Peps Persson isolerade sig sista åren ihop med kärleken – därför avskydde han livet i rampljuset

Med sin charmiga ton och unika musikalitet tog han Sverige med storm.

Men för Peps Persson som blev folkkär med hela svenska folket var det viktigt att kunna dra sig undan från rampljuset.

De sista åren drog han sig undan allt mer och i en intervju berättade artisten att han tröttnat på att vara just Peps med svenska folket.

– Något av det första han sa var att han inte ville vara med i någon bok. Sedan sa han att han var så jävla trött på Peps, berättade journalisten Göran Holmquist som skrev hans biografi, för Kvällsposten.

Ingen sommar utan Peps Persson.

Det skulle nog de flesta hålla med om och artistens hit ”Oh boy” har gjort honom odödlig för många generationer framöver.

Men mannen bakom låten föredrog att inte ta allt för stort plats i rampljuset.

Kändisskapet var aldrig något som artisten trivdes med.

– Jag avskyr kändisrollen. I början var jag väldigt smickrad och stolt över att bli igenkänd och omtalad men i takt med att allt fler människor visade intresse och nyfikenhet blev jag nästan paranoid och kände mig ständigt iakttagen och påpassad. Jag tyckte att jag aldrig fick vara ifred och jag har egentligen aldrig varit någon särskilt social person, sa Peps till magasinet Jefferson 2016.

Efter en lång karriär och turnéer genom land och rike meddelade Peps Persson 2011 att han skulle dra sig tillbaka på grund av hälsoskäl.

Artisten som hade rest genom land och rike drog sig tillbaka allt mer till ett mer eller mindre isolerat liv på landsbygden utanför Vittsjö i norra Skåne.

– När vi flyttade ut i skogen trodde jag inte att vi skulle bli isolerade, men så har det till viss del blivit. Nu märker jag att jag inte träffar så mycket folk, jag har inga bollplank, inga snabba, spontana kontakter., berättade han för tidningen Vi.

Peps Persson
Foto: SVT

På grund av förmaksflimmer i hjärtat kunde stjärnan inte längre uppträda med sin musik som han gjort förut.

Ibland kunde det gå över på en dag. Andra gånger tvingades han åka till sjukhuset och få elchocker för att få hjärtat att slå i rätt takt igen.

Övertalades medverka i självbiografi

Så när Peps till slut gick med på att det skulle skrivas en självbiografi blev journalisten Göran Holmquist överraskad men väldigt glad.

Men när medlemmarna från hans första band ”Down Beat Crowd” från 60-talets Hässleholm återförenades, tycktes artisten ändra sig.

– Plötsligt var det Peps som kom med idéerna och personerna som borde vara med i boken. Efteråt har han sagt att han hade tyckt om boken, om det inte var för att den handlat om honom själv. För mig var det ett bra betyg, sa Göran Holmquist då till Kvällsposten.

Peps Persson
Foto: SVT

För stjärnan var det viktigt att just musiken stod i fokus.

Att prata om sitt privatliv var ingenting som Peps ville göra särskilt mycket.

Peps Persson barn

Han trivdes istället med att få skapa musik och få vara i fred tillsammans med kärleken och sambon.

– Jag måste få vara i fred i bland. Annars blir nervsystemet överbelastat, berättade han i boken enligt sajten.

I över 50 år hade han varit sambo med Anita.

Anita har arbetat på Ikea med att översätta möbelföretagets kataloger till andra språk.

Paret skaffade aldrig några barn, och artisten har tidigare berättat att det berott på att det inte har kunnat kombinerats med turnélivet, skriver Vi.

Peps Persson
Foto: Maja Suslin / SCANPIX Code 60080

Ville leva utanför rampljuset

Att få vara isolerad och utanför rampljuset var precis så artisten ville ha det.

Peps, berättade att han gärna inte ville bli förknippad med figuren ”Peps” som han beskrev det som hade blivit folkkär.

– Jag ser honom som en musikens gubben Pettson. Han vägrar att bli betraktad som en idol eller en produkt av nöjesbranschen. Han gillar inte att placeras i fokus för den tid han verkat i, sa journalisten Göran Holmquist

Tragedin skakade Sverige

Den 27 juni 2021 skakades Sverige av stor sorg.

Peps Persson avled i sitt hem i skånska Vittsjö. Stjärnan blev 74 år gammal.

Det tragiska beskedet bekräftas av en vän och skivbolagskollega, rapporterade Dagens Nyheter.

– Jag har blivit ombedd av hans sambo att berätta att han avled i dag på morgonen, sa Dag Häggqvist till SVT och fortsatte:

– Han hade varit dålig under en period, men det blev akut i morse.

Peps Persson
Foto: Ola Torkelsson /TT

Peps Persson sörjdes av fans, kollegor, vänner och familj som förlorade en stjärna.

– Jag minns honom som en av de största skånska musiker under alla tider och därmed Sveriges mest betydelsefulla. Han lärde oss att fatta reggae och hade modet att göra det på sitt sätt, sa Sven Melander efter dödsbeskedet till Expressen.

– Han var en mycket, mycket imponerande man. En speleman, en som var samhällskritisk på sitt egna sätt, utan att hänfalla i plakatpolitik. 

Även Robert Gustafsson som hade uppträtt med Peps i sitt minnesvärda framträdande på ”Allsång på Skansen” berättade gripande om sorgen.

”Vi kör väl igenom låten på genrepet?” Sa jag till Peps bakom scenen vid Allsång på Skansen. ”Nä, vi tar det på volley” sa han på sin breda Skånska, så vid direktsändningen var det bara att krypa ner i lådan och hoppas på det bästa när vi sen bars ut på Skansens stora scen. Å så blev det också, det bästa. En av de största med en integritet som de flesta artister av idag borde lära sig av. Det svänger fortfarande och det kommer det att göra lång tid framöver. Respekt”, skrev han då i ett sms till Expressen.

Peps Persson
Foto: SVT

Vila i frid Peps! Vi glömmer dig aldrig!

Nu minns vi fina Peps genom att se tillbaka på det fina ögonblicket när han och Robert Gustafsson bjöd på storslagen show: