Per Oscarsson och hustrun tog med sig hemligheten i graven – stjärnans tragiska död skakade familjen

När han stod i bara underkläderna i Hylands hörna, visste skådespelaren Per Oscarsson knappast att han skapade tv-historia.

Händelsen skapade många rubriker, men för svenska folket är han främst känd som en folkkär och mycket älskad skådespelare.

Men stjärnans liv fick ett brutalt slut.

Hans och hustruns hus brändes ned, och först en tid senare kunde stjärnan identifieras bland kvarlevorna.

Trots att det har gått över tio år sedan stjärnans död, har hans familj fortfarande inte fått svar på vad som hände den där natten.

Fler generationer har vuxit upp med hans fantastiska filmer och skådespelartalang.

Per Oscarsson är skådespelaren som hade det där lilla extra, som fick varje person som såg hans filmer att stanna upp och följa hans karaktärer.

Men för de som har några år på nacken kanske minst när han fick hela landet att sätta i halsen.

Det var Annandag jul när stjärnan stod i bara kalsongerna i ”Hylands hörna”.

Det fanns ingen chans att stoppa skådespelaren – om han ville något tog han för sig och bjöd på sig själv.

Detta ledde så klart till en hel del rabalder.

Efter hans upptåg i SVT, då landets enda tv-kanal bombarderades kanalen med arga brev från tittarna 1966.

Per Oscarsson
Foto: Wikkicommons

Men Per Oscarsson är förstås känd för så mycket mer än så.

Gick sin egen väg

Han var skådespelaren med stor passion för yrket som dök upp i klassiker som ”Ronja Rövardotter”, ”Bröderna Lejonhjärta” och ”Göta kanal”.

Varje jul får vi dessutom se honom som den envisa morfar i ”Kan du vissla Johann”, bara för att nämna några av stjärnans mest älskade filmer.

Att göra det han brann för var alltid viktigt för stjärnan.

Per Oscarsson
Foto: Wikkicommons

I en intervju med Aftonbladet berättade stjärnan 2009 om hur han aldrig riktigt hade ansett att han hade vänner i skådespelarbranschen.

– Jag har aldrig egentligen haft några vänner över huvud taget. Jag har nog gått för mig själv. Det är kvinnor som jag har trivts med. Och så barnen, naturligtvis. Fast jag höll på så mycket med film och teater, att försöka komma in i någon annans skepnad, så jag tog ju inte hand om dem heller. Någon bra pappa, det har jag absolut inte varit. Men jag är väldigt glad att ha barnen, sa han då.

LÄS MER: ”Galenskaparna”-kollegorna förstod Peter Rangmars tecken för sent – stjärnans död skakade gruppen

Blev aldrig klar med sin biografi

Han berättade då dessutom att han under sin karriär varit väldigt självkritisk och att det bara var en handfull filmer som han var stolt över.

Per Oscarsson
Foto: SVT

– Jag har ju gjort väldigt många filmer, cirka 125 stycken. Men det är kanske bara sex, sju stycken som varit någonting att ha. Det tycker jag.

Per Oscarsson öppnade också upp om att han höll på att skriva sin egen biografi, men att arbetet aldrig tycktes bli klart.

– Jag har skrivit 500 meter, höll jag på att säga?… 500 ark. Men nöjd, nä, nä, nä. Men att bli färdig med detta, det är det viktigaste för mig de år jag har kvar.

Sista tiden i livet utanför rampljuset

De sista åren i livet levde folkkära skådespelaren ett liv utanför rampljuset.

Tillsammans med hustrun Kia Östling Oscarsson drog Per Oscarsson sig allt mer tillbaka från offentligheten.

Att få leva ett lugnt liv på gården med kärleken och få tillbringa tid med familjen, var något som var viktigt för honom.

Per Oscarsson
Foto: Rolf Höjer/TT

Fyra av stjärnans sex barn bodde i närheten och kunde besöka paret.

Behövde vännerna få kontakt med Per, fick de kontakta skådespelarens son, berättade Sven Wollter då.

  Jag hörde mig för hur Per mådde. Han hade blivit dålig, men jag vill inte prata mer om det offentligt, sa han då till Expressen.

Hustrun Kia led av svåra smärtor efter en höftledsoperation och Per, som skulle fylla 83 år den 28  januari, fick även han besöka sjukvården.

  När man blir äldre så händer det saker, man får åldersrelaterade sjukdomar. Han har åkt in till sjukhus nyligen och fick tas om hand, men vad det var vill vi inte gå in på, det är privat, sa en anhörig då.

Men på nyårsdagen 2011 vaknade landet upp till ett stort sorgebesked.

Per Oscarsson
Foto: Jan Forsman/TT

Parets gård brann ner

Den folkkära skådespelaren Per Oscarsson och hans hustrus hus hade brunnit ned till grunden under nyårsnatten.

Tragedin upptäcktes först dagen därpå av en av parets döttrar.

Hon fick en chock när hon kom dit och såg det helt nedbrunna huset. Det fanns bara vit rök och delar av skorstenen kvar.

När brandkår hade kommit till platsen var det redan för sent.

Först dagar senare kunde paret identifieras när två kroppar hittades.

Då kunde det konstateras att det var Per och Kias kvarlevor som hade hittats.

LÄS MER: SVT-profilen Ulf Larsson lämnade ett sista meddelande till sambon – efter hans död kom sanningen fram

Per Oscarsson
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Tar med sig hemligheten i graven

Men vad som var orsaken bakom branden, det tar Per Oscarsson och hans hustru med sig i graven.

  Det gick inte att fastsälla någon brandorsak. Det är inte särskilt konstigt med tanke på att hela kåken blev helt nedbrunnen, sa Göran Johansson, utredningschef på polisen i Västra Skaraborg.

Göran Johansson berättade då att det troligen rörde sig om en olycka, men att det är svårt att kunna peka på en specifik detalj som kan ligga bakom tragedin.

– Om du pratar med en brandutredare så är det inte alltid att man kommer fram till att det var den kontakten i det hörnet som gjorde att det slog upp en gnista. De har att undersöka huruvida det förekommit något som  är lite konstigt, om det finns någon anledning att anta att det var anlagt. Här var det inte det, sa Göran Johansson.

– Jag vet att de hade någon form av kamin där de hade vedeldning och uppvärmningsanordningar som medför viss brandfara. Dessutom har jag för mig att det var väldigt kallt. Man får förutsätta att de eldat i det de har.

Detta innebär också att parets barn aldrig får veta vad som hände egentligen som ledde till deras död.

Efter tragiska beskedet berättade dottern Pernilla Östling Oscarsson att hon inte ens visste om hon ville veta sanningen.

  Det är klart att man har funderat, men det hjälper ju inte. Jag får inte tillbaka mina föräldrar för det. Det var tillräckligt jobbigt att förlora sina föräldrar på ett så tragiskt sätt, sa hon då.

Vännen om stora sorgen

Parets tragiska död skakade om hela Sverige, och det dröjde inte länge tills hyllningarna till stjärnan vällde in.

Vännen och skådespelaren Sven Wollter mindes sin vän och kollega med stor värme.

– Vi hade en sådan vänskap där det är som ett samtal som bara fortsatte. Du vet hur det blir med riktigt goda vänner. Även om man träffas ganska sällan är det som att tiden emellan inte fanns, sa vännen och skådespelaren Sven Wollter då.

Trots att vännerna stod varandra nära, berättade Sven att de aldrig hade diskuterat döden eller Per Oscarssons sista önskan.

  Sånt pratade vi aldrig om, det var inte Pers grej att snacka om sånt. Absolut inte. Dels tror jag inte att han ville betunga vänner med detta, och dels var Per en människa med mycket stark integritet, sa Sven.

Sven Wollter
Foto: Sven-Åke Visén /SVT

”Ingen kan förbereda sig på det”

Efter tragiska händelsen, berättade familjen att det var osäkert kring vad som skulle hända med gården.

Vi får se vad som händer med gården. För mig har det aldrig  varit testamentet som var viktigt, utan att mina föräldrar skulle få vara friska, leva och må bra, sa Kia och Pers yngsta dotter Pernilla Östling Oscarsson.

Det är med stor värme och kärlek som Pernilla minns sina båda föräldrar.

10 år efter familjetragedin, öppnade hon upp om stora sorgen.

– Det tog väldigt lång tid innan jag kunde acceptera att de var borta. De rycktes bort så snabbt, ingen kan förbereda sig på det, sa Pernilla Östling Oscarsson då till Expressen.

LÄS MER: Folkkäre tv-stjärnan Jacob Dahlin dolde allvarliga sjukdomen – efter hans död kom sanningen fram

Per Oscarsson
Per Oscarsson medverkad i julkalendern ”Kaspar i Nudådalen” . Foto: Henrik Montgomery

Dottern om stora frustrationen

Även om det har gått en tid så är fortfarande sorgen närvarande.

– Det är ett sår som öppnas upp ibland, sedan blir det en skorpa och så pillar du på den så det går upp igen. Det läker aldrig, sorgen finns alltid där. Men du lär dig att komma ihåg de bra stunderna, du lär dig att komma ihåg livet, sa hon då.

Pernilla berättade samtidigt att även om hon förstår att hennes pappa lämnat ett stort avtryck – är det också tungt hennes mamma inte fått lika stor uppmärksamhet.

– Min mamma gick bort samtidigt men det är alltid han som uppmärksammas. Självklart förstår jag att det beror på pappas framgångar. Men för mig var båda lika värdefulla eftersom de var mina föräldrar, de har ju uppfostrat mig och bidragit till den person jag är i dag.

Per Oscarsson
Foto: SVT/Youtube

Per Oscarsson, du är så saknad och vi kommer aldrig att glömma dig. Du har för alltid en speciell plats i våra hjärtan!