Nina Gunkes make om livsförändringen – för stora kärlekens skull
Nina Gunke

Nina Gunkes make om livsförändringen – för stora kärlekens skull: ”Det var nödvändigt”

Det är lite mer än ett år sedan den folkkära skådespelerskan Nina Gunke gick ut offentligt med att hon drabbats av alzheimers.

Nu berättar hon och hennes make Samuel i en intervju med Aftonbladet hur livet ser ut idag.

Nina Gunke, 67, är en hyllad och älskad svensk skådespelerska.

Vi känner igen henne från succéer såsom ”Hedebyborna”, ”Skilda världar”, ”Varuhuset”, och ”Tomten är far till alla barnen”.

Nina Gunke
Foto: Wikimedia commons

Karriären har minst sagt varit en framgångssaga och stjärnan har haft ett mycket händelserikt liv även på det privata planet.

Fann stora kärleken i Samuel

Oavsett upp eller nedgångar har hon haft sin älskade make Samuel vid sin sida genom och idag har de varit ett par i 22 år.

– Det var en väninna som tyckte vi passade bra tillsammans. Jag var livrädd men han var så social, vi hade väldigt roligt tillsammans och vi gifte oss för 10 år sedan i Trosa. Det var ett lunch till brunch bröllop sedan var det bröllop resten av dagen, vi var cirka 50 stycken, berättade Gunke 2018 för Hänt.

”Innan jag glömmer”

För tillfället är Nina aktuell med boken ”innan jag glömmer,” som handlar om livet efter en alzheimersdiagnos.

Adlibris står det att det är hennes ”personliga och drabbande berättelse om livet före och efter sin alzheimerdiagnos. Hur är det att leva med en demenssjukdom, vem är man när man inte längre minns och hur förändras livet för den drabbade och för de anhöriga?”

Det var i september förra året som Nina satt sida vid sida med sin guddotter Julia Andrén, i Nyhetsmorgonsoffan i TV4, och berättade att hon hade drabbats av alzheimers.

Nina Gunke
Foto: TV4

Det blev en intervju som tittarna sent ska glömma och som berörde mängder av människor hemma i de svenska hushållen.

Att faktiskt öppna upp sig förklarar hon nu i en intervju med Aftonbladet var det bästa valet hon kunde tagit.

Lättare att be om hjälp

Det blev nämligen en stor lättnad för Nina.

Nina Gunke aktuell med nya boken "Innan jag glömmer" som hon skrivit med hjälp av Helen Arkhem. Foto: Andreas von Gegerfelt/pressbild
Nina Gunke aktuell med nya boken ”Innan jag glömmer” som hon skrivit med hjälp av Helen Arkhem. Foto: Andreas von Gegerfelt/pressbild

Hon säger till Aftonbladet att hon idag inte längre skäms när hon behöver fråga om hjälp.

– Om det är något jag inte kan när jag till exempel är ute och handlar så ber jag bara om hjälp. Jag kan säga ”snälla du, jag har Alzheimers, kan du hjälpa mig?”, och då gör de det. Det är inte svårare än så. Det är väldigt skönt. Tidigare var jag rädd för att folk bakom i kön skulle tycka jag var en idiot som inte kunde pinkoden och då blev jag ännu mer stressad, säger hon till tidningen.

Samuels stora stöd

En av de viktigaste personerna och största stöttepelarna för Nina under den tuffa perioden har varit Samuel.

Nina Gunke, Samuel
Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX

När de träffar Aftonbladet ser hon på sin älskade make och förklarar att han varit väldigt viktig för henne.

– Han har betytt jättemycket. Du har haft sådant otroligt tålamod med mig. När jag inte kan saker så har du varit fantastisk, säger hon.

Samuels ord om livsförändringen

För paret har livet förändrats på många sätt. Bland annat har Ninas diagnos gjort att de tvingats flytta från sitt hus på Lidingö.

Men Samuel tycker ändå att det fungerar bra.

– Så är det ju, när någon blir sjuk får man hjälpas åt. Det här är livet, jag kan bli sjuk i morgon i cancer, det vet man aldrig. Sedan blir det här en vardag, vi planerar saker annorlunda mot tidigare, men det fungerar väldigt bra. Vi har också flyttat från Lidingö in till stan och det var nödvändigt för Nina, säger Samuel till Aftonbladet.

Vill inte tänka på framtiden

Att tala om framtiden och det som komma skall är dock något Nina helst undviker. Istället är hon fast besluten att försöka leva här och nu.

– Jag vill inte göra det. Jag klarar inte det, jag vet ju vad det innebär att ha Alzheimers. Jag vill göra roliga saker istället för att bryta ihop. Jag vill ta tillvara på nuet, det är nog medicin det också, säger hon till Aftonbladet.

Vi är många som tänker på dig, underbara Nina!