som Elvis Presley fick som bekant epitetet ”Kungen av rock n’ roll” ett antal år dessförinnan …

Den 25 juni 2009 chockades underhållningsbranschen – och faktiskt världen i allmänhet – över nyheten om MJ:s plötsliga bortgång.

”Thriller”-sångaren hade förberett sig inför sin stora comeback-show på O2 arena i London med totalt 50 föreställningar, när han dog i sitt hem i Los Angeles. Dr Conrad Murray, som var Jacksons personliga läkare, sa att sångaren hade slutat andas och verkade ha fått hjärtstillestånd. Detta minuter efter att Murray hade administrerat en stor dos av läkemedlet propofol intravenöst för att hjälpa honom att sova.

Trots att medicinsk personal gjorde sitt yttersta, gick Jacksons liv inte att rädda. Han förklarades död två timmar efter Murrays samtal till larmcentralen.

Sorg och smärta – läkaren åtalades

Mitt i smärtan och sorgen som miljontals fans runt om i världen fick utstå efter Jacksons bortgång, åtalades Dr Murray för oavsiktligt dråp efter en utredning och obduktion.

Vid rättegången hävdade Murrays försvar att den 50-årige Jackson på natten då han dog hade tagit åtta tabletter av det lugnande medlet lorazepam, även om detta inte administrerades av Murray.

”När Dr. Murray lämnade rummet, administrerade Jackson själv en dos propofol som tillsammans med lorazepam skapade en storm i hans kropp som till slut dödade honom”, hävdade hans försvarare.

”Det hela är tragiskt, men bevisen säger att Dr Murray inte gjorde det.”

Efter att åklagarmyndigheten slagit fast att ”felplacerat förtroende i Murrays händer kostade Jackson hans liv”, dömdes Murray till fyra års fängelse.

Och nu, 15 år senare, har Jacksons sista tragiska ord dykt upp igen, såsom Dr Murray minns det.

Jacksons sista ord

Under rättegången för dråp hävdade Murray att Jackson hade begärt ”mjölk”, ordet som sångaren använde för bedövningsmedlet propofol.

Som LA Times rapporterat, sade Murray följande till juryn under rättegången:

”[Jackson] sa: ’Snälla, snälla, ge honom lite mjölk så att jag kan sova, för jag vet att det här är allt som verkligen fungerar för mig.’

”Det här är bara en medicin som han var bekant med, den kallas propofol. Han sa: ”Få mig bara att sova, det spelar ingen roll vilken tid jag går upp”. Jag gick med på att jag skulle byta till propofol.”

Dr Murray sa att han, efter att ha administrerat medicinen, lämnade Jacksons bädd i två minuter för att gå till badrummet. När han kom tillbaka till sängen hade Jackson dock slutat att andas.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev