Skådespelerskan Mona Malm avled den 12 januari 2021, efter en lång och händelserik karriär.
Bakom sig lämnade hon både kollegor, nära vänner, och två barn.
I en intervju med Expressen har sonen Jan Wahlman berättat om det sista samtalet han hade med sin mamma, precis innan hon somnade in.
Mona Kristina Malm, då Eriksson, föddes den 24 januari 1935.
Barndomen spenderades i Stockholm och redan som liten stod det klart att hon var en flicka som trivdes på scenen.
Som sjuåring introducerades Mona till underhållningens värld. Enligt Bokförlaget Forum sattes hon tidigt i balettskola, och var även med och spelade barnteater på Skansen.
Det visade sig snabbt att teatern var något som passade Mona, och direkt efter skolan började hon studera på Gösta Terserus teaterskola.
Hennes stora talang för skådespeleriet uppmärksammades då allt mer, och i samband med Kar de Mummas Blancherevy gjorde hon stor succé.
Det ena ledde till det andra och år 1954 tågade hon in på Dramatens elevskola, där hon utbildade sig.
Mona Malm karriär
Ganska direkt därefter började hon göra roller på scenen, och så småningom också i TV och på film.
I början på 60-talet ingick hon i TV-teatersensemblen, och några år därefter testade hon sin lycka på Stockholms stadsteater, innan hon valde att återvända till Dramaten.
Resten är, som man brukar säga, historia.
Mona Malm arbetade gång på gång med några av Sveriges mest välkända och hyllade regissörer. Något som minst sagt vittnar om hennes enorma talang.
Några av hennes mest hyllade och uppmärksammade roller har hon gjort i Ingmar Bergmans filmklassiker ”Fanny och Alexander” och ”Det sjunde inseglet.” Men hon briljerade också i Lars Molins tv-serie ”Tre kärlekar”.
”Hon kom till sin rätt när flicksötheten lämnade henne”
Utöver det så spelade stjärnan även en minnesvärd roll som den 60-åriga Ester i Lars Molins Emmy-belönade film ”Den tatuerade änkan” från 1988.
Faktum är att hennes kärlek till skådespeleriet och teatern höll henne kvar inom branschen i hela sju decennier.
– I början var Mona vansinnigt söt och fick göra de där rollerna som alla måste göra de första tio, femton åren. De är ju vansinnigt tråkiga. Men sen blev hon en karaktärsskådespelerska och fick göra lite tyngre roller. Hon kom till sin rätt när flicksötheten lämnade henne. Hon gjorde några väldigt bra roller på tv, inte minst i Den tatuerade änkan, har kollegan och vännen Marie Göranzon sagt om Mona i en intervju med SVT.
Genom åren hann hon medverka i mängder av olika produktioner, och vilken roll hon än tog sig an så gjorde hon det med bravur.
Prisades för sina insatser
På äldre dar fick vi bland annat se henne axla i rollen som Margareta i den prisbelönta och hyllade serien ”Solsidan” i TV4. Men även ”Saltön” i SVT.
Totalt hann Mona Malm göra runt 60 filmer och tv-serier under sin långa karriär, och man kan nog helt klart säga att det är ett kulturarv som lever vidare.
Stjärnan har en mäktig meritlista bakom sig, och hennes stora prestationer har även belönats med fina priser.
1886 tilldelades skådespelaren bland annat O’Neill-stipendiet. Hon har även fått äran att ta emot kungliga medaljen Litteris et Artibus år 1990, och Teaterförbundets Gösta Ekmanstipendium två år därefter.
Dessutom fick hon 2010 ta emot en Hedersguldbagge.
Mona Malm familj
Men bakom rampljuset så var hon också en kärleksfull hustru, och mamma till två barn.
Mona Malm gifte sig år 1954 med arkitekten Lars Wahlman, och paret stod sida vid sida i över 60 år, innan Lars avled 2018.
Tillsammans fick Mona och Lars två stycken barn, som stod henne mycket nära.
Men i januari 2021, efter en jul och vinter som präglats av Corona och allt det förde med sig, somnade Mona Malm in för sista gången.
Hon dog den 12 januari på Södersjukhuset i Stockholm. Hon blev 85 år gammal.
Sonens sista samtal med Mona
Anledningen att Mona befann sig på sjukhuset var från början ett brutet ben, och inte att hon var sjuk på något annat sätt.
I en intervju med Expressen berättade sonen Jan Wahlman om Monas sista timmar.
– Hon ringde på sköterska för att hon förmodligen kände sig lite konstig. Då tog hon blodtrycket, och då sjönk blodtrycket och så stannade hjärtat, har han sagt till tidningen.
Mona Malm hade inte varit inlagd på sjukhuset speciellt länge, och i samband med att hon åkte dit var det ingen som var speciellt orolig.
Hon hade varit precis lika pratglad och härlig som vanligt.
I samma intervju berättar Jan om det sista samtalet han hade med sin mamma, vilket inträffade bara någon timme innan hjärtat stannade.
– Hon hade brutit benet och då las hon in på sjukhus. Det var inget allvarligt, inget dramatiskt, utan hon var väldigt pigg och glad och ringde mig någon timme innan, har Jan Wahlman sagt till tidningen.
”Hon var en väldigt fin person”
Mona och Jan stod varandra nära, och efter hennes död lämnade hon ett stort tomrum.
– Man har en slags melankoli efter någons bortgång. Vi hade en jättebra kontakt, berättade han för Expressen 2021.
Även vänner och kollegor till Mona sörjde hennes bortgång.
En av de som uttalade sig var Marie Göranzon, som under många år fick äran att arbeta tillsammans med Mona på Dramaten.
– Jag minns Mona som en väldigt varm och solidarisk kollega som aldrig hade några konstiga utspel. Hon var en väldigt fin person. Vi satt i logerna bredvid varandra på Dramaten och hade väldigt roligt ihop. Jag ser henne väldigt ljust när jag tänker på henne, har Marie Göranzon sagt till SVT:s Kulturnyheterna.
Vila i frid, Mona. Du är alltid saknad, aldrig glömd.