Petra Nielsens sjöng ”Tango, Tango” i Melodifestivalen 2004 – detta gör musikalartisten i dag

Petra Nielsen

Foto: Arkiv

2004 bjöd hon upp till en tango i Melodifestivalen och hade vid det laget redan stått på stora scener både i Sverige och utomlands.

Musikalartisten Petra Nielsen hade redan erövrat Broadway men försvann plötsligt från rampljuset.

Efter alla framgångar öppnade stjärnan upp om den tunga kampen.

– Det var en väldig hets runt omkring. Alla ville ha en bit av mig, har hon sagt till Allas.

För den som vill satsa på musikalscenen, vill säkerligen också ta sig hela vägen till Broadway.

Där ser vi några av världens mest älskade musikaler och genom åren har vi också skickat några av våra mest folkkäraste artister dit.

Under åren har Peter Jöback bland annat tagit sig an huvudrollen i ”Fantomen på Operan”, och svenska Petra Nielsen har också haft flera stora roller.

Stjärnan har bland annat haft roller på Broadway och West End i London och hyllats för sina insatser i musikaler som West side story, Chicago och Cats på teaterscenerna i Stockholm.

Men för de som kanske har koll på Melodifestivalhistoria kanske även kommer ihåg att denna stjärna också medverkat just i den tävlingen.

Foto: Mats Andersson/ TT

Petra Nielsen gick in i väggen

2004 gjorde hon det ikoniska framträdandet med låten ”Tango, Tango”.

Även om det inte gick hela vägen och blev en vinst, fortsatte rollerna regna över Petra Nielsen.

Men sedan vändes livet upp och ned.

Pressen och stressen kring arbetet blev alldeles för mycket.

– Det var en väldig hets runt omkring. Alla ville ha en bit av mig. Jag kände mig som en elitidrottare som hela tiden var tvungen att prestera på topp. Tempot var mycket hårdare än hemma i Sverige. Vi spelade åtta föreställningar i veckan och det var en extra påfrestning att göra huvudrollen på engelska som inte är mitt modersmål. Allting gick bara ut på att äta, sova och jobba. Till slut var jag helt dränerad på energi. Det kändes som att vara ombord på ett skenande tåg. Sista veckan på Broadway var jag enormt lättad över att äntligen få kliva av det där tåget, har hon sagt till Allas.

Samtidigt som karusellen kring arbetet gick allt snabbare kämpade Petra med alkoholmissbruk.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Kämpade med missbruk

I intervju med Expressen berättade musikalartisten själv om kampen och vägen tillbaka.

Efter alla år i rampljuset slutade rollerna komma in.

– Mitt kontrakt på Östgötateatern går ut och jag söker febrilt nytt jobb. Det är verkligen inte det enklaste. Jag är 52 år, står mitt i livet och det känns som att jag måste börja om karriärmässigt, berättade hon 2017.

Hon berättade samtidigt om frustrationen över att inte få jobben, trots att hon ihärdigt sökte många och försökte få napp.

– Jag har sökt en massa jobb, både teaterroller och tv-serier. Men ingen nappar, jag är inte behövd längre. Det känns som att jag åldersmässigt har hamnat i en fallucka.

– Att känna att jag inte är behövd gör mig upprörd, säger hon.

Detta gör Petra Nielsen i dag

På senare år har Petra Nielsen istället funnit ro med sin stora hobby: ridning.

– Tack vare hästen och mina stallpolare har jag uppnått en balans mellan min privata sfär och min arbetssfär. Under många år levde jag enbart för mitt yrke. Jobbet var hela min identitet. Så vill jag inte ha det längre, säger hon till Allas.

Hon berättade även att hon funderat på att byta karriär, men att hon inte tagit något definitivt beslut kring det.

– Jag har funderat på att utbilda mig till scentekniker, men det är inte så lätt att ta sig in på utbildningen. Dessutom känns det lite för sent att omskola sig vid 53 års ålder. Med facit i hand känner jag starkt att jag i unga år borde ha utbildat mig till advokat eller terapeut också för att ha ett annat alternativ till hands när rollerbjudandena avtar, sa hon då.

Vill inte prata om tuffa tiden

Numera lever hon ett lugnt liv utanför rampljuset och missbruket vill hon inte prata om i dag.

– Det är tio år sedan jag drack alkohol. Jag vill helst inte tala om det. Men vårt samhälle är paradoxalt och korkat när det gäller alkohol. Alkohol är en drog och jag känner många som inte klarar att dricka på rätt sätt. Men det är fullt lagligt att dricka. Det flödar av alkoholreklam hela tiden, det är en väldig dubbelmoral, har hon sagt till Expressen.

Vi önskar dig allt gott Petra! Hoppas vi får se dig igen framöver på scenen!

Exit mobile version