Foto: Andreas von Gegerfelt/pressbild & TV4

Nina Gunkes nya besked – gripande orden om hälsoförändringen: ”Då blir jag ledsen”

För ett år sen gav hon en gripande intervju som skakade om tittarna i TV4:s Nyhetsmorgon.
Nu berättar skådespelaren Nina Gunke hur livet förändrats efter Alzheimer-diagnosen.
– Jag mår ganska bra, måste jag säga, säger hon i P4 Extra.

Det var för ett år sedan som den omtyckta skådespelaren Nina Gunke, 67, för första gången gick ut och berättade om sin alzheimer-diagnos.

Den gripande intervjun i TV4:s Nyhetsmorgon blev vida omtalad. Gunke förklarade att hon ville bryta stigmat runt minnessjukdomen.

– Alla har ju stöttat mig. Jag har inte velat träffa folk. Och jag har sagt: ”Säg ingenting till folk”. Nu säger jag bara: ”Nu ska vi prata om det”, sade Nina Gunke då i TV4:s Nyhetsmorgon.

Nina Gunke aktuell med ny bok

Nu – ett år efter den uppmärksammade intervjun där hon också hade med sig guddottern Julia – ger Nina Gunke ut en ny bok som fått titeln ”Innan jag glömmer” och som hon skrivit tillsammans med Helen Arkhem.

Artikeln fortsätter under bilden.

I samband med detta gav Gunke i dagarna en halvtimmeslång intervju med Sveriges Radio och P4 Extras profilerade programledare Titti Schultz.

Hon ställer tidigt i intervjun en avgörande fråga till Gunke.

– Jag vill också fråga, om du skulle tappa ett ord, jag kan också tappa ord, men vill du då att jag ska hjälpa dig? säger Titti Schultz i sändning.

Varpå svar kommer omedelbart från skådespelaren:

– Absolut, ja! Det vill jag.

Nina Gunke om stödet från svenska folket

Gunke förklarar att just talet påverkats en del efter diagnosen.

– Här känner jag att jag kan prata hyfsat bra, tycker jag. Men sen är det saker, när frågor kommer, då kan det stoppas upp totalt alltså. Talet är väldigt jobbigt tycker jag. Plus att siffror väldigt svårt att skriva, kan inte knäppa knappar. Såna är det nu. Då blir jag ledsen, om jag ska ut och ska sätta på mig en stor jacka för att det är kallt ute. Då får jag stå och frysa. Såna saker är jättejobbigt, om jag inte har någon hemma.

Efter intervjun i Nyhetsmorgon för ett år sedan menar Gunke att många har visat stor sympati och förståelse. Hon hoppas att fler kan känna sig stärkta av hennes berättelse.

Artikeln fortsätter under bilden.

Nina Gunke aktuell med nya boken "Innan jag glömmer" som hon skrivit med hjälp av Helen Arkhem. Foto: Andreas von Gegerfelt/pressbild
Nina Gunke aktuell med nya boken ”Innan jag glömmer” som hon skrivit med hjälp av Helen Arkhem. Foto: Andreas von Gegerfelt/pressbild

Så mår Nina Gunke i dag – ett år efter gripande intervjun

I intervjun med Schultz berättar hon även om hur hon mår i dag.

Skådespelaren förklarar att hon gillar att vara aktiv.

– Jag mår ganska bra, måste jag säga. Det är jobbigt, jag är trött ganska snabbt så där. Men annars så tycker jag att, jag gör ganska mycket och mår bättre om jag gör det. Så att jag har saker att göra. Det kan vara att jag gör yoga, går promenader och träffar folk. Jag ska inte klaga för mycket, säger hon i P4 Extra.

Vi önskar dig allt det bästa, Nina! Det är så starkt av dig att berätta.

Skriv gärna en uppmuntrande kommentar om denna stjärna!