Foto: Janerik Henriksson/TT

Därför pratade inte vännerna Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg sista åren – sonen berättar

Ett radarpar i decennier.
Men relationen mellan vännerna och tv-profilerna Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg fick sig en törn sista åren.
– Efter det pratade de inte, säger sonen Staffan Oldsberg till Aftonbladet.

De var ett av tv-Sveriges största radarpar i flera decennier – och låg tillsammans bakom en av SVT:s omåttligt populära succ´éer med miljontals tittare varje vecka.

Ingvar Oldsberg (1945-2022) och Björn Hellberg, 77, blev ”På spårets” ansikten utåt för hela svenska folket. Med sin knivskarpa leverans av den klassiska frågesportens ledtrådar och härligt humoristiska inställning blev Oldsberg folkkär. Samtidigt som Hellberg tog sin roll som domare på största allvar men också kompletterade med en komisk tajming som kuriosa-expert.

Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg – ett radarpar

Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg i "På spåret". Foto: SVT/Youtube
Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg i ”På spåret”. Foto: SVT/Youtube

Från starten 1987 fram till 2009 hade Oldsberg hand om programmet, medan Hellberg var domare åren 1995–2003 och 2005–2009. Han deltog dessutom som tävlande och vann frågesporten fyra säsonger i rad.

Efter tiden i ”På spåret” gjorde kollegorna och vännerna dessutom flera andra tv-produktioner tillsammans, flera gånger på SVT. Men i början på 2010-talet tog duon steget över till TV4, där de gjorde frågesporterna ”Slaget om Sverige” och ”Sverigequizet”.

Oldsberg fortsatte sedan som programledare för Bingolotto i flera år på samma kanal – innan han under plötsliga omständigheter fick gå från uppdraget.

TV4 hyllade ”På spåret” – bjöd inte in Oldsberg

Senare prisades ”På spåret” som tidernas bästa underhållningsprogram – i TV4:s ”Sveriges bästa”. Men TV4 bjöd inte in sin sparkade Bingolotto-programledare. I stället fick endast Hellberg inbjudan att ta emot priset och äran i sändning.

Oldsberg satt ovetandes hemma, berättar sonen Staffan Oldsberg nu.

– Jag ringde pappa samma kväll som det var ”Sveriges bästa” på tv. Luuk och Lindström satt där och Björn. Pappa sa att det var så många som hade ringt honom, men att han inte visste någonting. ”Björn har inte ringt och sagt att det är någon prisutdelning”, sa han, säger Staffan Oldsberg till Aftonbladet.

STOCKHOLM2011-11-07 Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg presenterar årets forward på Fotbollsgalan på Globen i Stockholm 2011. Foto: Janerik Henriksson / TT
STOCKHOLM 2011-11-07 Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg presenterar årets forward på Fotbollsgalan på Globen i Stockholm 2011. Foto: Janerik Henriksson / TT

Enligt sonen tog detta hårt på Ingvar Oldsberg.

– Det han var besvärad av, och det är väl det mildaste sätt jag kan uttrycka det på, var inte att Björn tog emot ett pris utan det var att han åkte till TV4 som hade gett pappa sparken utan anledning där hans anseende som tv-nestor fick sig en törn. Det var det han tyckte att Björn borde ha tänkt på. Det tyckte pappa var jävligt konstigt och efter det pratade de inte.

Björn Hellberg berättar att han saknar Ingvar Oldsberg. Samtidigt är han förvånad att kollegan och vännen inte talade ut med honom om det hela. Själv uppger Hellberg att han försökte återuppta kontakten, men förgäves.

– Jag kan tycka att det var lite konstigt att han inte hörde av sig, men det tog honom tydligen hårt. Han tycker väl att jag av solidaritet skulle ha sagt nej för att det var TV4. Det är i så fall märkligt, jag kan väl inte upphöra med min verksamhet bara för att han hade blivit sparkad. Det vore långsökt, säger Hellberg till Aftonbladet.

Ingvar Oldsberg begravdes i Råda kyrka i Mölnlycke i mars i år. Han blev 76 år.

Ingvar Oldsberg ledde "På spåret" mellan 1987-2009. Foto: SVT/Youtube
Ingvar Oldsberg ledde ”På spåret” mellan 1987-2009. Foto: SVT/Youtube

Vila i frid, Ingvar.