Pekka Heino lämnade Go’kväll och försvann – därför försvann han från SVT egentligen: ”Bara besvikelse”

Pekka Heino

Foto: Christine Olsson/TT, Pontus Lundahl/TT

Pekka Heino var under många år ett av våra mest välbekanta ansikten i tv-rutan och en trogen profil i SVT.

För några år sedan valde han att lämna SVT – efter över 30 år i public service tjänst.

Nöjeslivet har fått en pratstund med Pekka Heino där han berättar mer kring beslutet att lämna SVT och vad han gör i dag.

Pekka Heino, 62, är en av landets mest folkkära tv-profiler och genom åren finns det nog inte en enda tv-tittare som inte sett honom dyka upp i rutan.

Redan 1985 började Pekka att arbeta som programpresentatör, eller ”hallåa”, i TV2. Senare kom han att leda program så som exempelvis Röda tråden, Tusen och en bild samt förstås Go’kväll. Under flera år var han dessutom kommentator för Eurovision Song Contest.

Men 2017 försvann Pekka från från SVT då han tackade för sig och lämnade ”Go’kväll” för sista gången.

Pekka Heino var programledare för SVT:s ”Go’kväll” i många år. Foto: SVT

Därför lämnade Pekka Heino SVT

Nu berättar han mer om anledningen till varför han valde att tacka för sig.

– Jag ville göra något annat efter att ha programlett Go’kväll i sju år. Men jag fick inget gehör hos mina chefer som tyckte att jag skulle fortsätta att göra Go’kväll ända till nästa istid, säger Pekka Heino till Nöjeslivet och fortsätter:

– Så jag ville inte sitta av tid fram till pensioneringen, istället valde jag att säga upp mig och köra eget.

Vad har du för relation till SVT i dag?

– Jag vet inte om vi har någon relation. Det var ingen ilska inblandad, det var bara besvikelse över att inte få något gehör för att jag kunde göra något annat än programleda Go’kväll.

Pekka menar vidare att när åldern stiger så sjunker jobberbjudandena. Detta har han själv märkt av.

– Samtidigt finns det ju en ”ålderism”, jag är sextio plus och är inte högst upp på någon lista över folk som antingen kan medverka eller programleda. Men så är det bara, och jag är ju inte ensam om det. Det är inte så att jag sitter hemma och tycker synd om mig själv.

STOCKHOLM 20220118 Konferencier Pekka Heino presenterar vårens svenska långfilmspremiärer under en pressträff i Filmhuset i Stockholm. Foto: Christine Olsson / TT

Det gör Pekka Heino i dag

Sedan Pekkas sorti från SVT så har han valt att gå sin egen väg. Men han har inte helt lämnat rollen som programledare, även om den numera tar sig andra uttryck.

– Just nu håller jag på att förbereda några författarintervjuer, det är det jag gör mest. Jag läser böcker och intervjuar författare på bokmässor, litteraturdagar och alla möjliga liknande sammanhang. Sedan har jag några andra uppdrag som moderator och konferencier, säger Pekka Heino.

Pekka klarar sig utmärkt utan tv-uppdragen och berättar att han trivs bra med tillvaron.

– Jag trivs väldigt bra med det jag gör i dag och allt som jag gjorde under mina 30 år i tv var också väldigt roligt.

Kan du sakna att göra tv?

– Jag kan sakna det på ett sätt. Men jag längtar inte efter det, för det skulle bara leda till bitterhet. Det var kul med allt som jag gjorde, och skulle det dyka upp något erbjudande så visst. Men jag har ett alldeles underbart liv utan det.

Kul att höra att du trivs bra med livet Pekka! Även om vi såklart saknar dig i tv-rutan!

LÄS MER:

Exit mobile version