Per Anderssons kamp mot utbrändheten – insikten efter alla år: ”Försöker böja sig åt alla håll”

Per Andersson är en av våra mest uppmärksammade komiker och syns ofta i många härliga produktioner och roliga sammanhang.

Men bakom rampljuset kämpade han för några år sedan med utbrändhet.

 – Man försöker böja sig åt alla håll, så är det, säger han till Nöjeslivet.

Per Andersson har genom åren briljerat i allt från ”Parlamentet” till TV-serier, teateruppsättningar, barnprogram, egna shower, och ”Komiker utan gränser.

Han har ett minst sagt imponerande CV bakom sig och meritlistan för hans prestationer kan göras lång.

Per Andersson
Foto: SVT

För tillfället är det fullt fokus på julföreställningen ”Tomten och Bocken rider igen” som han gör tillsammans med Måns Zelmerlöw.

En show som föddes och påbörjades redan under 2020 men bara hann sättas upp 7 gånger med begränsad publik, innan de tvingades lägga ner till följd av pandemirestriktioner.

Julshowen ”Tomten och Bocken rider igen”

Så här beskrivs föreställningen:

”Radarparet Måns Zelmerlöw och Per Andersson, i regi av den
briljante Edward af Sillén, kommer återigen bjuda på en oförglömlig kväll.
Det kommer bli en show bestående av humor, jul och galna upptåg men
också musik framförd av ett stort tiomannaband. En sprakande helkväll helt
enkelt,”

När Nöjeslivet träffar Måns och Per inför julshowen, som har premiär den 25 november i Nyköping, förklarar duon att de hoppas publiken ska tycka om den.

– Jag vill att de ska känna att de fått se någonting som de aldrig trodde att de skulle få se, och aldrig sett förut. De ska gå därifrån och ha skrattat enormt mycket, men fortfarande några gånger fått luta sig tillbaka och bara njuta av musiken, säger Måns och Per tillägger:

– Gå ut och vara på jävligt gott humör och känna att “nu ska jag ta mig an den här julen med full kraft.”

”Kan vara ett slukhål”

I samma intervju förklarar de att det är viktigt att våga gör saker som man själv tror på, oavsett vad andra kanske tycker och tänker.

Speciellt idag med sociala medier som innebär att man kan få tillbaka både positiv och negativ respons väldigt snabbt direkt i mobilen.

– Nätet kan väl vara fantastisk. Nu är jag inte speciellt mycket där överlag, men jag har nåt Instagram-konto som jag aldrig varit superintresserad av. Jag tycker det är rätt kul men jag förstår känslan av att det kan vara ett slukhål. Får man flera tusen kommentarer kan man inte gå in och läsa alla, även om det är kul att göra det också. Men det gäller att inte sugas in i det för mycket så man har kvar lite av sig själv, säger Per.

Per Andersson
STOCKHOLM 20211029 Per Andersson. Foto: Henrik Montgomery / TT kod 10060

Han beskriver att han försöker lägga energi på det positiva.

– Fokus på det positiva och lägga fokus på det man vill göra. Jag vill göra en show med Måns. Om någon tycker att det är en jättebra idé och någon tycker att det är en jättedålig idé- jaha? Ni får gärna tycka men vi kommer göra en show oavsett, säger han.

Per Anderssons ord om utbrändheten

Tidigare har Per Andersson varit öppen med att han drabbades av utbrändhet för några år sedan.

Han har bland annat berättat för Aftonbladet hur han sov i fyra dygn, och att det tog flera månader för honom att bli frisk.

Idag beskriver han hur det är omöjligt att göra alla nöjda, och att det därför är extra viktigt att lyssna på sin egen magkänsla.

– Man försöker böja sig åt alla håll, så är det. Men jag tycker det är stort att lyssna på magkänslan, säger han och fortsätter:

– Om du ska göra något som faller alla i smaken, då blir det ju ingenting. Utan sätt upp en idé och kör på den. Jag tror det är bättre. Med det sagt är det inte så att man inte ska vara lyhörd eller lyssna, men du kan inte göra alla nöjda, säger Per till Nöjeslivet. 

Vi önskar er stort lycka till!